En tidsrejse gennem Sydbalkan Dagsprogram
Rundrejse med dansk rejseleder 10 dage fra 13.990 kr.
Dag 1
Danmark – Pristina, Kosovo
Vi rejser fra Danmark og flyver mod Pristina i Kosovo. Det er ikke mange år siden, Kosovo var præget af kaos og konflikter mellem serbere og albanere, men den historie, som på sin vis er så tæt på, ligger alligevel så tilpas langt tilbage, at det både er sikkert og interessant at besøge Kosovo i dag.
Fra lufthavnen kører vi mod byen, men vi gør først et holdt ved det imponerende serbisk-ortodokse kloster Gracanica Monastery.
Murstensklosteret fyldte 700-år i 2021 og blev i 2006 optaget på UNESCO's liste over bevaringsværdig kulturarv. Selve klosteret ligger i en serbisk enklave, som vidner om den lange og komplicerede fødsel af staten Kosovo.
Vi fortsætter til centrum af byen, hvor vi indkvarteres på vores hotel, og herefter skal vi ud at se på byen sammen med rejselederen og en lokalguide. Byen er ikke større, end at vi sagtens kan gå mellem seværdighederne, og undervejs tager vi et kig på bybilledet, der er præget af vekslende arkitektoniske stilarter – fra gamle, traditionelle moskéer og klostre til nyere, særprægede bygninger.
Vi ser bl.a. NEWBORN-monumentet, som skal minde os om løsrivelsen fra Serbien d. 17. februar 2008, om end det ikke er alle nationer, der i dag anerkender uafhængigheden, herunder Serbien. Monumentet, der befinder sig ved det ligeså ikoniske Palace of Youth and Sport, blev bygget på bare 10 dage, og siden 2013 har det årligt skiftet udseende i forbindelse med uafhængighedsdagen den 17. februar. Derfor kan vi ikke regne med, at virkeligheden matcher ældre billeder, vi måske har set af monumentet.
Det mest aparte arkitektoniske værk, vi støder på, er måske National Library of Kosovo.
Bygningens form er en god blanding af kupler og kasser pakket ind i noget, der til forveksling kunne ligne et net.
Bygningen har skabt en del postyr. Dels har der været delte meninger om, hvorvidt arkitekturen er inspireret af islamiske former eller præ-romersk balkanstil. Dels mener nogen, at bygningen er blevet et upersonligt forsøg på at integrere et moderne udtryk i en traditionel byggestil. Og så er der endelig nogle serbere, der tolker bygningens kupler som et symbol på den traditionelle albanske hat, plisi.
Om aftenen spiser vi velkomstmiddag sammen på en traditionel, lokal restaurant i centrum af byen.
- Middag
Her skal i bo
Nederst til højre: Kød fylder i kostplanen! En populær spise i Kosovo er kyllingevinger marineret i brun farin, chili og hvidløg - meget lig de amerikanske buffalo wings.
Dag 2
Pristina, udflugt til historiske Prizren
I dag går turen til den historiske by Prizren, som ligger smukt op ad bjergskråningerne i Kosovos sydvestlige hjørne, tæt på grænsen til Nordmakedonien og Albanien.
Byen har været en vigtig brik under Romerriget, Det Byzantiske Rige og Det Osmanniske Rige og sidenhen har både serbere og albanere haft interesser i byen.
I modsætning til Pristinas brogede arkitektur er udtrykket på disse kanter mere strømlinet med gamle kirker, moskeer og en fæstning fra middelalderen, som blev bygget 300-400 år e.Kr. Selve området skønnes dog at have været beboet længe før, da nyere arkæologiske udgravininger har fundet levn fra omkring 1100 f.Kr.
Vi tager på byvandring i de gamle brostensbelagte gader i centrum. Vi krydser et par af de gamle broer og ser den smukke Sinan Pasha-moské fra 1615. Og vi besøger også en lokal familie, der byder på hjemmegjort tyrkisk kaffe og en snak om livet i Kosovo.
Der bliver tid i Prizren til at nyde en frokost (for egen regning) og gå rundt i den gamle bydel, inden vi returnerer til Pristina sidst på eftermiddagen.
