Eventyrlige Mexico Dagsprogram
Rundrejse med dansk rejseleder 16 dage fra 23.990 kr.
Dag 1
Danmark - Mexico City
Afrejse fra København eller Billund via Amsterdam, Paris eller London til Mexico City. Ved ankomst modtages I af jeres danske rejseleder og køres til hotellet i byens centrum. Efter den lange flyrejse har vi brug for en god nats søvn, inden vi begynder vores rundrejse i Mexico.
Her skal i bo
Dag 2
Mexico Citys historiske centrum, antropologisk museum og Coyoacan, Frida Kahlo og Diego Rivieras kvarter
Efter morgenmaden tager vi på opdagelse i en af verdens største og mest spændende byer. Mexico City ligger i en vældig dal 2.200 meter over havets overflade.
Med over 22 millioner indbyggere i byen og omegnen er det en af verdens mest folkerige byområder. Forbavsende, når man tænker på, at der i 1921 kun boede ca. 740.000 mennesker i byen. Denne eksplosive udvikling har selvfølgelig skabt mange problemer, men alligevel er Mexico City på mange måder en både renere og mere velfungerende storby, end man oplever i mange andre udviklingslande.
På vores byrundtur koncentrerer vi os først om Zokaloen, den centrale plads og hjertet i Mexico City. Her ligger nationalpaladset, rådhuset og katedralen, alle imponerende kolonistilsbygninger fra vicekongedømmet Ny Spaniens tid. Det hele blev bygget ovenpå resterne af Aztekernes hovedstad, og vi kan kigge ned til fundamentet af den gamle tvillingepyramide i Templo Mayor.
Fra Zocaloen spadserer vi til Museo Mural Diego Rivera. Her skal vi ind og se et af Diego Rivieras berømte vægmalerier.
Herfra fortsætter vi i bus til den charmerende bydel Coyoacan, hvor Frida Kahlos barndomshjem ligger. I det fine, blå hus boede Frida og Diego en årrække og vi går forbi på vores byvandring i Coyoacan.
Efter frokost fortsætter vi til det antropologiske museum, som huser en af verdens nok mest interessante samlinger og er et must for alle, der interesserer sig for Mexicos gamle kulturer.
Dette besøg giver os en god introduktion til de gamle kulturer vi skal stifte bekendtskab med på denne rejse. Herefter returnerer vi til vores hotel, hvor aftenen er til fri disposition.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 3
Mexico City - Teotihuacan med arkæologiske højdepunkter
Hovedmålet for dagens udflugt er den arkæologiske zone Teotihuacan, 50 kilometer nord for Mexico City.
Undervejs passerer vi De Tre Kulturers Plads. Som navnet siger har man i ét kig de tre elementer, der er Mexico: Fra aztekisk tid templerne ved markedspladsen Tlatelolco, ovenpå den spanske kolonitid med Santiago-kirken fra 1527, og omkring pladsen det moderne Mexico.
Herfra kører vi til Teotihuacan, hvor nogle af Mexicos største pyramider - kendt som sol- og månepyramiderne - rejser sig over resterne af en ældgammel metropol. Man mener det var den vigtigste by i datidens verden med op til 200.000 mennesker i storhedstiden omkring 300-600 efter vor tidsregning.
Teotihuacan er et mystisk sted. Arkæologiske fund viser uovertruffen fint kunsthåndværk, bl.a. obsidianmasker og en imponerende arkitektur med smukke vægmalerier. Men man arbejder stadig på at finde et skriftsprog eller håndskrifter, der kan forklare, hvem der boede i den gamle metropol, hvordan magtstrukturen var, og grunden til byens undergang. Der er mange ubesvarede spørgsmål, men ét er sikkert: Teotihuacan udøvede en mægtig indflydelse, politisk og kunstnerisk, helt til Honduras og det yderste af Yucatan, og imponerer stadigvæk den dag i dag.
Vores rundtur fører os ind i et af paladserne med vægmalerier og ned af den lange prosessionsvej med månepyramiden for enden. Undervejs imponere den 63 meter høje Sol-pyramide (det er ikke længere tilladt at bestige pyramiderne) og vi ser "kastellet" med Quetzalcoatl-pyramiden i den sydlige del af byen. Efter besøget i Teotihuacan spiser vi frokost i nærheden af pyramiderne.
På vej tilbage til byen besøger vi Guadalupe-basilikaen. Mexicanernes højt elskede helgeninde viste sig for en fattig indfødt, et mirakel! I dag er Guadalupe-basilikaen den kristne kirkes næststørste pilgrimsmål. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage på hotellet.
