Vi har en smuk tur i vente, og som vi nærmer os Thingvellír, hæver bjergene sig i landskabet.
Vi passerer stejle dale og kløfter, mens den ene vulkanske højderyg efter den anden tårner op i horisonten. Vi kommer til vores første stop ved et udkigspunkt, hvor et fantastisk vue over Thingvellír og det geotermiske område åbenbarer sig.
Thingvellír har siden 2004 været optaget på UNESCOs liste over verdensarv, og nationalparken er et unikt sted på Island-kortet af flere årsager. Først og fremmest har nationalparken en stor plads i Islands historie, da det var her, verdens ældste parlament opstod i år 930 e.Kr. hvor Altinget blev skabt.
Frem til 1798, mødtes den lovgivende og dømmende forsamling to uger om året for at løse stridigheder, træffe store beslutninger og vedtage nye love. I 1844 flyttede Altinget til Reykjavík, hvor det har ligget lige siden, men Thingvellír har altid været – og er stadig – et vigtigt symbol for landets demokrati og selvstændighed. Således var det også her, den islandske republik blev udråbt den 17. juni 1944 efter løsrivelsen fra Danmark.
Udover at være demokratiets arnested er Thingvellír også noget af et geologisk fænomen. Få steder i verden kan man opleve verdens undergrund, som det er tilfældet i Thingvellír National Park. Ja faktisk er Island det eneste sted på kloden, hvor vi kan opleve undergrunden over havoverfladen.
I Thingvellír kan vi nærmest stå med et ben i Europa og et ben i Nordamerika, da det er her, de tektoniske plader mødes – eller reelt set skilles, da kløftens sider trækker sig et par centimeter fra hinanden år for år. Vi går en tur langs kløften og får historien om Altinget, demokratiet og de historiske bånd mellem Island og Danmark.
Efter frokost går turen til Geysir, gejseren der har lagt navn til selve fænomenet. Geysir ligger i et geotermisk område i Den Gyldne Cirkel, og det er også her, vi finder Strokkur, områdets mest aktive gejser, der sender et vandsprøjt i vejret hvert femte til ottende minut hver dag året rundt.
I enkelte tilfælde kan vandmasserne nå en højde på op til 40 meter, men i langt de fleste tilfælde når vandet en højde af ca. 20 meter.
Fra gejserne fortsætter vi et kort stykke til Gullfoss, Islands mest kendte vandfald. Vi parkerer bussen og går i retning af vandfaldet, alt imens lydniveauet langsomt intensiveres, som vi nærmer os de buldrende vandmasser, hvor to millioner liter smeltevand fra gletsjeren Langjökull buldrer ud over kanten hvert sekund.
Vi ser vandfaldet fra den øvre og den nedre udkigspost, inden vi kører til den lille time til vores hotel. Vi tjekker ind og falder til ro efter en begivenhedsrig dag.