Ekspeditionskrydstogt til Grønland med HX Hurtigruten Expeditions Dagsprogram
Krydstogt med dansk rejseleder 13 dage fra 57.980 kr.
Dag 1
KØBENHAVN, EN ENKELT DAG I HOVEDSTADEN
Vi starter med en enkelt overnatning i København, inden vi flyver til Grønland dagen efter.
I dag kan I se København på egen hånd, inden I tjekker ind på vores hotel, tæt ved Kastrup Lufthavn.
Om aftenen samles vi alle hvor vi lige får hilst på hinanden og rejselederen giver lidt informationer om hvad vi kan forvente i morgen tidlig.
Her skal i bo
Dag 2
KØBENHAVN, FLY TIL NUUK, VI TJEKKER IND PÅ M/S FRIDTJOF, HX HURTIGRUTEN EXPEDITIONS
Vi begynder dagen tidligt, da vi tidlig morgen flyver mod Grønlands hovedstad, Nuuk.
Flyvetiden er cirka fem timer, og er vejret klart, er det altid med en vis spænding, at vi ser Grønland for første gang fra luften, når det majestætiske hvide landskab strækker sig ud i alle verdenshjørner.
Vi lander i Nuuk og kører den korte strækning til havnen, hvor vores ekspeditionskrydstogtskib venter på os. På køreturen kan vi beundre byens ikoniske farverige huse, som lyser op i byens midte. Vi går ombord på vores flydende hjem for de næste mange dage, og efter vi er budt velkommen af skibets personale, får vi hver især udleveret en ekspeditionsjakke, så vi kan holde varmen, når vi sejler i det grønlandske hav. Vi finder hver især vores kahyt på skibet og har mulighed for at lære skibet lidt at kende og eventuelt udforske Nuuk.
Der bor cirka 20.000 mennesker i Nuuk, en ret stor del af Grønlands samlede befolkning, så byen har et rigt kulturliv og historiske seværdigheder, som det gælder for de fleste større byer.
Hvis tiden tillader, tager vi på byvandring inden skibets afgang. De der har lyst, kan eventuelt også nå at besøge Grønlands Nationalmuseum, der giver et dybt indblik i Grønlands historie, og hvor man kan gå på opdagelse i tidernes jagtudstyr, kajakker og spændende vikingefund.
Vi tager ned til den gamle bydel ved vandet, hvor man finder Vor Frelser Kirke - Grønlands domkirke for den lutheranske kirke i Grønland.
Sidst på dagen mødes vi til vores første fællesmiddag sammen i skibets restaurant, hvorefter der er mulighed for at tage en drink i baren eller blot gå til køjs, hvis trætheden har meldt sig efter denne første begivenhedsrige dag.
- Morgenmad
- Middag
Her skal i bo
I dag har vi vores første møde med Grønland. Vi flyver til Nuuk, hvor vi indlogerer os på vores skib M/S Fridtjof Nansen. Vi har dog også tid til at se os lidt omkring i Nuuk by og dets seværdigheder.
Dag 3
PÅ HAVET, VI KRYDSER DEN ARKTISKE POLARCIRKEL
I dag starter vores krydstogtekspedition.
Hele dagen er til søs, og vi kan bruge dagen på at lære skibet yderligere at kende og gå til foredrag og lære mere om Grønland, Indlandsisen og meget mere.
I dag bliver vi også briefet om diverse forholdsregler i forhold til selve krydstogtet og vores landgange i det skrøbelige, arktiske miljø. Bemærk venligst, at disse briefinger er obligatoriske at deltage i, hvis man ønsker at være med i de kommende planlagte landgange under krydstogtet.
I løbet af dagen krydser vi den arktiske polarcirkel, og vi er nu officielt på de helt nordlige breddegrader.
Resten af dagen har vi mulighed for at nyde godt af skibets mange faciliteter og lækre måltider fra skibets køkken.
Hop eventuelt i skibets boblebad eller få varmen i saunaen, imens vi beundrer den ufatteligt smukke natur, som vi sejler i.
- Helpension
Her skal i bo
Hvad gør oplevelsen med HX Hurtigruten speciel?
Daglige ekspeditioner og aktiviteter. Ledsagede af passionerede eksperter tager vi hver dag på opdagelse, enten på land eller ombord på skibets mindre både. Kom med på vandreture, besøg lokalsamfund, sejl med i vores mindre ekspeditionsbåde rundt om isen og hør fascinerende foredrag ombord.
Professionel fotograf med på ekspeditionerne. Vores fotograf ombord tager smukke billeder af vores ture, som efterfølgende bliver sendt til dig i et digitalt album med en opsummeringsvideo, så du nemt kan dele dine oplevelser.
