Portugisisk vin er kendt for sin høje kvalitet og unikke smag, der afspejler landets stolte vintraditioner.
Siden romertiden har portugiserne haft vinranker i jorden på de mange skråninger mod nord, og de gamle traditioner lever i bedste velgående hos vinbønderne. Vin og portvin fra de forskellige vinregioner er en integreret del af den portugisiske identitet, og landet har da også lagt navn til den søde dessertvin, som efterhånden har fundet vej til både for- og hovedret eller som ren nydelse i sig selv.
I det nordlige Portugal, især i Dourodalen, produceres den berømte portvin, som er både sød og stærk - med en kompleks smagsprofil. Portvin bliver som oftest serveret som dessertvin, men kan i høj grad også nydes alene som en himmerigsafslutning på et måltid.
Douroregionen er kendt for sine bølgende vinmarker, smukke vinterrasser, den kurvede Douroflod og bløde, frodige bakker, og her – en times tid fra storbyen Porto – finder du masser af portugisiske vingårde, de såkaldte 'quintas'. På floden, der snor sig yndefuldt gennem dalen, ser du gerne de traditionelle rabelobåde, der før i tiden fragtede vintønder langs vandet til Porto, men i dag oftest er et festligt indslag på vandet.
Men Portugal byder på meget mere end blot portvin. Fra de friske hvidvine i Vinho Verde til de fyldige rødvine fra Douro, produceres der en bred vifte af vine, der afspejler de forskellige klimaer og jordtyper i landet. Også i den sydlige region, Algarve finder man unikke og velsmagende vine, der er præget af det varme klima, og de mange solrige dage.
Uanset hvor du rejser i Portugal, vil du kunne finde en vin, der passer til enhver smag og lejlighed.
Det er nemlig slet ikke svært at finde et glas lokal vin på Portugalrejsen. Og som det ofte er med lokale råvarer, har de det med at smage endnu bedre tilsat en smuk udsigt - i dette tilfælde over Atlanterhavets kyst eller det kuperede terræn i Dourodalen.