- Morgenmad
Her skal i bo
I Prizren går historien og nutiden hånd i hånd, når gadecaféer skyder op på de gamle torvepladser, og hængelåsene bevidner om unge pars kærlighed til hinanden lænket til byens broer.
Dag 3
Pristina – Basar og byvandring i Skopje – Ohrid, Nordmakedonien
I dag skal vi krydse grænsen til Nordmakedonien, landet som vi gennem mange år har kendt som Makedonien og som også var en del af Jugoslavien indtil 1992, hvor landet blev selvstændigt.
Nordmakedonien er et af de lande, der har været mindst påvirket af krigen på Balkan i 90’erne, men selv om det bjergrige land har været relativt forskånet, har historien ikke været en dans på roser.
Dagens endelige destination er den gamle by, Ohrid, men undervejs holder vi pause i Nordmakedoniens hovedstad, Skopje. En mindre storby med omtrent 600.000 indbyggere, som gennem tiden har tilhørt en række forskellige magthavere. Vi tager på sightseeing sammen med en lokalguide, hvor vi skal se på byens ældre og nyere monumenter. Vi besøger den imponerende Kale-fæstning, går gennem byens gamle gader, ser Moder Teresa-museet og lægger vejen forbi bazaren, hvor der er mulighed for at gøre en god handel.
Ved Macedonia Square ser vi en gigantisk statue af Alexander den Store, den makedonske nationalhelt. En betegnelse som vækker røre hos grækerne, der er af den overbevisning, at han var græsk. Sådan er det med så mange ting her på Balkan, hvor der ikke altid er enighed om, hvem der skal have æren eller skylden for historiens gang – og hvilke personligheder, der har tilhørt det ene eller det andet land.
På turen kommer vi også forbi en række andre statuer af klassisk karakter, der ligesom den 10 meter høje statue af Alexander den Store har ganske få år på bagen. I 2010 besluttede man sig nemlig for at relancere byen ved at give den et mere klassisk udtryk.
136 statuer af historiske personligheder blev placeret rundt omkring i hovedstaden i 2014.
Prisen for det klassiske look løb op i mere end 4,5 milliarder – en udgift der selvsagt har skabt en del debat blandt de lokale.
Efter besøget i Skopje kører vi videre til Ohrid, hvor vi tjekker ind på vores hotel, der ligger ved Ohridsøen.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 4
Ohrid, besøg og fritid i den gamle by
Vi nyder morgenmaden, inden vi skal ud for at udforske den gamle UNESCO-udnævnte by, der i folkemunde betegnes som ”Balkans Jerusalem”.
Tilnavnet skyldes, at byen, som kun har omkring 40.000 indbyggere, engang havde 365 kirker fordelt i området omkring byen og søbredden. Det er langt fra alle disse kirker, vi kan besøge i dag. Nogle er efterladte, andre er ødelagte, mens enkelte blev konverteret til moskéer.
Det vides ikke, om der rent faktisk har eksisteret 365 kirker, men om ikke andet er det denne historie, man forholder sig til i Ohrid – og nogle er endda af den overbevisning, at et par kirker i dag ligger begravet i søen.
Vi går en tur gennem den historiske by og besøger Samuels Fort, som ligger på en bakketop med udsigt over byen.
Fortet er opkaldt efter en bulgarsk zar fra det 11. århundrede, men man skønner, at der allerede lå et fort på stedet ca. 300 år før vores tidsregning. Vi besøger også St. Sophia-kirken, den mest specielle af alle kirkerne i Ohrid, som blev bygget i samme periode som det nuværende fort - kort efter man overgik til kristendommen.
Resten af dagen er til fri disposition i den gamle bydel, hvor du uden besvær finder vej til en hyggelig restaurant eller café.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 5
Ohrid - Sveti Naum-klosteret og sejltur - Tirana, Albanien
I dag skal vi på udflugt til Sveti Naum, der ligger ved den sydlige Ohridbred på grænsen til Albanien.
Vi besøger først det nærtliggende kloster, som oprindeligt blev bygget i år 905 af Sveti Naum ham selv – den kristne missionær, der oversatte biblen til oldslavisk, og som også har lagt navn til byen. Det oprindelige kloster blev revet ned et par hundrede år senere, hvorefter det blev genopbygget i den nuværende byzantiske stil, som vi kan se i dag. Udflugten byder også på en sejltur på kilderne, der udspringer fra floden Black Drin ved klosteret - vi skal dog ikke selv padle!