Sauna og boblebad (med udsigt). Få varmen i skibets afslappende sauna og boblebade efter dagens eventyr.
Daglige måltider er inkluderet. Nyd morgenmad, frokost og aftensmad hver dag med en lang række lækre valgmuligheder. Start dagen med en indbydende morgenmadsbuffet og vælg senere spændende retter fra a la carte-menuen. Skibets vin og øl samt sodavand er naturligvis inkluderet (undtagen premium drikkevarer).
Videnskabscenter. Fuld adgang til vores interaktive videnskabscenter, hvor du kan høre foredrag fra forskere, deltage i borgerforskningsprojekter og studere fund under mikroskopet. Her er virkelig mulighed for at fordybe dig i Arktis’ unikke natur.
Dag 4
DISKOBUGTEN, ILULISSAT, OPLEV DET UNESCO-FREDEDE OMRÅDE
I dag vågner vi op til en oplevelsesrig dag med naturoplevelser ud over det sædvanlige.
Diskobugten er vores første udgangspunkt for en udforskende ekspedition, så det er tid til at tage vores udleverede ekspeditionsjakke på, så vi kan holde varmen igennem dagen, som ligger foran os.
I løbet af dagen oplever vi de majestætiske isbjerge i mange størrelser og former spredt rundt omkring os, og de kommer alle fra det samme sted: Ilulissat Isfjorden. Området her med de mange isbjerge er en del af UNESCOs verdensarv og topper hvert år listen over store oplevelser i Grønland, og det er ikke svært at forstå hvorfor. De gigantiske isbjerge flyder roligt forbi, mens vi beundrer dem fra skibets dæk – og synet er så utroligt, at det er svært at løsrive sig.
I sommerhalvåret er det i Diskobugten heller ikke usædvanligt at spotte hvaler som pukkelhvalen, vågehvalen og finhvalen. Pukkelhvalen, den største af dem, er et imponerende syn, når man oplever den op til 18 meter lange hval kaste sig op over vandoverfladen og slå med halen, inden den rammer havoverfladen med et mægtigt plask, der kan høres og mærkes på lang afstand.
I Ilulissat skal vi ud på en vandretur langs isfjorden. Her kan vi høre den fascinerende lyd af isens knagen og bragen, mens vi bevæger os gennem det storslåede landskab. Den spektakulære udsigt over Jakobshavn-gletsjeren og de majestætiske isbjerge, der langsomt driver i fjorden, gør turen uforglemmelig.
Vi fortsætter til Isfjordscentret, et museum der giver os et dybere indblik i isens historie og dens betydning for dette unikke område. Turen inkluderer også et besøg til den forladte boplads i Sermermiut, hvor velbevarede inuitgrave fortæller historierne om regionens tidlige beboere. Områdets arktiske flora står i smuk kontrast til de imponerende isformationer, vi møder undervejs.
Turen afsluttes på den ikoniske trægangbro, hvor de sidste 1,5 km byder på korte, stejle stenpartier, der skal forceres. Undervejs nyder vi lidt varmt at drikke, mens vi beundrer den fantastiske udsigt og reflekterer over områdets rige historie og natur.
Mætte på oplevelser vender vi tilbage til M/S Fridtjof, hvor vi kan hvile benene lidt og slappe af, inden vi mødes og spiser en god middag sammen i den hyggelige restaurant på skibet.
- Helpension
Her skal i bo
SERMERMIUT
Gennem 4.000 år boede forskellige inuitkulturer på bopladsen, og i dag kan I stadig se mange af de rester, der vidner om deres tilstedeværelse.
Et spændende indblik i historien og grønlændernes liv, før europæerne kom hertil. Vi kan blot forestille os hvordan livet var på disse kanter tilbage i tiden, når vi går igennem området hvor bopladsene fra de tidligere kulturer lå. Imens nydes udsigten over Kangia Isfjord, som er intet mindre end spektakulær. Se de gigantiske isbjerge flyde forbi i det dybe, blå hav, mens de diskret skifter farve til forskellige nuancer af hvid, grå og blå.
Sermermiut kom på UNESCOs Verdensarvsliste i 2004 og besøges i dag af 3.000 gæster årligt. For at beskytte området bedst muligt, er der anlagt en gangbro, der beskytter området mod slitage. Gangbroen byder bl.a. på udsigtspunktet ved Nakkaavik, også kendt som ”Kællingekløften”.
Dag 5-6
UUMMANNAQ FJORD, UDFORSKNING AF VORES NORDLIGSTE PUNKT PÅ REJSEN
Vi er nu kommet så langt nordpå, som vi kommer på dette ekspeditionskrydstogt.
