På sporet af mayaer og aztekere Dagsprogram
Rundrejse med dansk rejseleder 17 dage fra 27.990 kr.
Dag 1
Danmark - Mexico City
Afrejse fra København eller Billund via Amsterdam, Paris eller Frankfurt til Mexico City. Ved ankomst modtages I af jeres danske rejseleder og køres til hotellet i byens centrum. Efter den lange flyrejse har vi brug for en god nats søvn, inden vi begynder vores rundrejse i Mexico.
Her skal i bo
Dag 2
Mexico Citys historiske centrum, antropologisk museum og Coyoacan, Frida Kahlo og Diego Rivieras kvarter
Efter morgenmaden tager vi på opdagelse i en af verdens største og mest spændende byer.
Mexico City ligger i en vældig dal 2.200 meter over havets overflade.
Med over 22 millioner indbyggere i byen og omegnen er det en af verdens mest folkerige byområder. Forbavsende, når man tænker på, at der i 1921 kun boede ca. 740.000 mennesker i byen. Denne eksplosive udvikling har selvfølgelig skabt mange problemer, men alligevel er Mexico City på mange måder en både renere og mere velfungerende storby, end man oplever i mange andre udviklingslande.
På vores byrundtur koncentrerer vi os først om Zokaloen, den centrale plads og hjertet i Mexico City. Her ligger nationalpaladset, rådhuset og katedralen, alle imponerende kolonistilsbygninger fra vicekongedømmet Ny Spaniens tid. Det hele blev bygget ovenpå resterne af Aztekernes hovedstad, og vi kan kigge ned til fundamentet af den gamle tvillingepyramide i Templo Mayor.
Fra Zocaloen spadserer vi ad gågaden og krydser gennem centrums park Alameda’en, hvor vi skal se et af Diego Rivieras berømte vægmalerier, der netop skildrer livet i Alameda parken.
Herfra fortsætter vi i bus til den charmerende bydel Coyoacan, hvor Frida Kahlos barndomshjem ligger. I det fine, blå hus boede Frida og Diego en årrække og vi går forbi på vores byvandring i Coyoacan.
Efter frokost fortsætter vi til det antropologiske museum, som huser en af verdens nok mest interessante samlinger og er et must for alle, der interesserer sig for Mexicos gamle kulturer.
Dette besøg giver os en god introduktion til de gamle kulturer vi skal stifte bekendtskab med på denne rejse. Herefter returnerer vi til vores hotel, hvor aftenen er til fri disposition.
- Morgenmad
Her skal i bo
Mexico City er en imponerende by som de fleste bliver positivt overraskede over.
Dag 3
Mexico City - Teotihuacan med arkæologiske højdepunkter
Hovedmålet for dagens udflugt er den arkæologiske zone Teotihuacan, 50 kilometer nord for Mexico City.
Undervejs passerer vi De Tre Kulturers Plads. Som navnet siger har man i ét kig de tre elementer, der er Mexico: Fra aztekisk tid templerne ved markedspladsen Tlatelolco, ovenpå den spanske kolonitid med Santiago-kirken fra 1527, og omkring pladsen det moderne Mexico.
Herfra kører vi til Teotihuacan, hvor nogle af Mexicos største pyramider - kendt som sol- og månepyramiderne - rejser sig over resterne af en ældgammel metropol. Man mener det var den vigtigste by i datidens verden med op til 200.000 mennesker i storhedstiden omkring 300-600 efter vor tidsregning.
Teotihuacan er et mystisk sted. Arkæologiske fund viser uovertruffen fint kunsthåndværk, bl.a. obsidianmasker og en imponerende arkitektur med smukke vægmalerier. Men man arbejder stadig på at finde et skriftsprog eller håndskrifter, der kan forklare, hvem der boede i den gamle metropol, hvordan magtstrukturen var, og grunden til byens undergang. Der er mange ubesvarede spørgsmål, men ét er sikkert: Teotihuacan udøvede en mægtig indflydelse, politisk og kunstnerisk, helt til Honduras og det yderste af Yucatan, og imponerer stadigvæk den dag i dag.