- Morgenmad
Her skal i bo
Teotihuacan-pyramiderne uden for Mexico City er kendt som sol- og månepyramiderne
Dag 4
Mexico City - Puebla - Veracruz
Efter morgenmaden forlader vi Mexico City med kurs mod den gamle havneby Veracruz, indgangen til Mexico fra søsiden og en historisk smeltedigel.
På vejen gør vi holdt i en af Mexicos meget charmerende kolonitidsbyer, Puebla, hvis gamle bydel er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
Vi besøger bl.a. Zocaloen, den smukke katedral fra 1600-tallet og det guldbelagte Rosarie-kapel. Vi spadserer af gader og stræder og kigger ind i de traditionelle Talavera-keramik og slik-butikker, som byen er så kendt for.
Puebla er også kendt som Mexicos gastronomiske hovedstad og vi bliver og spiser frokost i byen.
Vi ankommer til Veracruz sidst på dagen og tjekker ind på vores hotel tæt ved byens centrale torv. Vi går en lille aftentur i den by, som kaldes Havanas tvillingeby, hvor Fidel Castro planlagde den cubanske revolution og hvor der sælges cigarer og ofte spilles musik og danses på pladsen.
- Morgenmad
Her skal i bo
God lille gruppe som bare gik i spænd sammen. Annemarie Bjerre gjorde alt for, at det skulle blive en god tur, og det gjorde det. Hun brænder for Mexico og ved alt om landet.
Lone, Aars
Dag 5
Veracruz - Catemacosøen
Vi bliver til lidt op af formiddagen i Veracruz. Vi skal på en hyggelig gåtur langs Veracruz’ berømte havnemole og nyder udsigten over Golfen.
Vi kører en tur ud til La Antigua, Veracruz’ oprindelige belligenhed, hvor Mexicos erobrer Hernan Cortez grundlagde den første spanske bosættelse i 1519. Ruinerne af hans hus som også fungerede som toldkammer findes endnu. Vi spadserer ned til floden og spiser frokost på en af de små lokale fiskerestauranter med udsigt til vandet.
Efter frokost sætter vi kursen mod Catemacosøen. Vi følger kysten gennem afvekslende landskaber og ankommer til den smukt beliggende vulkanske kratersø sidst på dagen. Vi skal bo ved vandet, og det er en oplevelse at se mørket falde på over Catemaco, der er en af de største søer i Mexico med et areal på cirka 72 km2.
Her vil det også være passende at mindes den danske opdagelsesrejsende og arkæolog, Frans Blom, der kom til Mexico på enkeltbillet i 1919 lige efter revolutionen for at blive et mandfolk. Det blev han, og det var i disse tropiske egne, han startede sin karriere som oliespejder.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 6
Catemaco - Villahermosa
Efter morgenmaden tager vi med båd ud på søen. Sejladsen bringer os i nærkontakt med den tropiske natur og med dyrelivet.
Vi kommer forbi flere øer og til Nanciyaga, et naturreservat, der bl.a. er kendt som kulisse til flere scener fra filmen Medicine Man med Sean Connery. Her går vi i land og går en smuk og interessant tur gennem reservatet.
- Morgenmad
Her skal i bo
Mexico
Catemaco-området er også kendt som den internationale uofficielle hovedstad for hekse, og der udøves fortsat ”hekseri”, det vil sige rituel renselse og heeling, en praksis med rod i de førspanske kulturer. Denne shamanisme er meget udbredt i visse egne af både Mexico og Guatemala.
Efter en dejlig afvekslende sejlads og en frokost med udsigt over søen fortsætter vi mod Villahermosa, hvor vi ankommer sidst på dagen.
Dag 7
Villahermosa med olmekerhovederne i La Venta - Palenque
Vi starter dagen med et besøg i den berømte La Venta-park, hvor vi skal beundre skulpturerne fra en af de gamle olmekertempelbyer, La Venta, først kortlagt af bl.a. Frans Blom.
Olmekerne levede og byggede deres templer og ceremonielle centre i de frodige egne ved Den Mexicanske Golf fra 1800 f.v.t., og forlod dem 1400 år senere. De er nok mest kendt for de store Olmekerhoved-skulpturer, hvoraf nogle er over to meter høje.
Olmekerne mestrede skrift og tal og var desuden et dygtigt handelsfolk. Fund i deres ruiner har vist, at de har handlet med andre civilisationer så langt væk som i Guatemala og det mexicanske højland, hvor deres viden og kultur inspirerede andre folkeslag.
