Spaniens historie er lang og fyldt med invasioner og interne magtkampe. I år 711 invaderede den mauriske hær Den Iberiske Halvø og kun syv år efter, havde folkeslaget fra Den Arabiske Halvø og Nordafrika overtaget det meste af Spanien og Portugal.
De kristne spaniere brugte mange år på reconquistaen (generobringen) af det tabte hjemland, og den sidste arabiske skanse blev området Al-Andalus i syd. Og selvom der egentlig var tale om en belejring, fik området glæde af maurernes fremstående viden og teknologi på mange områder. Der var gadelygter i gaderne, bibliotekerne bugnede, og der blev bygget på livet løs, mens landbruget nød godt af maurernes overlegne vandingsanlæg.
Tænkere og lærde huserede i byerne Córdoba og Granada, hvor filosofi og religion blev oversat og debatteret, og visse kilder mener endda, at strømninger fra Al-Andalus gik forud for reformationen af den katolske kirke. Der herskede sameksistens mellem muslimer, kristne og jøder, og området har senere fået tilnavnet ”De tre kulturers by”.
Under maurisk kontrol blev historiske bygningsværker som Alhambra, Moskéen i Córdoba og Kongepaladset i Sevilla til. Byhaver, labyrintiske kvarterer, hvidkalkede landsbyer og fortryllende ornamentik hører også maurerkulturen til og præger stadigvæk Andalusiens byer.
I slutningen af 1400-tallet blev Spanien igen kristent, og siden har landet set sin del af historiske begivenheder.
Fra koloniseringen af ”Den Nye Verden” til borgerkrig over verdenskrige til Francisco Francos regime, demokrati og økonomiske kriser. Alligevel er spanierne altid kommet på fode, og vi har heldigvis muligheden for at se både seværdighederne fra maurerne og efterdyngerne af borgerkrigen den dag i dag i overdådige Spanien.