Vores rundtur fører os ind i et af paladserne med vægmalerier og ned af den lange prosessionsvej med månepyramiden for enden. Undervejs imponerer den 63 meter høje Sol-pyramide (det er ikke længere tilladt at bestige pyramiderne) og vi ser "kastellet" med Quetzalcoatl-pyramiden i den sydlige del af byen. Efter besøget i Teotihuacan spiser vi frokost i nærheden af pyramiderne.
På vej tilbage til byen besøger vi Guadalupe-basilikaen. Mexicanernes højt elskede helgeninde viste sig for en fattig indfødt, et mirakel! I dag er Guadalupe-basilikaen den kristne kirkes næststørste pilgrimsmål.
Sidst på eftermiddagen er vi tilbage på hotellet.
- Morgenmad
Teotihuacan er en af Mexicos største pyramider. Man mener, at her har boet op til 200.0000 mennesker i storhedstiden omkring år 300-600 efter vore tidsregning
Dag 4
Mexico City - Taxco - Puebla
Efter morgenmaden sætter vi kursen sydpå mod Taxco.
Den smukke tur fører os gennem to delstater til en charmerende og fredet lille kolonistilsby i bjergene 165 kilometer sydvest for Mexico City. Mexico er stadig verdens førende producent af sølv, og Taxco er Mexicos førende sølvby, hvor alle de snævre gader er spækket med sølvsmedeforretninger.
Den største sølvmine i byens historie blev fundet af Jose de la Borda i 1700-tallet. Nu er byen hovedsageligt et sted til forarbejdning og salg. Minerne bruges stadig, men det meste af sølvet hentes fra Nordmexico. Under besøget i byen spadserer vi ad de små gader op til det centrale torv, hvor den overdådige Santa Prisca-kirken ligger. Vi får også en introduktion til sølvets historie i Taxco, når vi besøger et kooperativ, hvor nogle af byens dygtige sølvdesignere udstiller deres arbejde i både klassisk og moderne design.
Efter nogle hyggelige timer og tid til frokost i Taxco kører vi videre til Puebla. Vi forventer at være fremme lidt ud på aftenen, tidsnok til at spise en lidt sen men god middag (på egen hånd) i den by, som anses for at være Mexicos gastronomiske hovedstad.
- Morgenmad
Her skal i bo
Sølvbyen Taxco omkring barokkirken "Sct. Prisca", bygget af José de la Borda, som fandt en overdådig sølvmine i Taxco. I dag er alle butikker i byen fyldt med sølv.
Dag 5
Puebla - Oaxaca, UNESCO-verdensarv og provinshygge
Efter morgenmaden tager vi på sightseeing i Puebla, hvis historiske centrum er på UNESCOs liste over verdensarv.
Vi besøger bl.a. Zocaloen, den smukke katedral fra 1600-tallet og det guldbelagte Rosarie-kapel. Vi spadserer af gader og stræder og kigger ind i de traditionelle Talavera-keramik og slik-butikker, som byen er så kendt for.
Derefter kører vi mod Oaxaca, en af de smukkeste og mest afvekslende køreture i Mexico. Fra den centrale højslette med hovedstaden over mageløse bjergplateauer til den sydlige højslette med Oaxaca by og de mange indianske kulturer.
Oaxaca by er en hyggelig provinsby med et mangfoldigt kulturliv og dybe indianske rødder. Byen er fyldt med smukke gamle bygninger i spansk kolonitidsstil, og vi bor centralt. Om aftenen tager vi en lille spadseretur og nyder byens elskede Zokalo, der trækker med sit farverige og festlige folkeliv og særprægede egnsretter. Her kan man f.eks. prøve de sprødeste græshopper med udsigt til torvet.
På efterårsafgangen lander vi lige midt i byens fejring af Dødedagene. De kommende dage blander vi os på bedste vis, en oplevelse for livet.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 6
Oaxaca, zapotekernes ceremonielle center ved Monte Alban
Dagens udflugt koncentrerer sig om zapotekernes berømte tempelby, Monte Alban, som ligger 9 kilometer uden for Oaxaca på en nivelleret bjergtop i 2.000 meters højde med spektakulær 360 graders udsigt.
