Et historisk vingesus Dagsprogram
Rundrejse med dansk rejseleder 8 dage fra 15.590 kr.
Dag 1
Afrejse fra København
Vi flyver fra København sidst på dagen og ankommer til Jordans hovedstad Amman sidst på aftenen. Efter at indrejseformaliteterne er overstået, kører vi direkte til vores hotel i Madaba for de næste 3 nætter.
Her skal i bo
Dag 2
Umm Qais og Jerash, i romernes fodspor
Vi indleder vores rejse med at følge i fodsporene fra de gamle romere.
Den østlige del af Jordandalen var et vigtigt område i den romerske Judæaprovins. Her kunne man kontrollere rigets østlige grænse, og romerne etablerede en række vigtige byer og garnisoner.
Vi kører nordpå mod den syriske grænse, hvor vi når frem til den romerske by Umm Qais, der ligger med en storslået udsigt over området, hvor nutidens Israel, Det palæstinensiske Selvstyreområde, Syrien og Jordan grænser op til hinanden.
Romerne etablerede en by med klassisk grundplan med en central handelsgade, badeanstalter og et teater. Byen lå strategisk placeret med udsigt til Tiberiassøen og Hermonbjerget, og fra byen kunne man kontrollere de lokale stammer i området. I nutiden er vi her vidne til en af Mellemøstens mange, uløste konflikter: Den israelske besættelse af de syriske Golanhøjder.
Fra Umm Qais kører vi til Jerash, der var en af Romerrigets største byer. Hele området er imponerende, og en stor del af byen er endda endnu ikke udgravet. Vi går ind gennem Kejser Hadrians triumfbue og kommer til byens centrale plads, der er omkranset af majestætiske søjler. Vi ser Zeus- og Artemistemplerne, går ad den store hovedgade, Cardo Maximus, og kommer frem til det store teater, der er meget velbevaret.
Byen havde sin storhedstid i den romerske periode men havde også en central plads, da islam holdt sit indtog.
I området har man udgravet en moské, hvor bl.a. et dansk hold arkæologer har arbejdet gennem flere sæsoner.
Vi forlader Jerash sidst på eftermiddagen og kører tilbage til hyggelige Madaba. Vi bor centralt i byen, og der er god mulighed for at gå rundt på egen hånd. I aftenskumringen kan vi nyde lyden af kirkeklokker blandet med bønnekaldet fra moskeerne.
- Morgenmad
- Middag
Her skal i bo
Madaba er en livlig handelsby, og den rummer den største, kristne befolkningsgruppe i Jordan
Dag 3
Madaba, Nebobjerget og Det Døde Hav
Madaba er en livlig handelsby, og den rummer den største, kristne befolkningsgruppe i Jordan.
Byen har en række kirker med flotte mosaikker, og vi skal se det berømte kort, der er lagt i gulvet i Skt. Georgs-kirken. Kortet er skabt i det 6. århundrede og er det ældst kendte kort over Det hellige Land. Kortet har en forbløffende rigdom af enkeltheder, og vi kan undre os over, hvordan man i datiden har kunnet koble de mange detaljer til et samlet kort. Madaba er fortsat centrum for mosaikhåndværket og har en række mosaikværksteder, hvor dygtige kunstnere viser deres håndværk.
Fra Madaba kører vi op på Nebobjerget, hvorfra Moses så ind i Det Hellige Land. Det land, som han aldrig selv kom til at betræde. Beretningen om Moses på bjerget er afslutningen i Thoraen, jødernes hellige bog. Vi læser beretningen fra Bibelen og nyder den storslåede kulisse med udsigt ned over Det døde Hav med byen Jeriko i baggrunden.
Herfra går det ad snoede bjergveje 1200 meter ned til Det Døde Hav, der ligger 400 meter under havets overflade. Forskellen i temperatur er bemærkelsesværdig.
Vi skal ud og bade i det salte vand, hvilket er en ganske særlig oplevelse.
Det er umuligt at få hele kroppen under vandet i Dødehavet, og man får en svævende fornemmelse, når man sætter sig ned i det. Det er ligesom at sætte sig i en meget blød sofa, og vandets bæreevne er så god, at man kan medbringe avisen eller en god bog. Vandet har længe været kendt for sin helende effekt, og mudderet sælges i hele verden som hudplejeprodukt.
Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til vores hotel i Madaba, hvor vi nyder aftenen på egen hånd.