Efter besøget i La Venta-parken fortsætter vi mod Palenque, hvor vi ankommer til vores hotel tidlig eftermiddag. Resten af dagen er til fri disposition.
Man kan nyde livet i troperne i swimmingpoolen, eller fra hotellets terrasse nyde en sundowner med udsigt over en af Chiapas’ floder, der udspringer højt oppe i bjergene. Vi er nu kun et kvarters kørsel fra den gamle mayakongeby, Palenque.
- Morgenmad
Her skal i bo
Ruinbyen Palenque i Chiapas-regionen ligger meget malerisk midt i junglen og er berømt for sin skønhed med mange stukarbejder og andre fine detaljer. Det var den første mayatempelby, der blev opdaget af europæere i 1700-tallet, og det var også her, man fandt den første mayakongegrav i Inskriptionens Tempel. Vi har god tid til at opleve alle højdepunkterne.
Dag 8
Palenque, besøg i den smukkeste klassiske mayatempelby og besøg ved Misol Ha-vandfaldet
Straks efter morgenmaden kører vi ud til den arkæologiske zone Palenque.
Vi er nu dybt inde i mayaernes kulturområde, som strakte sig fra Chiapas-staten og dækkede hele Yucatan halvøen i Mexico mod nord, omfattede Guatemala samt dele af El Salvador og Honduras i sydøst. Et landområde 8 gange større end Danmark.
Det går hurtigt med nye fund og forskningsresultater i mayaområdet, bl.a. hvad angår den tidlige periode; men lad os holde fast ved, at mayakulturen udviklede sig fra år 400 før vor tidsregning og blomstrede til år 800 efter vor tidsregning i højlandet i Chiapas-bjergene; og fra år 600 til 1200 efter vor tidsregning på Yucatan. Mayerne forlod deres kongebyer og skoven groede ind over templer og paladser. Den skjulte relieffer og hieroglyf-tekster, hvor hvert tegn var et kunstværk i sig selv.
Palenque er den mest berømte af alle klassiske mayabyer i Mexicos højlandsjungle. Der er tre gode grunde: Palenque er den første gamle mayaby, der er opdaget og beskrevet af europæere. Fra 1700-tallet har tempelbyen i junglen tiltrukket eventyrere, opdagelsesrejsende og amatørarkæologer, der har spekuleret over, hvilken civilisation der herskede i den smukke by fra en svunden tid. For det andet er det i Palenque, man først fandt en mayakongegrav og først læste en længere mayaindskrift, begge dele en revolution i mayaforskningen. Og endeligt er Palenque kendt for sin helt specielle arkitektoniske skønhed og beliggenhed, i høj tropisk regnskov med uendelig udsigt over det flade Yucatan.
Vi ankommer tidligt på morgenen, ved åbningstid, og ser Palenque tempelby rejse sig af disen over regnskoven. På rundturen vil vi se Den røde dronnings grav og Inskriptionernes Tempel, hvori man fandt Kong Pakals grav. Sønnen Kan Balam møder vi i Kors-gruppen, som han byggede som regent.
Vi tager os god tid, og hvis vejret tillader det, vil der være mulighed for at tage med på en lille vandretur gennem regnskoven ad stier der fører forbi flere tilgroede bygninger og templer, og gennem træernes rødder kan vi således kigge ind i fortiden.
Efter besøget i Palenque kører vi sydpå ad snoede veje op i Chiapas-bjergene til det flotte vandfald Misol Ha. Her spiser vi en enkel frokost og oplever det imponerende vandfald med frodig regnskov omkring. Her er der mulighed for en svalende Tarzan og Jane dukkert i floden - en uforglemmelig vandfaldsoplevelse i mayaernes regnskov.
- Morgenmad
Her skal i bo
Vi stopper ved det imponerende vandfald Agua Azul, der betyder det blå vandfald
Dag 9
Palenque - San Cristóbal de las Casas
Dagen fører os ud på en længere tur: fra mayakongebyen Palenque i den frodige tropiske regnskov til den gamle hovedstad San Cristóbal de las Casas højt oppe i ”tågebjergene” i Chiapas-staten.
Det er en tur igennem tre klimabælter og tæt på det sted, hvor Mexico er smallest. Kun 240 km mellem Den Mexikanske Golf og Stillehavet. Vi oplever udsigter og små byer på vejene, holder pauser og spiser frokost undervejs.
Bemærk: De sidste flere år har vi oplevet at chiapasindianere har spærret vejen, den eneste direkte færdselsåre mellem San Cristóbal de las Casas og Palenque. Ved at blokere trafikken håber indianerne at presse myndighederne til at opfylde politiske og økonomiske krav.