Det er det ceremonielle center, der har været længst i brug i Mexico, nemlig ca. 2.000 år.
Efter år 800 efter vor tidsregning blev der dog ikke bygget mere. Tempelkomplekset og den store centrale plads er den dag i dag utrolig velbevaret. Ned ad bjergskrænterne og på plateauerne er der græsklædte høje, grave og paladser, der endnu ikke er udgravet. På Monte Alban har man fundet den ældste kalender i Mexico og en skrift, som endnu ikke er tydet.
Her findes endvidere en række relieffer på steler fra ca. år 500 før vor tidsregning med forvredne skikkelser. De kaldes "De dansende", men har måske aldrig hverken danset eller været krigsfanger, som nogle arkæologer mener. Andre teorier omkring dem spekulerer i at de forestiller eksempler på zapotekernes viden om anatomi, bl.a. et kejsersnit og en sædefødsel. Kun ét er sikkert, ingen ved hvad den oprindelige mening med disse figurer var.
Turen går derefter tilbage til Oaxaca by, hvor vi besøger byens berømte lokalmarked. Resten af eftermiddagen er fri til på egen hånd at nyde en af Mexicos allermest charmerende byer med det livlige gadeliv, museer og butikker. I Oaxaca er man stolt af sin indfødte arv. Det ses tydeligt i kunsthåndværk og moderne kunstgallerier overalt i byen.
På efterårsafgangen er det nu selve Dødedagen. Udsmykninger, dekorationer, altre og optog præger gadebilledet. Der er folk, fest og farver på gader og stræder, og vi er med. Om aftenen besøger vi en kirkegård, hvor familier samles om deres afdøde.
- Morgenmad
Her skal i bo
De dødes dag er en af Mexicos vigtigste højtider, hvor gaderne fyldes med optog, der hylder de døde. På afgangen i oktober oplever vi højtideligheden for fuld udblæsning i Oaxaca.
Dag 7
Oaxaca, fridag på egen hånd eller med rejselederen på gallerier og museum
Vi vågner op til manges drøm: En fridag i Oaxaca.
Dagen er tænkt som en dag, hvor man kan hvile ud, få sjælen med og samtidig udforske den fantastiske (ja, mange mener dén mest fantastiske) mexikanske by efter egen rytme og behov. Der er rigeligt at kaste sig over indenfor kunsthåndværk, tekstiler, malerkunst eller arkæologi. Desuden er byen fyldt med hyggelige caféer og restauranter - og ja igen: folkelivet!
Under Dødedagene vil rejselederen sørge for at man kan vælge oplevelser i Oaxacas særlige Dødedagsprogram med udstillinger, installationer og processioner i gaderne og kirkegårdsbesøg. Livet i byen i disse dage er meget specielt og skal også opleves individuelt. Det er der netop tid til i vores program.
- Morgenmad
Her skal i bo
Besøg eventuelt katedralen på jeres fridag i Oaxaca
Dag 8
Oaxaca - Tehuantepec, traditionel tæppevæverkunst hos zapotekerfamilie og Mitla, dødens sted
Turen går efter morgenmaden videre mod sydøst og Stillehavet, gennem en frodig dal med små traditionsrige byer. Vi nyder at gøre ophold i et par af disse.
I Teotitlan del Valle besøger vi en zapotekerfamilie og ser deres traditionelle indfarvningskunst og tæppevævning, og vi skal selvfølgelig også hilse på det 2.000 år gamle træ i Santa Maria del Tule.
Midt på dagen ankommer vi til Mitla, dødens sted. Her var de centrale guder dødsguderne, men denne fine lille tempelby er først og fremmest kendt for sine udsmykninger, hvis lige ikke findes andetsteds i Mexico.
