På eventyr i det sydlige USA Dagsprogram
Rundrejse med dansk rejseleder 12 dage fra 30.990 kr.
Dag 1
Fra Danmark til Nashville
Vi flyver fra Danmark om morgenen og ankommer til vores hotel i Nashville i løbet af aftenen.
Vi bor midt i byen, kun 15-20 minutter til fods fra musikgaden Honky Tonk. De aftensfriske, som har svært ved at vente, kan gå en tur i byen om aftenen, men vi ser naturligvis også det hele de følgende dage.
Her skal i bo
Dag 2
Hel dag Nashville, Country Music Hall of Fame, Studio B og musikgaden Honky Tonk.
Vi har en hel dag i Nashville, og har tid til at dykke godt ned i byen og nyde den unikke stemming.
Efter morgenmad går vi vi cirka 20 minutter fra vores hotel til det gigantiske Country Music Hall of Fame-museum, der ligesom mange af byens spillesteder ligger på Broadway Avenue. Museet, der breder sig over tre kæmpemæssige etager, giver os et indblik i countrymusikkens markante betydning for den amerikanske kultur, og vi finder ud af, hvordan genren har udviklet sig fra at blive betragtet som hill billy-musik til at være anerkendt på niveau med rock og pop. Rundturen sluttes af i selve Hall of Fame, hvor countrystjerner som Dolly Parton og Garth Brooks får en velfortjent hyldest.
Vi bliver hentet af vores bus, og kører til det legendariske Studio B i Nashvilles Music Row kvarter, hvor stjerner som bl.a. Elvis, Dolly Parton og Roy Orbison har indspillet musik. Her hører vi historien om stjernerne, ser instrumenterne, der er blevet brugt gennem tiden, og nyder musikken. Uanset om man er country-fan eller ej, kan man ikke undgå at blive revet med af stemningen.
Vi er tilbage i downtown ved frokosttid. De som har lyst kan gå med rejselederen i musikgaden. Her finder man en del udmærket spisesteder, hvor man kan indtage sin frokost accompaneret af en kold fadøl og livemusik fra nogle af de mange spirende, håbefulde og dygtige bands eller sangskrivere, som måske kunne være morgendagens stjerner.
Ellers byder eftermiddagen på hvad man nu har lyst til. Måske har man lyst til at blive hængende i musikgaden eller besøge det lille med spændende Johnny Cash museum lige rundt om hjørnet.
Nashville emmer af stemning, det er bare at springe ud i den.
Rejselederen er klar med både gode råd, og de som har lyst kan tage med på en byvandring, som bl.a tager os ud på en bro, hvorfra man har et flot panorama udsyn til byen.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 3
Nashville - Memphis, besøg i Grand Ole Opry, countrymusikkens højborg, og Civil Rights Museum
Vi starter dagen med et besøg i The Grand Ole Opry.
Hvad der startede som en radioudsendelse i 1925, er i dag countrymusikkens højborg, og countrystjerner såvel som fans valfarter hertil for at få den søde musik serveret i de helt rigtige rammer.
Det er her, utallige store countrystjerner har fået deres gennembrud, og for de countrymusikere, der endnu ikke har fået gennembruddet, er drømmen – uden undtagelse – at få lov til at optræde netop på The Grand Ole Opry. Under rundvisningen tager vi et kig på, hvad der sker backstage, og vi får forklaret, hvordan et show bliver til. Vi får fortalt historien om de store legender, og vi får måske endda mulighed for at sætte fødderne på scenen, hvorfra Dolly Parton og andre store countryikoner gennem tiden har sunget deres hjerter ud.
Vi forlader Nashville og kører videre gennem landskabet til næste musikalske destination, Memphis. Selv om vi stadig befinder os i Sydstaterne, er det ikke countrymusikken, der fylder her. Det er derimod rock ’n’ roll - og ikke mindst Elvis.
Vi sætter dog musikken på pause for en stund, for det første vi skal opleve i Memphis er The National Civil Rights Museum.