Det betyder, at vi af sikkerhedsmæssige grunde er nødsaget til at køre udenom det konfliktramte område, og at køreturen via Villahermosa og Tuxtla Gutierrez dermed bliver længere end den direkte rute. Vi ved ikke, hvor længe konflikten vil stå på, og beklager, at vi er nødt til at bryde vores princip om så korte køreture som muligt. Turen byder dog på smukke udsigter og bliver selvfølgelig afbrudt af pauser og frokost undervejs. Vi vil være fremme i San Cristóbal de las Casas sent på eftermiddagen eller tidlig aften.
San Cristóbal de las Casas er hjemsted for elegante haciendaer og en stor indfødt mayabefolkning, som stadig kan ses i gaderne og i de omkringliggende byer i deres traditionelle, hjemmevævede og broderede dragter.
Aftenen er til fri disposition.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 10
San Cristóbal de las Casas, Chamula med maya-katolicisme og Frans Bloms hus
Efter morgenmaden tager vi på udflugt til to af de små traditionelle mayabyer uden for San Cristóbal de las Casas.
Vi vælger Chamula i 10 kilometers afstand på grund af det absolut mest forunderlige kirkerum, en katolsk kirke kan byde på. Her møder vi maya-katolicismen, hvor ritualerne foregår på ret anderledes vis, bl.a. indgår æg, høns, ildvand og coca cola i ceremonierne, hvor der ikke er nogen katolsk præst.
Zinacantan ligger ikke langt derfra. Her vil vi blive budt ind i et traditionelt hjem, hvor der bages friske majspandekager over ildstedet og pigerne væver (og sælger) de traditionelle mønstre i gårdhaven.
Tilbage i San Cristóbal de las Casas vandrer vi gennem de hyggelige gader op til Na Bolom (Jaguarens hus) og besøger vores berømte landsmand Frans Bloms hjem, der nu er museum og forskningscenter for lacandon-indianerne. Vi spiser frokost i Blom-parrets gamle spisestue og får således rigtig stemningen omkring den danske eventyrer helt ind under huden.
Historien om Frans Blom er et eventyr om en velhaversøn, som tog fra dansegulvet i Palmehaven i København til Mexicos jungle lige efter den mexicanske revolution i 1919 - på enkeltbillet for at blive et mandfolk. Det blev han! Han forelskede sig i livet på æselryg i de store regnskove, og i mayakulturen, og blev en højt respekteret opdagelsesrejsende og arkæolog.
Resten af eftermiddagen og aftenen er fri til at udforske det lokale kunsthåndværk- og suvenirmarked, eller bare nyde stemningen på byens gågader og gode caféer og restauranter.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 11
San Cristóbal de las Casas - sejltur i Sumiderokløften - Tehuantepec
Vi har en lang men spændende rejsedag foran os og en køretur på godt 350 kilometer.
Vi begiver os ad de snoede veje ned fra højlandet til den mægtige Sumiderokløft, en forkastningskløft, der er skabt ved et forhistorisk jordskælv og anses for at være et af Nordamerikas mest fascinerende naturfænomener. Her skal vi på en smuk sejltur 25 km ned ad floden Grijalva, der løber fra Guatemala til Den Mexicanske Golf.
Et sted på turen rejser klippevæggene sig 1.000 meter lodret over os. Undervejs oplever vi det rige fugleliv i kløften, og er vi heldige, får vi måske også et glimt af en krokodille, der ligger og daser på flodbredden, eller en edderkoppeabe. Denne tur vil for de fleste stå som rejsens naturhøjdepunkt.
Vel tilbage på landjorden fortsætter vi til tropiske Tehuantepec, hvor vi tilbringer natten.
- Morgenmad
Her skal i bo
Sumiderokløften, hvor vi skal på en smuk sejlads. Denne forkastningskløft blev skabt ved et forhistorisk jordskælv.
Dag 12
Tehuantepec - Mitla - Oaxaca
Vi begiver os videre mod nordvest til Oaxaca. Den smukke køretur bringer os gennem både kløfter, dybe dale og bjerglandskaber bevokset med kaktus og agaver.
Inden vi når Oaxaca by byder dagen på flere spændende oplevelser i de omkringliggende dale.
Vi skal bl.a. se Mitla, dødens sted. Her var de centrale guder dødsguderne, men denne fine lille tempelby er først og fremmest kendt for sine udsmykninger, hvis lige ikke findes andetsteds i Mexico.