Før man kendte til brugen af metalredskaber, lavede man de smukkeste stensmosaikker ved at udhugge de enkelte sten og derefter føje dem sammen i geometriske mønstre - uden bindemiddel. Rundturen vil tage os ind i de indre gemakker i atriumgårdene, hvor vi kan beundre nogle af de artikektoniske detaljer.
Oaxacas regionale køkken er alsidigt og berømt, og vi kommer til at stifte bekendtskab med et større udvalg af lokalretter til frokosten idag. Fra Oaxaca-staten stammer også den højt værdsatte drik Mezcal. Vi vil besøge en mindre fabrik og hører om hvordan brændevinen fremstilles af destilleret agavesaft.
Ud på eftermiddagen kører vi fra Oaxacas centrale dal og videre på en smuk køretur ned gennem vældige bjerglandskaber bevokset med kaktus og agaver med dybe kløfter og frodige dale.
Først på aftenen ankommer vi til det tropiske Tehuantepec, hvor vi overnatter.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 9
Tehuantepec - Sumiderokløften - San Cristóbal de las Casas
Vi har en lang køretur på godt 350 kilometer foran os, så vi starter tidligt fra morgenstunden.
Vi skal atter op i højlandet, denne gang til det tempererede klimabælte 2.100 meter oppe i Chiapas-bjergene. På vejen, ved Chiapas-statens hovedstad Tuxtla Gutierrez, ligger Sumiderokløften, en forkastningskløft skabt ved et forhistorisk jordskælv. Den anses for at være et af Nordamerikas mest fascinerende naturfænomener. Her skal vi på en smuk sejltur 25 km ned ad floden Grijalva, der løber fra Guatemala til Den Mexicanske Golf.
Et sted på turen rejser klippevæggene sig 1.000 meter lodret over os. Undervejs oplever vi det rige fugleliv i kløften, og er vi heldige, får vi måske også et glimt af en krokodille, der ligger og daser på flodbredden, eller en edderkoppeabe. Denne tur vil for de fleste stå som rejsens naturhøjdepunkt.
Vel tilbage på landjorden fortsætter vi op til Chiapas' gamle hovedstad, San Cristóbal de las Casas, hjemsted for elegante haciendaer og en stor indfødt mayabefolkning, som stadig kan ses i gaderne og i de omkringliggende byer i deres traditionelle, hjemmevævede og broderede dragter. Aftenen er til fri disposition.
- Morgenmad
Her skal i bo
Sumidero-kløften er en del af den 760 km lange Grijalba flod, der løber fra Guatemala ned i Den Mexicanske Golf. Vi sejler 25 km ind i et naturparadis med op til 1.000 m høje klipper.
Dag 10
San Cristóbal de las Casas, Chamula med maya-katolicisme og Frans Bloms hus
Efter morgenmaden tager vi på udflugt til to af de små traditionelle mayabyer uden for San Cristóbal de las Casas.
Vi vælger Chamula i 10 kilometers afstand på grund af det absolut mest forunderlige kirkerum, en katolsk kirke kan byde på. Her møder vi maya-katolicismen, hvor ritualerne foregår på ret anderledes vis, bl.a. indgår æg, høns, ildvand og coca cola i ceremonierne, hvor der ikke er nogen katolsk præst.
Zinacantan ligger ikke langt derfra. Her vil vi blive budt ind i et traditionelt hjem, hvor der bages friske majspandekager over ildstedet og pigerne væver (og sælger) de traditionelle mønstre i gården.
Tilbage i San Cristóbal de las Casas vandrer vi gennem de hyggelige gader op til Na Bolom (Jaguarens hus) og besøger vores berømte landsmand Frans Bloms hjem, der nu er museum og forskningscenter for lacandon-indianerne. Vi spiser frokost i Blom-parrets gamle spisestue og får således rigtig stemningen omkring den danske eventyrer helt ind under huden.
Historien om Frans Blom er et eventyr om en velhaversøn, som tog fra dansegulvet i Palmehaven i København til Mexicos jungle lige efter den mexicanske revolution i 1919 - på enkeltbillet for at blive et mandfolk. Det blev han! Han forelskede sig i livet på æselryg i de store regnskove, og i mayakulturen, og han blev en højt respekteret opdagelsesrejsende og arkæolog.
