Druerne skal håndplukkes, og i høstsæsonen kaldes 120 ekstra mand på arbejde gården.
Her dyrkes mere end 25 druesorter, som sagtens kan blandes til én vin. For bare tre år siden opdagede Miguel og holdet her en helt ny sort, der var opstået organisk. Måske en kommende klassiker.
Når først druerne er presset under fødderne, skal mosten gære i et døgn eller to, hvorefter druesprit eller brandy tilsættes for at stoppe gæringen. Mosten lagres på træfade, og det er denne proces, der overordnet set skiller portvin i to hovedkategorier: Ruby og Tawny.
Ruby er enkeltårgange, der tappes indenfor 2-3 år for at blive lagret på flaske i stedet. Tawny lagrer i længere tid på mindre egetræsfade, har en brunlig nuance med noter af nødder og karamel, mens Ruby er rubinrød og frugtig.
På Quinta da Roêda fremstiller portvinshuset Croft også Pink Port, en relativt ny genre opfundet til havefesten. Med brusende tonic, mynte fra haven og frisk appelsinskal er Pink &Tonic en øjeblikkelig vinder. Den serveres i skyggen fra pergolaen under taget af blåregn. Iskold.
”Hvor længe kan en åben flaske holde sig?” spørger jeg over den smukke drink.
Den bliver ikke for gammel, griner Miguel og nyder en tår, til jeg sammenligner drinken med det unævnelige: ”Glem alt om gin!” udbryder Miguel. Her drikker, taler og tænker vi kun portvin!