4. april 1968 blev Martin Luther King skudt, da han stod på balkonen på sit motelværelse i Memphis. I dag har samme motel fået nyt liv og fungerer nu, i forbindelse med andre bygninger, som The National Civil Rights Museum. Det er her, vi skal høre historien om kampen for borgerrettighederne, der går helt tilbage til slaveriets spæde start i 1700-tallet, ligesom vi også får et indblik i nutidens raceproblemer.
Vi får fortalt om livet som slave, de grusomme slavehandlere, slaveriets ophør, raceadskillelsen frem til 1950’erne og om situationen i dag, hvor mange amerikanere har sat helt nyt fokus på racediskriminationen.
Resten af eftermiddagdagen bruger vi på at udforske livet i byen, bl.a. på Beale Street, hvor der som vi oplevede i Nashville, også altid er gang og musik i gaden.
Når sulten melder sig, er der en række rigtig gode restauranter at vælge i mellem, og alle i gå afstand til vores hotel.
Rejselederen står naturligvis klar med både anbefaling eller invitation til at spise sammen.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 4
Memphis, besøg på Elvis' Graceland og Sun Studio
Dagen i dag vil for mange være noget ganske særligt. I hvert fald for dem, der kender lidt til Elvis og hans musik.
Igen skrues der op for musikken, når vi besøger Graceland. Turen starter ved Graceland Experience Center, hvor rejselederen forbereder os på, hvad vi skal opleve, og herefter hopper vi på bussen, som kører os til selve Graceland på den anden side af vejen.
Vi udstyres med iPad og headset, så vi kan bevæge os rundt i det tempo, der hver især passer os. På turen gennem palæet ser vi Elvis’ dagligstue, køkken, billardrum, tv-stue samt det helt særlige Jungle Room. Sidstnævnte blev indrettet af rockkongen selv kort før hans død og er en hyggelig stue med grønne gulvtæpper, træmøbler og træpaneler samt billeder og anden pynt.
Efter en tur gennem huset går vi videre til baghuset og trofæbygningen, som Elvis fik etableret, så han havde et sted at opbevare de mange priser, han havde samlet sammen i løbet af sin karriere. Vi ser hans gravsted og kører med bussen tilbage til Experience-centret, hvor vi igen mødes af rejselederen. Her ser vi bl.a. Elvis' fly og spændende samling af biler, som tæller mere end 20 køretøjer, herunder hans ikoniske pink Cadillac, og vi tager ikke mindst et kig ind i den imponerende garderobe.
Frokosten kan indtages på Graceland, enten på Glady's Diner eller Vernon's Smokehouse - opkaldt efter Elvis' mor og far. Vi tager videre til Sun Studio, der er kendt som fødestedet for rock ’n’ roll. Det var her, Elvis skiftede status fra musiker til verdensstjerne, og foruden Elvis har utallige andre musikere gennemgået en sand transformation i Sun Studio, hvor der stadig indspilles musik.
Musikken fortsætter til ud på aftenen, hvor Beale Street byder på masser af musik i forskellige afskygninger og igen masser af god mad.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 5
Fra Memphis til Vicksburg, med bluesmusik i ørerne
Vi sætter kursen mod Vicksburg i Mississippi og fornemmer så småt, at vi er på vej mod sumpområdet længere mod syd.
Undervejs stopper vi i Clarksdale. Det siges, at det netop var i Clarksdale, blandt bomuldsmarker, sukkerrør og majs, at bluesmusikken opstod.
Byen er ikke stor og har bestemt set bedre tider, men der er Mississippis-stemning for fuldt flor på godt og ondt. Vi bruger ikke meget tid i byen men når at få et par glimt af de flotte vægmalerier, der skildrer den bluesånd, der stadig lever i bedste velgående, og vi stopper ved Blues Crossroad, hvor legenden siger at den amerikanske bluessanger og -guitarist Robert Johnson, som kun blev 27 år. solgte sin sjæl til djævelen for at modtage sit store talent.
Frokosten indtager vi på Ground Zero Blues Club, der blandt andet er ejet af Morgan Freeman. Her lever bluesånden i bedste velgående og stedet værner om, at der både er blevet drukket øl, danset og spillet musik til den store guldmedalje.