Resten af eftermiddagen og aftenen er fri til at udforske det lokale kunsthåndværk- og souvenir marked, eller bare nyde stemningen på byens gågader og gode caféer og restauranter.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 11
San Cristóbal de las Casas - Palenque
Dagen fører os ud på en længere tur: fra den gamle hovedstad San Cristobal de las Casas højt oppe i ”tågebjergene” ned ad Chiapas-bjergene til mayakongebyen Palenque i den frodige tropiske regnskov.
Det er en tur igennem tre klimabælter og tæt på det sted, hvor Mexico er smallest. Kun 240 km mellem Den Mexikanske Golf og Stillehavet. Vi oplever udsigter og små byer på vejene, holder pauser og spiser frokost undervejs.
Bemærk: De sidste flere år har vi oplevet at chiapasindianere har spærret vejen, den eneste direkte færdselsåre mellem San Cristóbal de las Casas og Palenque. Ved at blokere trafikken håber indianerne at presse myndighederne til at opfylde politiske og økonomiske krav.
Det betyder, at vi af sikkerhedsmæssige grunde er nødsaget til at køre udenom det konfliktramte område, og at køreturen via Tuxtla Gutierrez og Villahermosa dermed bliver længere end den direkte rute. Vi ved ikke, hvor længe konflikten vil stå på, og beklager, at vi er nødt til at bryde vores princip om så korte køreture som muligt. Turen byder dog på smukke udsigter og bliver selvfølgelig afbrudt af pauser og frokost undervejs. Vi vil være fremme i Palenque sent på eftermiddagen eller tidlig aften.
Vel fremme på vores hotel i Palenque kan man nyde livet i troperne med en dukkert i swimmingpoolen og fra hotellets terrasse nyde aftensmaden med udsigt over en af Chiapas’ floder, der udspringer højt oppe i bjergene.
Vi er kun et kvarters kørsel fra den gamle mayakongeby Palenque.
- Morgenmad
Her skal i bo
Vi stopper ved det imponerende vandfald Agua Azul, hvor man kan få en dukkert i det friske vand.
Dag 12
Palenque, besøg i den smukkeste klassiske maya-tempelby
Straks efter morgenmaden kører vi ud til den arkæologiske zone Palenque.
Vi er nu dybt inde i mayaernes kulturområde, som strakte sig fra Chiapas-staten og dækkede hele Yucatan halvøen i Mexico mod nord, omfattede Guatemala samt dele af El Salvador og Honduras i sydøst. Et landområde 8 gange større end Danmark.
Det går hurtigt med nye fund og forskningsresultater i mayaområdet, bl.a. hvad angår den tidlige periode; men lad os holde fast ved, at mayakulturen udviklede sig fra år 400 før vor tidsregning og blomstrede til år 800 efter vor tidsregning i højlandet i Chiapas-bjergene, og fra år 600 til 1200 efter vor tidsregning på Yucatan. Mayerne forlod deres kongebyer og skoven groede ind over templer og paladser. Den skjulte relieffer og hieroglyf-tekster, hvor hvert tegn var et kunstværk i sig selv.
Palenque er den mest berømte af alle klassiske mayabyer i Mexicos højlandsjungle. Der er tre gode grunde: Palenque er den første gamle mayaby, der er opdaget og beskrevet af europæere. Fra 1700-tallet har tempelbyen i junglen tiltrukket eventyrere, opdagelsesrejsende og amatørarkæologer, der har spekuleret over, hvilken civilisation der herskede i den smukke by fra en svunden tid. For det andet er det i Palenque, man først fandt en mayakongegrav og først læste en længere mayaindskrift, begge dele en revolution i mayaforskningen. Og endeligt er Palenque kendt for sin helt specielle arkitektoniske skønhed og beliggenhed, i høj tropisk regnskov med uendelig udsigt over det flade Yucatan.