De fleste turister er kun i byen om dagen – derfor sænker freden sig i byen om aftenen, hvor den bliver til en fredelig oase. Der er mange gode restauranter i gåafstand fra vores hotel og også fine butikker, hvor man kan gøre en god handel.
- Morgenmad
- Middag
Her skal i bo
Det Døde Hav
Det Døde Hav er en sø, der ligger 430 meter under havets overflade, dermed er den verdens lavest liggende sø. Saltindholdet er omkring 31,5%, hvilket betyder, at intet at liv kan eksistere i vandet - deraf navnet. Vi må se, om vi kan få kroppen under vand.
Dag 4
Videre til Petra, besøg ved korsridderborgen Shobak og Lille Petra
Da Islam holdt sit indtog i Det Hellige Land i slutningen af det 7. årh., kom Jerusalem og dermed Jesu grav under muslimsk styre, og stærkt støttet af den katolske pave drog mange europæiske stormænd og riddere derfor mod Det Hellige Land for at befri Jerusalem.
Det blev til en lang række af korstog, der i 1099 førte til Jerusalems befrielse. For at kunne sikre området efterfølgende opførte korsridderne en række borge og forsvarsværker på strategiske steder langs de vigtige veje.
Vi skal se Shobak, der er den sydligste af disse imponerende borge. Som en mægtig ørnerede ligger den højt på en klippeknold med en fantastisk udsigt ned over den strategiske King’s Highway. Borgen var en uindtagelig fæstning. Så stærkt var den bygget, at den på trods af voldsomme angreb fra muslimske hære aldrig blev indtaget. Vi går op på fæstningsmurene, går på opdagelse i borgens mange rum, og vi forstår, hvor barskt og farligt det har været at bo her.
Efter besøget på Shobak kører vi ad den smukke, snoede bjergvej ned mod Petra. Vi gør holdt ved Siq al Barid-kløften, der er en flot indledning til den oplevelse, vi skal have i morgen. I den sene eftermiddagssol går vi en tur ind i denne slugt, der også er kendt som ’Lille Petra’, hvor de røde sandsten gløder i et flot farvespil, og vi ser de udhuggede huler, hvoraf nogle har sjældne nabatæiske udsmykninger. En smuk introduktion til selve Petra, hvor vi efterfølgende ankommer sidst på eftermiddagen.
Vi har omhyggeligt udvalgt vores hotel, som ligger tæt ved indgangen til Petra.
Det gør det muligt at opleve det hele uden stress og jag den efterfølgende dag, hvor vi har pas til området. Dagen slutter på vores hotel, hvor vi spiser middag, mens månen glider op i horisonten.
- Morgenmad
- Middag
Her skal i bo
Dag 5
Petra, en uforglemmelig oplevelse
Petra er en uforglemmelig oplevelse, der med rette regnes for en af de største seværdigheder i hele Mellemøsten.
Nabatæerne huggede for to tusinde år siden en fantastisk by ud i områdets sandstensklipper. Byen blev en vigtig handelsstation, da den lå strategisk, hvor de store karavaneruter krydsede hinanden. Handelen gjorde Petra umådelig rig, hvilket resulterede i denne fantastiske ørkenby, der i sin storhedstid havde næsten 50.000 indbyggere. Byen, der var nabatæernes hovedstad fra 300 f.Kr. til 106 e.Kr. blev glemt, og først i 1812 blev den genfundet af den schweiziske opdagelsesrejsende Johann Ludwig Burckhardt.
I den tidlige morgensol vandrer vi ind gennem den en kilometer lange klippesprække, der giver adgang til Petra, mens solens første stråler får klipperne til at skifte farve i alle mulige gyldne og rødlige nuancer. Lige før man når til enden af kløften, snævrer den ind til kun fem meter i bredden. Til gengæld rejser klippevæggene sig 100 meter på begge sider og lukker næsten alt lys ude. Og så pludselig ser vi det. Gennem den sprække, der er kløftens port ind til den glemte by Petra, ser vi facaden af Al Kazneh. En fantastisk bygning, 40 meter høj, hugget direkte ud af de røde sandstensklipper.
Nogle genkender den måske fra filmen Indiana Jones og det sidste korstog. "Skatkammeret" er imidlertid kun begyndelsen på en tur gennem de mange utrolige bygninger, der er hugget ind i sandstensklipperne i Petra.