Efter frokosten fortsætter vi mod Vicksburg, hvor floderne Yazoo River og Mississippi mødes.
Eftermiddagen står i Borgerkrigens tegn, når vi besøger Vicksburg National Military Park. Vi kører gennem parken og ser de mange forskellige monumenter, mens vi får historien om de makabre slag, der fandt sted ved Vicksburg i Borgerkrigstiden.
Byen var under Borgerkrigen et centralt punkt, da det var herfra trafikken på Mississippifloden blev kontrolleret, og den kontrol ville soldaterne fra nordstaterne selvsagt gerne i besiddelse af. Det resulterede i slaget ved Vicksburg, som fandt sted 4. juli 1863.
Slaget blev et af krigens helt store vendepunkter, som medførte, at sydstaterne overgav sig et par år senere.
Vi tjekker ind på vores hotel, og kører derefter de ca. 10. min til Vicksburg centrum, hvor vi går en tur gennem de hyggelige gader og får fornemmelsen af det langsomme liv, der leves i sydstaterne. Dagen afsluttes med middag på en af Vicsburgs restauranter.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 6
Fra Vicksburg til Natchez - St. Francisville, Sydstatsstemning og besøg på en bomuldsplantage
Vi kører videre mod Lousiana. Undervejs besøger vi Frogmore, hvor vi skal se en bomuldsplantage. Her skal det naturligvis ikke kun handle om bomuld men også om slaveriet, som har haft stor betydning for bomuldsproduktionen.
Vi hører historien om slaveriet og det hårde arbejde i bomuldsmarkerne, og vi bliver i det hele taget meget klogere på, hvor stor betydning bomuld har for det moderne menneske.
Herefter går turen til den charmerende og historiske handelsby Natchez, der ligger ved Mississippifloden. Vi går en tur i området og får sydstatsstemningen ind under huden.
Vi slutter dagen i St. Francisville, som er en yndig, lille sydstatsby med masser af historiske huse fra dengang, hvor stenrige plantageejerne satte dagsordenen.
Vi tjekker ind på vores hotel i udkanten af byen.
- Morgenmad
Her skal i bo
Borgerkrigen 1861-1865
Vi kender Den Amerikanske Borgerkrig fra tv-serien Nord og syd og den store amerikanske roman Borte med blæsten af Margaret Mitchell, men selv om vi mest kender krigen fra fiktionens verden, er der ingen tvivl om, at krigen har haft stor betydning for USA. Omdrejningspunktet i krigen var, at sydstaterne ønskede at løsrive sig og holde fast i slaveriet, mens nordstaterne havde afskaffet det.
Krigen endte med at koste 620.000 soldaterliv samt et ukendt antal civile, men den blev også enden på slaveriet. Selv om det er mere end 150 år siden krigen sluttede, påvirker de sociale, politiske og racemæssige spørgsmål, der var baggrund for krigen, stadig den nutidige amerikanske tankegang.
Dag 7
Fra St. Francisville til Baton Rouge, plantagebesøg, borgerkrigshistorie og Lousianas hovedstad
Morgenen starter med et besøg på en plantage, nemlig Greenwood Plantation, der har lagt brædder til flere Hollywoodfilm.
Det gamle hus brændte ned i 1993, men er siden blevet genopbygget præcist, som det var, og der er i øvrigt tilføjet et par tilbygninger, som fungerer som bed & breakfast.
Historien vækkes til live, når vi går gennem området, der gennem tiden har stået model til lidt af hvert, og i haven oplever vi den vaskeægte sydstatsro og charme. Vi får serveret historien på levende vis og danner hurtigt vores egne billeder af livet på plantagen - på godt og ondt.
De smukke plantagehjem er synonyme med Syden, og de sætter os hurtigt tilbage i tiden. Der kan romantiseres meget over 1800-tallet, men vi får naturligvis også historien om det slidsomme arbejde i bomuldsplantagerne, som slaverne udførte under strenge forhold. Vi besøger bl.a. Oak Alley Plantation og Greenwood Plantation – sidstnævnte har været med i mange Hollywoodfilm og tv-serien Nord og Syd.