Vi ankommer tidligt på morgenen, ved åbningstid, og ser Palenque tempelby rejse sig af disen over regnskoven. På rundturen vil vi se Den røde dronnings grav og Inskriptionernes Tempel, hvori man fandt Kong Pakals grav. Sønnen Kan Balam møder vi i Kors-gruppen, som han byggede som regent.
Vi tager os god tid, og hvis vejret tillader det, vil der være mulighed for at tage med på en lille vandretur gennem regnskoven ad stier der fører forbi flere tilgroede bygninger og templer, og gennem træernes rødder kan vi således kigge ind i fortiden.
Efter besøget i Palenque kører vi sydpå ad snoede veje op i Chiapas-bjergene til det flotte vandfald Misol Ha. Her spiser vi en enkel frokost og oplever det imponerende vandfald med frodig regnskov omkring.
Her er der mulighed for en svalende Tarzan og Jane dukkert i floden - en uforglemmelig vandfaldsoplevelse i mayaernes regnskov.
- Morgenmad
Her skal i bo
Fra paladset i Palenque udsigt til inskriptionernes tempel, som den mægtige konge Pakal byggede i 600-tallet. Her stod den danske arkæolog Frans Blom i 1920'erne og kunne have fundet den første mayagrav i historien.
Dag 13
Palenque - Campeche
Efter morgenmaden kører vi nordpå. Vi skal nu ind i et helt nyt landskab, nemlig den flade Yucatan-halvø, formet af kalk og med verdens længste netværk af underjordiske floder.
I sin tid beboet af meget krigeriske mayaer, der holdt spanierne fra landgang i 20 år. I dag lokker Yucatan med sine gamle mayakongebyer, dejlige haciendamiljøer og smukke strande. I får mulighed for at opleve det hele. En times flyvning mod nordøst ligger Cuba.
Vi sætter i dag kursen mod Campeche, den charmerende gamle, meget rige havneby fra kolonitiden. Turen fører os igennem mange interessante landskaber: ud af delstaten Chiapas, over floden Usumacinta, der danner grænse til Guatemala, gennem Tabasco delstaten og til UNESCO kulturarvsbyen Campeche ved Den Mexikanske Golf. En køretur som vi selvfølgelig afbryder med hyggelige ophold, bl.a. når vi lugter saltvand og ser pelikaner. Vi spiser frokost ved stranden med udsigt til den Mexicanske Golf, og hvor der også er mulighed for at bade.
Vi ankommer til Campeche sen eftermiddag, og efter check in vil der være tid til at nyde den berømte solnedgang over golfen fra strandpromenaden, hvis vejret er med os. Vi bor tæt på.
Om aftenen slentrer vi ind i den gamle bydel, hvor der er rigtig god mad bag bymuren.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 14
Campeche - Uxmal, ad mayaruten til skøn hacienda i Uxmal
Efter morgenmaden tager vi et sidste kig på den UNESCO-beskyttede by med cubastemning.
Campeches pastelfarvede kolonistilsbygninger står flot i morgenlyset, og vi spadserer over Zocaloen og forbi katedralen. Vi besøger også et velhaverhjem, nu museum, fra 1600-tallet, hvor byen var så rig, at den hele tiden blev angrebet af sørøvere. Her var The pirates of the Caribbean ikke særligt populære!
Herefter kører vi ind i Yucatans jungle, og snart dukker paladset i Sayil ud af vildnisset i al sin fordums pragt og næsten ikke restaureret. Det er et af de øjeblikke på rejsen, hvor vi på magisk vis forbindes med fortiden.
Efter en klassisk maya-yucateker frokost kommer vi til vores hotel: en gammel hacienda, hvor der om eftermiddagen bliver tid til afslapning ved den store swimmingpool under palmerne i haciendaens dejlige atriumgård.
- Morgenmad
Her skal i bo
Troldmandens pyramide i Uxmal tårner sig smukt op i junglen
Dag 15
Uxmal - Chichén Itzá, et af verdens syv vidundere
Vores hotel ligger lige op til den smukkeste af alle senklassiske mayabyer, Uxmal.
