Puno ligger smukt i 3.800 meters højde på skrænterne ned til den 200 km lange Titicacasø, der er hjem for urosindianerne, der lever på sivøer på søen.
Et møde med en helt særlig kultur, I ikke bør snyde jer selv for – og det kan derfor varmt anbefales at tilkøbe en udflugt.
I sejler ud på søen og nyder naturens dufte og lyde, alt imens sivøerne, der på én og samme tid er imponerende og primitive, dukker op i horisonten. Det kan synes mærkværdigt, at man vælger at bo på flydende øer, lavet af noget så skrøbeligt som siv, men der var tanke bag, da urosindianerne i sin tid gik til hånde og skabte deres flydende fundamenter. Idéen med sivøerne var af defensiv karakter, idet de kunne flyttes rundt og forvirre eventuelle uventede gæster.
Selv om livet kan synes dejligt enkelt på øerne, er det ikke kun lutter lagkage at bo på en sivø. For ligesom med andre naturprodukter rådner også sivet, og øernes beboere må således løbende vedligeholde bundens ”rødder”, som er det, der forgår hurtigst.
På øen Taquile virker det som om, tiden har stået stille i århundreder. Der bor omtrent 2000 mennesker på øen, og alle går de klædt i farvestrålende folkedragter, som bl.a. fortæller om deres civilstatus og job. For mange af indbyggerne, særligt mændene, vil karrieren bestå i at strikke uldtøj.
Den helt særlige uldkultur, der hersker på øen, har faktisk skaffet indbyggerne en fin plads på UNESCOs kulturelle verdensarvsliste, og en mands strikkeevner kan da også afgøre hans fremtid. For at blive gift skal han nemlig strikke en fin hue til sin svigerfar, som skal godkende denne, inden han giver sin datter fra sig.
Tilbage i Puno nyder I jeres sidste aften, inden I i morgen skal vinke farvel til Peru.