Vi fortsætter ved Port Hudson Historic Site, hvor vi hører om belejringen af Port Hudson, som foregik i sommeren 1863. Her omringede ca. 30.000 unionstropper byen ved Mississippifloden. Deres formål var sammen med Vicksburg at overtage kontrollen med Mississippifloden, således at den var åben for Unionen i hele sin længde.
Det lykkedes ca. 6.500 sydstatssoldater at holde stand i 48 dage, og de overgav sig først efter Vicksburgs fald til Unionen.
Vi slutter dagen af i Louisianas hovedstad Baton Rouge, der ligger i et frugtbart sletteområde ved Mississippiflodens nedre og tidligere var udskibningssted for bomuld, sukker og andre plantageprodukter. Byens centrum er præget af statsadministrationen med over 50.000 ansatte, og den 34 etager høje parlamentsbygning, som blev opført 1931-32, findes her i bymidten.
Vi tjekker ind på vores hotel i Baton Rouge.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 8
Fra Lafayette til Avery Island - Houma, tabascosauce og sejltur i mangroverne
Turen går videre mod syd, hvor vi sigter mod Avery Island.
Øen er ikke en ø i traditionel forstand, men fordi mangroverne flyder til alle sider, har man alligevel valgt at kalde området for en ø.
Her skal vi besøge den verdenskendte tabasco-fabrik, hvor vi ser de stærke peberplanter i fuldt flor, og hvor vi lærer om hele processen fra den første peber mases, til tabascoen står på spisebordet, inden det til sidst er tid til at smage på den brændende sauce.
Vi sætter nu kursen mod Houma og endnu et højdepunkt, en sejltur i mangroverne. Vi går ombord i en fladbundet, overdækket båd, så vi kan sidde i skyggen og holde øje med naturen og dyrelivet, der kribler og krabler omkring os, mens vi sejler gennem Louisianas smukkeste mangroveområde med duftende cypresser og andre træer beklædt med fugtigt mos.
Vores kaptajn er født og opvokset ved mangroverne, og han fortæller om alt det, vi ser undervejs, og hvis chancen byder sig, ser vi ham lange et par godbidder ud til en sulten alligator. Han er alligatorekspert og ved nøjagtig, hvor tæt på vi kan komme. Udover alligatorer kommer vi formentlig til at se en masse fugle.
Kaptajnen er på fornavn med en del af de ørne, der holder til i området mellem oktober og maj, og de holder af at flyve ved siden af båden, mens vi sejler afsted.
Fra oktober til februar lægger også mange trækfugle vejen forbi – det gælder f.eks. forskellige arter af ænder og gæs, og herudover holder bl.a. hejrer og ugler til i mangroverne.
Mætte af oplevelser sætter vi os igen til rette i bussen, og med ankomst til Houma er der god tid til at smage på cajunspecialiteterne, som Louisiana er kendt for.
- Morgenmad
- Picnicfrokost
Her skal i bo
Dag 9
Houma - New Orleans, Borte med blæsten-stemning og Mardi Gras
Inden vi slutter vores rejse i sydstaterne med et brag i New Orleans, skal vi se tilbage i tiden for en stund, når vi besøger Oak Alley Plantation, der ligger ved bredden af Mississippifloden.
Den gamle plantage er også kendt som ”The Grand Dame of the Great River Road”, og der er skam heller ikke tvivl om, at netop dette sted gør sig ekstra bemærket.
Når vi ankommer til plantagen, starter vi ved slavekvarteret, hvor vi får et uhyggeligt realistisk billede af livet som slave på plantagen, og først når vi har fået syn for de barske realiteter, vender vi snuden mod det prægtige, historiske bygningsværk.
Huset, der ligger for enden af en tunnel af 300 år gamle egetræer, der gennem tiden har været vidne til alt fra slaveri til orkaner, minder om en scene fra Borte med Blæsten. Det er ikke svært at drømme sig tilbage til tiden, hvor gentlemen red på heste og kvinder bar bombastiske kjoler dagen lang, men det er alligevel med blandede følelser, vi forlader stedet. For lige så smukt og herskabeligt, som det er - ligeså grufuld en historie hægter sig også på.