Frem til omkring 1980 blev mange af bygningerne benyttet som boliger af beduiner, hvilket sodrester i lofterne afslører.
Vi bruger hele dagen på at udforske denne genfundne ørkenby, hvilket bringer os omkring kongegrave, enorme templer og et romersk teater, der er hugget ind i klipperne.
Frokosten kan indtages inde i Petra, for ikke at spilde tid på at gå ud og ind. Vi har god tid og kan tilbringe hele dagen nede i Petra, men da vi bor klods op af området, kan vi også gå frem og tilbage, alt efter hvad vi ønsker. Efter en lang dag i Petra er der mulighed for at gå på Cave Bar og skylle ørkenstøvet ned. Baren er indrettet i en 2000 år gammel nabatæisk grav og danner en perfekt afslutning på en lang dags eventyr i Petra.
- Morgenmad
- Middag
Her skal i bo
Vi bor i gåafstand fra indgangen til Petra (ca. 300-400 meter), hvilket giver os mulighed for at bruge hele dagen fra morgen til aften i området. Glæd jer til at gå gennem den snævre passage og opleve et af verdens 7 vidundere.
Dag 6
Wadi Rum, med 4-hjulstrækker ud i ørkenen og overnatning i beduintelt
Vi forlader Petra om morgenen for at køre ud i Wadi Rum.
Her skal vi opleve den ørken, der i årtusinder var gennemgangsområde for de kamelkaravaner, der bragte krydderier, silke og andre luksusvarer op gennem Den arabiske Halvø fra Det indiske Ocean til Damaskus og Aleppo.
Vi benytter dog ikke kameler men kører i 4-hjulstrækkere ud i den endeløse ørken. Vi står ud af bilerne og nyder ørkenens omfavnende stilhed, og rejselederen vil fortælle om Lawrence of Arabia, der netop her ledte beduinernes felttog mod de tyrkiske tropper.
Men vi slutter ikke her. Efter frokost kører vi ud til vores teltlejr, hvor vi skal overnatte i en ”beduinlejr” midt i ørkenen. Vi sætter beduinlejr i citationstegn, fordi disse lejre i ørkenen reelt ikke længere er beboet af beduiner.
Lejrene er der for at give os turister en fantastisk oplevelse i ørkenen, men det, at de ikke længere fungerer som boliger for beduiner, ændrer ikke på, at beduinerne bærer Jordans historie og har givet det kulturelle grundlag for det moderne Jordan. Landets beduiner bor i dag i byerne, men mange har et sommerhus-telt i ørkenen, hvor de samles med deres familier.
Vi indretter os i vores private telte med eget bad og toilet og spiser herefter middag, mens månen er på vej op over horisonten. Bagefter kan vi opleve stjernehimmelen på en måde, der kun er muligt ude i en ørken.
Myriader af stjerner viser sig på himmelen, og vi har frit udsyn hele horisonten rundt.
Mælkevejen glider over vores hoveder, mens vi sidder ved lejrbålet og drikker et par glas af beduinernes søde te.
- Morgenmad
- Middag
Her skal i bo
Vi har en overnatning i en skøn beduinlejr, hvor vi bor i telte med eget bad og toilet. Det er den helt rigtige måde at opleve ørkenen på!
Dag 7
Wadi Rum - Aqaba, ud til kysten
Vi forlader Wadi Rum og kører mod Aqaba.
Byen er Jordans eneste havneby og ligger på en smal strimmel land ud til Aqabagolfen ved Det Røde Hav, hvor de 4 lande, Saudi Arabien, Jordan, Israel og Egypten mødes.
Vi indlogeres på vores hotel ved frokosttid og resten af dagen er til fri disposition. Det kan anbefales at gå en tur langs strandpromenaden, hvor de lokale sidder og ryger vandpibe, griller og holder picnic med hele familien. Eller man kan gå en tur i souk’en for at gøre en god handel og slutte af med et besøg i den flotte Sharif Hussein Moské.
- Morgenmad
- Middag
Her skal i bo
Dag 8
Aqaba og hjemrejse, mulighed for ekstra dage ved Det Røde Hav
Vi forlader vores hotel om morgenen og kører til lufthavnen. Herfra tager vi med indenrigsfly til Amman, hvor vi skifter til flyet til København, og vi er hjemme igen i løbet af aftenen. Det vil være muligt at forlænge rejsen ved Det Røde Hav.
- Let picnic morgenmad
Ring eller skriv til os
Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00.