Herefter krydser vi grænsen til Albanien, et land, der ikke er kendt for at trække det længste strå, men som ved nærmere eftersyn gemmer på en guldgrube af oplevelser. Gennem historien har både grækere, bulgarere, byzantinere, serbere, m.fl. haft magten, og først i 1912 blev Albanien selvstændigt. Der gik dog ikke mere end 40 år før Albanien igen blev invaderet, denne gang af italienerne under 2. Verdenskrig. Det resulterede i, at diktatoren Enver Hoxha tog magten i slutningen af 2. Verdenskrig, hvorefter Albanien kunne se frem til en 40 år lang kommunistisk æra.
I 1990 kollapsede det kommunistiske regime, og Albanien stod tilbage som Europas fattigste land. Efter flere år med politisk uro og en dårlig økonomi er Albanien kommet på fode, men vi får alligevel oplevelsen af et land, der er på vej frem – og som på mange måder stadig er uspoleret.
Første stop i Albanien er byen Elbasan. Her kan vi ane middelalderen i form af gamle bymure og fæstningsværker såvel som industrielle levn fra Albaniens kommunistiske æra, som i dag står i relativt forfald.
Vi spiser frokost i Elbasan og tager derefter på en kort byvandring, inden vi kører til hovedstaden Tirana.
Havde vi set byen umiddelbart efter kommunismens fald, ville vi næppe kunne genkende den i dag, hvor både stemningen og arkitekturen er blevet en del mere farverig.
Vi går gennem byens centrum, og får et overblik over nogle af de største seværdigheder, bl.a. byens centrale plads, Skanderbeg Square, Pyramiden, der fortæller en historie om den kommunistiske diktator Enver Hoxha og den smukke Et’hem Bey-moské.
Vi når frem til vores hotel sidst på eftermiddagen.
- Morgenmad
- Frokost
Her skal i bo
Tirana
Tirana klemmer sig - måske overraskende for de fleste - ind i top-10 over Europas mest solrige storbyer.
I selskab med Lissabon, Marseilles og Barcelona skinner solen mere end 2.500 timer over Albaniens Hovedstad, hvilket bader byens allerede farverige bygninger i et stærkt lys.
Dag 6
Tirana - Krujë – Shkodër
I dag skal vi udforske nogle af Nordalbaniens højdepunkter og blandt andet besøge en lokal vingård på vej til Shkodër.
Første stop på vejen er den historiske by, Krujë, som har en vigtig plads i albanernes bevidsthed, da det er her Albaniens nationalhelt Skanderbeg, der er kendt for at samle landet, stammer fra. Vi ser hans borg, hvorfra han kæmpede en række slag mod osmannerne, inden vi går en tur i byens bazar. Her slår vi vejen forbi en kunstner, der har specialiseret sig i de uldne, albanske slippers og traditionelle hatte - såkaldte qeleshe.
Vi sætter kursen mod nord og Albaniens næststørste by, Shkodër, som også er kendt som landets kulturelle centrum.
På vejen besøger vi vingården Kallmet Winery, hvor vi går en tur på ejendommen og smager nogle af de albanske vine, som vi formentlig ikke kender så godt. Vi kan dog godt glæde os til at blive positivt overraskede, for vingården her producerer nogle af de bedste vine i landet!
Vi kører det sidste stykke til Shkodër, som ligger ved søen Skadar, og denne aften nyder vi en fælles middag på vores hotel.
- Morgenmad
- Middag
Her skal i bo
Byen Krujë byder på smalle stræder med markedsboder, borgruiner og fantastiske udsigtposter, hvor de nordalbanske dale tager sig ud fra sin smukkeste side
Dag 7
Byvandring i Shkodër og videre til Kotorbugten, Montenegro
Vi starter dagen med en byvandring i Shkodër og sætter derefter kursen mod Kotorbugten i Montenegro, et sted, der er noget helt særligt ved!
Denne morgen tager vi på byvandring i Shkodër, og vi hører om livet under det kommunistiske styre, hvor religionsfriheden blev ulovliggjort.
Det afholdt ikke borgerne i Shkodër fra at dyrke deres tro. Den dag i dag står byens kirker, katedraler og moskéer som et stærkt symbol på den religionsfrihed, der igen blomstrer.