Ved frokosttid ankommer vi til New Orleans. Vi starter med et shopping-stop ved Riverwalk Outlet, som sælger mærkevarer til lavere priser. Her bliver der tid til både frokost og muligvis lidt shopping.
Derefter skal vi besøge Mardi Gras World, hvor vi ser rekvisitterne, der bruges i årets store karnevalsparade.
Vi bliver sat godt ind i den farverige tradition, der er særlig populær i New Orleans, og som efter sigende har rødder, der rækker flere tusinde år tilbage. Herefter indlogerer vi os i gåafstand fra byens berømte French Quarter.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 10
New Orleans, sejltur på Mississippifloden, French Quarter med Bourbon Street, jazzmusik og cajun-mad
Hvis man holder af at stå tidligt op, er der mulighed for en ekstra udflugt i dag til Garden District.
Rejselederen arrangerer transporten derud med streetcar - en gammeldags sporvogn - til dette område, hvor sydstatslig charme og velhaveri lever i fuldt flor.
Her er spektakulære villaer, der vækker minder om en svunden storhedstid i sydstaterne, og også haverne værner om et mentalt og økonomisk overskud. I Garden District besøger vi også kirkegården Lafayette Cemetery, som er kendt for sine lange rækker af mausoleer.
Man kan undre sig over, at mausoleer nyder så stor popularitet i New Orleans, men der er en ganske særlig, praktisk årsag, idet grundvandet mange steder ligger meget tæt på jordens flade og det derfor kan være uhensigtsmæssigt at begrave de døde.
Inden sporvognen kører tilbage mod byen, er det værd at besøge den skønne handelsgade Magazine Street. Denne ekstra udflugt til Garden District er ikke inkluderet, så regn med en ekstra udgift på 5-10 USD pr. Person til sporvognen.
Op ad formiddagen samles vi igen for at nyde en sejlads på floden, hvilket er så godt som obligatorisk i sydstaterne, og i særdeleshed i New Orleans. Vi går om bord på floddamperen Natchez, der i løbet af de næste par timer sejler rundt på Mississippifloden ved New Orleans. Vi spiser en frokost om bord, mens vi lytter til musik.
Når vi igen har fast grund under fødderne, går turen til French Quarter, hvor vi på en dejlig gåtur kommer omkring Bourbon Streets vilde liv og ser den smukke arkitektur, som utroligt nok ikke er fransk, men spansk. De oprindelige franske bygninger i French Quarter gik nemlig til ved et par brande i 1700-tallet, hvorefter spanierne valgte at markere sig. Foruden festen, der altid finder sted i Bourbon Street, findes der også mere rolige områder i French Quarter.
På Royal Street, der ligger parallelt med Bourbon Street, finder vi størstedelen af byens gallerier, ligesom butikkerne her også er lidt mere skæve end andre steder.
Nede ad sidegaderne finder vi desuden en række spændende kaffebarer, hvor vi kan smage de uimodståelige og helt særlige French doughnuts.
Aftenen tilbringes i sansernes tegn, når vi spiser os igennem de lækre cajun eller kreolske specialiteter, mens vi læner os tilbage og lytter til jazzmusikkens toner. Mens Memphis er kendt for rock ’n’ roll, og Nashville er kendt for country, er New Orleans altså kendt for jazz. Og her er det ikke nødvendigt at besøge museer, lydstudier eller koncertsale, da jazzen spiller på hvert et gadehjørne.
- Morgenmad
- Frokost
Her skal i bo
I dag skal vi ud at sejle på Mississippi River.
Dag 11
New Orleans, og hjemrejse
Vores indholdsrige rundrejse i sydstaterne er ved at nå sin ende. Efter morgenmaden kører vi mod lufthavnen for sidst på formiddagen at påbegynde hjemrejsen mod Danmark.
- Morgenmad
Dag 12
Ankomst til Danmark
Vi ankommer til Danmark efter en spændende rundrejse i det sydlige USA.
Ring eller skriv til os
Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00.