Det syntes i hvert fald Frans Blom, som ledede udgravningerne i Uxmal i 1920´erne. Faktisk lå den gamle mayaby på haciendaens jord. Så næste morgen vandrer vi fra hotellet de 5 minutter hen til den store arkæologiske zone i Uxmal og nyder den under en behagelig sol og før det store indryk af turister.
Her vil vi se den høje og stejle Troldmandens Pyramide med den store regngudsmaske som en af tempelåbningerne. Vi går gennem Nonneklostret med de smukke facader og forbi boldspillet op til Guvernørens Palads, endnu en arkitektonisk perle i Uxmal.
På vej videre til Chichén Itzá besøger vi en cenote, et jordfaldshul med åbning ned til en underjordisk flod. Her er der mulighed for at få sig en dukkert, hvilket er en helt enestående oplevelse.
Vi sætter nu kursen mod et af turens absolutte højdepunkter og også en af verdens nye syv vidundere, Chichén Itzá; den største og mest magtfulde mayaby på Yucatan med den imponerende Kukulkan-pyramide. Her skal vi igen bo lige ved siden af det arkæologiske område.
- Morgenmad
Her skal i bo
Yucatan-halvøen er fyldt med underjordiske vandkanaler og jordfaldshuller, som danner frodige oaser. Chichén Itzá pyramiden er et af de mest fotograferede og sagnomspundne bygningsværker i Mexico.
Dag 16
Chichén Itzá og hjemrejse eller forlængelse ved stranden
Vi har ligesom ved Uxmal den fordel, at hotellet ligger meget tæt på Chichén Itzá, som vi derfor kan nyde om morgenen, hvor solen endnu ikke brænder, og inden alt for mange andre turister ankommer.
Og det er værd at nyde! Kukulkan-pyramiden på 25 meter er et matematisk og astronomisk mesterværk, placeret og udsmykket sådan, at man ikke alene kan tælle årstiderne og landbrugskalenderen ind i den, den danner også baggrund for et dramatisk syn ved forårsjævndøgn. Mens eftermiddagssolen synker, ser man som lys- og skyggevirkning den fjerklædte slange kravle ned ad pyramidens nordtrappe.
Chichén Itzá er bygget i flere etaper, sidst inspireret af det dygtige kunsthåndværker- og krigerfolk, toltekerne, der dominerede i det centrale Mexico, efter Teotihuacan var blevet forladt. Rundturen holder sig til det toltekisk inspirerede område.
Vi ser blandt andet Kukulkan-pyramiden (slangepyramiden), Krigernes Tempel med den flotte offersten, Chac Mol og de 1000 Søjlers Tempel.
Reliefkunsten er på sit højeste i Chichén Itzá. På de berømte relieffer af boldspillerne på Chichén Itzás store boldspilsbane kan alle se, at det hellige spil endte blodigt. Man må selv afgøre, ud fra synet og det, man nu ved om de gamle kulturer, om det er vinderholdets eller taberholdets anfører, der skulle af med hovedet.
Vi slutter ved Chichén Itzás hellige cenote, et jordfaldshul hvor der 20 meter nede løber en underjordisk flod.
Legender fortæller om ofringer til regnguden, også menneskeofringer. Her, ved indgangen til frugtbarhedsgudens rige, ved det livgivende vand, slutter den arkæologiske rundtur.
Efter denne store oplevelse kører vi tilbage til hotellet, hvor de, som har valgt at forlænge rejsen med tre nætter ved Det Caribiske Hav, bliver hentet. Køreturen ud til kysten tager ca. 3 timer, og forude venter nogle dage ved det turkise vand og den kridhvide strand, hvor I kan slappe af og lade alle indtrykkene synke ind. Mere velegnede omgivelser til netop dette skal man lede længe efter.
De der skal rejse hjem i dag bliver kørt til lufthavnen i Cancun for at påbegynde hjemrejsen til Danmark.
- Morgenmad
Dag 17
Ankomst til Danmark
Ankomst til Paris eller Amsterdam, hvor vi skifter fly mod Danmark.
Ring eller skriv til os
Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00.