Før man kendte til brugen af metalredskaber, lavede man de smukkeste stensmosaikker ved at udhugge de enkelte sten og derefter føje dem sammen i geometriske mønstre - uden bindemiddel. Rundturen vil tage os ind i de indre gemakker i atriumgårdene, hvor vi kan beundre nogle af de artikektoniske detaljer.
Oaxacas regionale køkken er alsidigt og berømt, og vi kommer til at stifte bekendtskab med et større udvalg af lokalretter til frokosten idag. Fra Oaxaca-staten stammer også den højt værdsatte drik Mezcal. Vi vil besøge en mindre fabrik og hører om hvordan brændevinen fremstilles af destilleret agavesaft.
I Teotitlan del Valle besøger vi en zapotekerfamilie og ser deres traditionelle indfarvningskunst og tæppevævning, og vi skal selvfølgelig også hilse på det 2.000 år gamle træ i Santa Maria del Tule.
Vi ankommer til hotellet i Oaxaca sidst på dagen, og har man mere energi, kan man tage med rejselederen ind på den livlige Zocalo.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 13
Oaxaca, zapotekernes ceremonielle center ved Monte Alban
Dagens udflugt koncentrerer sig om zapotekernes berømte tempelby, Monte Alban, som ligger 9 kilometer uden for Oaxaca på en nivelleret bjergtop i 2.000 meters højde med spektakulær 360 graders udsigt.
Det er det ceremonielle center, der har været længst i brug i Mexico, nemlig ca. 2.000 år.
Efter år 800 efter vor tidsregning blev der dog ikke bygget mere. Tempelkomplekset og den store centrale plads er den dag i dag utrolig velbevaret. Ned ad bjergskrænterne og på plateauerne er der græsklædte høje, grave og paladser, der endnu ikke er udgravet. På Monte Alban har man fundet den ældste kalender i Mexico og en skrift, som endnu ikke er tydet.
Her findes endvidere en række relieffer på steler fra ca. år 500 før vor tidsregning med forvredne skikkelser. De kaldes "De dansende", men har måske aldrig hverken danset eller været krigsfanger, som nogle arkæologer mener. Andre teorier omkring dem spekulerer i at de forestiller eksempler på zapotekernes viden om anatomi, bl.a. et kejsersnit og en sædefødsel. Kun ét er sikkert, ingen ved hvad den oprindelige mening med disse figurer var.
Turen går derefter tilbage til Oaxaca by, hvor vi besøger byens berømte lokalmarked. Resten af eftermiddagen er fri til på egen hånd at nyde en af Mexicos allermest charmerende byer med det livlige gadeliv, museer og butikker. I Oaxaca er man stolt af sin indfødte arv. Det ses tydeligt i kunsthåndværk og moderne kunstgallerier overalt i byen.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 14
Oaxaca - sølvbyen Taxco
Endnu en smuk køretur venter os, når vi begiver os fra Oaxaca til Taxco.
Mexico er stadig verdens førende producent af sølv, og Taxco er Mexicos førende sølvby. Alle de snævre gader er spækket med sølvsmedeforretninger.
Den største sølvmine i byens historie blev fundet af Jose de la Borda i 1700-tallet.
Nu er byen hovedsageligt et forarbejdnings- og salgssted. Minerne bruges stadig, men det meste af sølvet hentes nu fra Nordmexico. Vi ankommer sidst på dagen, tids nok til en spadseretur op til det centrale torv, endnu en helt speciel og uforglemmelig zocalo på vores tur. Vælger man at slappe af på hotellet, er det et smukt syn at se lysene glimte i den hvide by på bjergsiden overfor.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 15
Taxco - Mexico City og hjemrejse
Om formiddagen udforsker vi Taxco på en byvandring. Under besøget spadserer vi ad de små gader op til den charmerende Zokalo, hvor den overdådige Santa Prisca-kirke ligger. Vi får også en introduktion til sølvets historie i Taxco, når vi besøger et kooperativ, hvor nogle af byens dygtige sølvdesignere udstiller deres arbejde i både klassisk og moderne design.
Der vil være tid til at handle det sidste og spise frokost i byen inden vi påbegynder hjemrejsen. Derefter en sidste eftermiddagskøretur på flot motorvej henover bjergene til lufthavnen i Mexico City, hvorfra vi flyver midt på aftenen direkte til Europa.
Dag 16
Ankomst Danmark
Ankomst til Paris, Amsterdam eller London, hvor vi skifter fly mod Danmark.
Ring eller skriv til os
Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00.