De næste to dage skal vi udforske landskabet omkring Uummannaq og fjorden her. Selv om det lille fangersamfund Uummannaq meget vel kan betegnes som en lille flække af en ø i det vestlige Grønland, kan vi godt skrue forventningerne op.
Uummannaq er en mindre ø på bare 12 kvadratkilometer, som er hjemsted for 1.250 mennesker og en af verdens mest ”levende” gletsjere, men ikke nok med det – så er det også her, du finder hytten og naturen, hvor DR-julekalenderen Nissebanden i Grønland blev optaget. Således er mange stadig af den overbevisning, at selveste Julemanden stammer fra Uummannaq.
Uummannaq betyder ”oplivende” og har fået sit navn efter det 1.175 meter høje hjerteformede fjeld bag byen – byen, der i øvrigt hedder det samme som øen. Her er en storslået natur, der blandt andet byder på hele ti gletsjere, herunder en af verdens hurtigst bevægende gletsjere, Store Qarajag, der bevæger sig med intet mindre end 5,7 kilometer om året. Fjorden her strækker sig over et stort område og er kendt for sine spektakulære isfjelde, der konstant kælver fra de omkringliggende gletsjere med store eksplosionsagtige knald, før de flyder ud i fjorden.
Historisk set er Uummannaq også interessant. I 1972 blev otte mumier (seks kvinder og to børn) fundet i Qilakitsoq i nærheden af Uummannaq. Mumierne er dateret til 1475 og repræsenterer en ældre Inuitkultur. Det arktiske kolde klima og den lave luftfugtighed gjorde, at de afdøde blev naturligt mumificerede, hvorfor de i dag er et tavst vidnesbyrd om fortidens liv på Grønland. I dag er mumierne det største trækplaster på Grønlands Nationalmuseum i Nuuk. Faktisk har mennesker være tiltrukket af landskabet her lige siden de første bosættere kom hertil for mere end 4.000 år siden og dannede små samfund i det smukke, men barske landskab af bjerge og dale.
Under vores ophold i Uummannaq på dag 5 og 6 af krydstogtet får vi en dybere forståelse for Arktis' unikke miljø og historie. Vi nyder den enestående natur og de stille, magiske omgivelser omkring Uummannaq og halvøen Nuussuaq, hvor livet foregår i et langsommere tempo, påvirket af vind, vejr og isforhold. Disse faktorer samt kaptajnens navigationsevner spiller en afgørende rolle for, hvordan vores ekspeditioner og landgange gennemføres, da det er isen, der bestemmer!
I løbet af vores to dages ekspedition planlægger vi at besøge små samfund som Uummannaq eller Ukkusissat samt det arkæologiske sted, Qilakitsoq, hvor de berømte Qilakitsoq-mumier blev fundet. Vejrforholdene vil også afgøre, om vi kan tage på naturlandgange eller forsøge issejladser i fjordene med skibets små ekspeditionsbåde.
Mens vi er i Uummannaq, får vi mulighed for at besøge Uummannaq Museet, der er indrettet i et gammelt hospital fra 1880. Museet byder på fascinerende historiske artefakter, kopier af Qilakitsoq-mumierne og udstillinger om Alfred Wegeners arbejde i Grønland. Vi ser også den smukke stenkirke fra 1935, en af blot tre af sin slags i Grønland, samt de bemærkelsesværdige velbevarede tørvehuse, hvoraf et var beboet indtil 1980. Byen byder desuden på kunstudstillinger i det gamle lægehus og giver os en unik mulighed for at opleve det grønlandske hverdagsliv på nært hold.
Det bliver to dage hvor vi tager det bedste, som området har at byde på, og vores rejseleder sørger for, at vi bliver klogere på livet her i Uummannaq Fjord.
- Helpension
Her skal i bo
Uummannaq har fået sit navn efter det høje hjerteformede fjeld bag byen af samme navn. Fra området her tager vi på små ekspeditionsture.
Dag 7-9
DISKOBUGTEN, MAJESTÆTISKE ISBJERGE OG UDKIG EFTER HVALER
Efter et par dage på vores nordligste destination sejler vi retur til Diskobugten, hvor vi har de næste par dage til at udforske bugtens vidundere.
Blandt andet Vaigat-sundet, Diskoøen og de østlige fjorde. Som altid, når man rejser på disse kanter af verden, er vi underlagt Moder Jord og vejrforholdene, så vi tilpasser konstant planerne til de lokale vejr- og isforhold.