Efter vores byvandring krydser vi grænsen til Montenegro, og ved frokosttid nyder vi en fælles frokost, hvor vi skal smage områdets berømte skinke.
Mellem bjergene og den frodige Kotoregn er charmebarometeret helt i top, når vi kører det sidste stykke til vandet. Det er næsten eventyrligt, hvordan de små middelalderlandsbyer klæber sig op ad bjergskråningerne hele vejen rundt i den store bugt. I Kotorbugten leves det gode liv i en unik, historisk ramme, mejslet ind i naturen, og vi kan se frem til at opleve en række af bugtens herligheder til lands og til vands.
Denne eftermiddag skal vi på byvandring i Kotors smukke middelalderbydel.
Kotor så dagens lys i 1400-tallet, hvor den fungerede som en vigtig havne- og handelsby.
Her går vi en tur i labyrinten af ældgamle gader, der emmer af romersk skønhed, og vi tager et kig på bymurene, der er så tykke, at det aldrig lykkedes fjender at indtage byen.
Efter besøget i Kotor, kører vi til vores hotel, som ligger i den smukke bugt.
- Morgenmad
- Frokost
Her skal i bo
Dag 8
Sejltur i Kotorbugten. Eftermiddagen fri
Efter morgenmaden kører vi den smukke strækning til Perast, hvorfra vi skal ud på en lille sejltur til Our Lady of the Rocks, der er en kunstigt anlagt ø med en hel særlig historie.
Efter sigende skulle nogle fiskere tilbage i 1400-tallet have fundet en afbildning af Madonna med barnet, og det valgte de at tolke som et tegn fra Gud om, at klipperne, hvorpå billedet var fundet, skulle udvides. Man sejlede tonsvis af sten ud til klipperne og sænkede gamle skibe for at udvide klippeområdet til en ø, der til sidst blev så stor, at der var plads til en kirke. Den oprindelige kirke fra 1400-tallet blev jævnet med jorden i forbindelse med et jordskælv, og den kirke, vi kan se i dag, stammer fra 1600-tallet.
Vi sejler tilbage til land, og nyder lidt tid i Perast, inden turen går tilbage til vores hotel. Herefter er der fri tid til frokost og afslapning.
- Morgenmad
Her skal i bo
Kotorbugten med de pompøse middelalderlandsbyer langs kysten. Fra Perast sejler vi den korte tur til Our Lady of the Rocks-øen, en kunstigt anlagt ø fra 1400-tallet.
Dag 9
Udflugt til Dubrovnik, Kroatien
Vi vågner i Kotorbugtens betagende omgivelser - og får heldigvis lov at komme igen i aften. Først skal vi dog krydse grænsen til Kroatien, hvor en spændende heldagsudflugt til middelalderbyen Dubrovnik venter!
Dubrovnik blev for alvor verdenskendt, da den optrådte som kulisse i eventyrdramaet Game of Thrones, og byen er derfor blevet et yndet turistmål med mange besøgende hver dag. Labyrinten af kringlede gader og tykke mure er dog meget mere end en filmkulisse. Adskillige krige har været kæmpet bag murene, og siden 1979 har Dubrovnik figureret på UNESCOs Verdensarvliste.
Den gamle by, der stammer fra 1000-tallet, kan bl.a. prale af at have Europas mest velbevarede bymur, der måler to kilometer og har en højde på 25 meter samt en gennemsnitstykkelse på seks meter.
Vi går gennem smalle gader og stræder og se de smukke gamle middelalderbygninger, mens vi hører historien om romerne, byzantinerne, ungarerne og alle de andre magthavere, der har haft en interesse i byen gennem tiden.
Dubrovnik udforskes i selskab med en lokalguide og vores rejseleder
Efter en interessant historielektion i smukke rammer bliver der lidt tid på egen hånd, inden vi skal retur til Kotorbugten. Her ankommer vi sidst på eftermiddagen/først på aftenen.
- Morgenmad
Her skal i bo
Dag 10
Hjemrejse
Det er blevet tid til at tage afsked med Balkan, og turen går nu til lufthavnen i Podgorica, hvorfra vi flyver til Danmark med skift af fly i Wien.
- Morgenmad
Ring eller skriv til os
Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00.