I Vaigatsund oplever vi den utrolige natur og som ægte udforskere er der ingen garantier, men vi tilpasser os omgivelserne og udnytter chancen for at observere det rige dyreliv, der lever i området.
Kyster uden havne, ankerplads med udfordringer som vind og dønninger og pludselige vejrændringer kan påvirke vores kurs og landgange. Men vores erfarne ekspeditionsteam vil bruge deres erfaring og deres evne til at tilpasse vores ture, alt efter hvad naturen tillader den dag. Vi håber på at være i stand til at lave en række landgange med ekspeditionsbådene og sejle ud i bugten mellem isflager og isbjerge. Der er rigeligt med naturoplevelser i vente her ved Diskobugten, og måske er vi heldige at spotte en rensdyrsflok, polarræve eller en mægtig jagtfalk. Vi spejder også efter hvaler fra skibets dæk, og ind imellem udflugterne er der mulighed for at deltage i flere foredrag med ekspeditionsteamet.
I Qeqertarsuaq skal vi nyde en stemningsfuld koncert med grønlandske sange og historiefortælling i de intime omgivelser i kirken. Kirken er bemærkelsesværdig i sig selv – den historiske trækirke er fra 1914 og er blandt de lokale kendt som ”Vorherres blækhus”, på grund af dens karakteristiske form. Vi nyder de smukke melodier fra salmer sunget på grønlandsk, som væves sammen med lokale fortællinger og historier i tryllebindende solooptrædener.
Koncerten giver ret intimt indblik i grønlandsk kultur og er en fantastisk mulighed for at blive betaget af både de musikalske fortolkninger og den historiske atmosfære i kirken.
- Helpension
Her skal i bo
Dag 10-11
VESTGRØNLAND, KONTRASTERNES OMRÅDE
De følgende to dage skal vi besøge Sisimiut, der ligger 40 km nord for den arktiske polarcirkel.
Sisimiut er en moderne by med en af Grønlands travleste havne og udgangspunkt for mange krydstogter i det arktiske område. Det er Grønlands næststørste by med ca. 5.500 indbyggere. Byen står i skarp kontrast til den nærliggende kyststrækning, hvor det er et mere sparsomt befolket område. Her er større afstande en del af normen, og følelsen af afsondrethed og isolation er en helt normal del af hverdagen.
I Sisimiut besøger I det gamle bycentrum, der nu huser Sisimiut Museum – indgangsportalen hertil er bemærkelsesværdig i sig selv, da den er lavet af hvalben. På museet vil lokale guider give os et dybere indblik i både den traditionelle og den moderne livsstil i Sisimiut.
Efter museumsbesøget kan det anbefales at gå en tur til de lokale butikker i Sisimiut, som rummer kunst og kunsthåndværk og er en oplagt chance for at finde unikke ting, der afspejler byens rige kulturelle arv.
I nærheden af Sisimiut ligger to mindre bygder, Itilleq og Sarfannguit, som kan besøges på en sejltur. Byen er desuden kendt for Arctic Circle Race – et tredages adventure-langrendsløb på 160 kilometer, der drager skiløbere fra hele verden til byen i marts måned hvert år.
Vi udforsker områderne her, som giver os en dyb forståelse for livet og kulturen i Vestgrønland og tager evt. på en kulturhistorisk vandretur til Teleøen, hvis historie går flere tusind år tilbage.
Når vi bevæger os videre i området, oplever vi den imponerende natur i Evighedsfjorden, hvor isbjerge og storslåede landskaber venter på at blive udforsket.
Her står vi over for udfordringer og eventyr, som de tidligere opdagelsesrejsende har gjort længe før os.
Grundet vind og vejromstændigheder som sjældent kan forudsiges, vil vores dygtige ekspeditionsteam tilpasse vores udflugter i dette farvand, der sjældent besøges af andre.
- Helpension
Her skal i bo
Vi er i Sisimiut, Grønlands næststørste by. Her er travlhed særligt i havnen. Men ikke langt derfra, i nærliggende bygder hvor vi kan komme til i vores små både, mærker vi tydeligt kontrasterne fra de større byer til de mindre samfund.
Dag 12
NUUK, MED FLY TIL DANMARK
I dag ankommer vi retur til Nuuk, hvor vi desværre siger farvel til M/S Fridtjof Nansen og dens besætning, som vi har lært at kende de seneste mange dage. Alt efter afrejsetidspunkt kan man måske lige nå et sidste besøg i Nuuk by, inden vi vender snuden imod lufthavnen, hvorfra vi flyver med natfly tilbage til Danmark.
- Helpension
Her skal i bo
Ring eller skriv til os
Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00.