En rejse til Smaragdøen Dagsprogram
Rundrejse med dansk rejseleder 8 dage fra 15.990 kr.
Dag 1
Danmark – Dublin, Irlands hovedstad
Vi sætter sammen kurs mod Irlands hovedstad, Dublin, hvor vi ankommer med fly om aftenen.
I dag er byens centrum fyldt med pubber, der spiller livlig irsk folkemusik, mens folk nyder et glas øl eller whiskey.
Næsten hver eneste gade i byen rummer en hyggelig cafe, pub eller et monument for områdets mere end 1.000 år gamle historie. Gå en tur igennem centrum og mærk energien fra historien med ekkoer af vikingerne, der blandes med nutidens gademusikanter og de livlige parker etableret i det 18. århundrede. Her finder du i dag ofte musikfestivaler, film og madmarkeder.
Dublin er et rungende socialt sted, spækket med kultur og kreativitet. Men den gamle by soler sig også i naturlig skønhed. Indrammet af bjerge og med udsigt til en smuk bugt er der ikke langt fra byens brostensbelagte gader og stræder til den flotte omkringliggende natur.
Byen har spillet en central rolle i en lang og ofte alvorlig række af begivenheder – ikke mindst under årene med britisk styre, Påskeopstanden og den irske uafhængighedskrig, der sikrede landet sin frihed i 1921.
Sporene fra de mange konflikter kan stadig ses i bybilledet med skudhuller i nogle af de historiske bygningers vægge. Igennem de mange år med politisk oprør og økonomiske udfordringer har irerne dog formået at bevare deres glæde for kultur i alle former, hvad enten det gælder digtoplæsning, livemusik eller en velskænket Guinness.
Efter ankomst til lufthavnen tager vi til vores centralt beliggende hotel sent om aftenen, hvor vi tjekker ind og går til ro, så vi kan få en god nats søvn, inden morgendagens eventyr starter.
Første del af rejsen går mod den nordlige og vestlige del af den irske ø, før vi vender tilbage og slutter af med en byrundtur og aften i stemningsfulde Dublin.
Her skal i bo
Dag 2
Dublin, det arkæologiske vidunder Newgrange, og videre til Belfast i Nordirland
Vi tager tidligt afsted fra Dublin og har en times kørsel nordpå til dagens første besøg: Den fascinerende passagegrav Newgrange, der er opført omkring 3.200 f.Kr.
Besøg inde i selve graven er forbeholdt små grupper på størrelse med vores egen. Så der er god tid til at nærstudere de mange indhuggede spiraler, trekanter og andre figurer i stenene i højens korsformede kammer, som ligger inde i højen.
Vi kommer ind til kammeret via en 19 meter lang gang, der fungerer som en tunnel tilbage i historien, hvor vi for alvor kommer til at mærke, hvor langt bagud i tiden Irlands historie går.
Sammen med de nærliggende passagegrave Knowth og Dowth udgør Newgrange gravkomplekset Brú na Bóinne, der i 1993 blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.
Inden vi går ind i selve graven, besøger vi Brú Na Bóinne Visitor Centre, der fortæller os mere om den arkæologiske arv fra Boyne Valle. Den omfattende udstilling omfatter en 1:1 kopi af kammeret i Newgrange samt en komplet model af en af de mindre grave i Knowth.
Efter besøget ved Newgrange kører vi over grænsen til Nordirland, hvor den grønne øs anden hovedstad, Belfast, venter forude. Her skal vi på byrundtur. Det er en glimrende måde at lære byen bedre at kende på, da den er mindre end Dublin, men rummer lige så stærk en historie.
Den guidede tur tager os forbi det skæve Albert Memorial klokketårn (Irlands svar på Det Skæve Tårn i Pisa) og Operahuset, som er nogle af Belfasts store vartegn. Vores tur går også forbi rådhuset, The Crown Bar (1885), Queens University og byens botaniske have.
Belfast blev på mange måder epicenteret for de store problemer på den irske ø, der opstod efter en betydelig del af øen blev uafhængig fra Storbritannien i 1920erne.
Det gælder ikke mindst tiden under ”The Troubles”, årene fra ca. 1968 til 1998, der så en øget konfrontation mellem katolikker og protestanter samt IRA (Irish Republic Army) og Storbritannien.
Særligt i 1970erne var bybilledet i Belfast præget af britiske soldater, afspærringer og efterdønninger fra IRAs bomber.
Da de fleste katolikker boede i den vestlige del af Belfast, blev byen opdelt i religiøse kvarterer, som var adskilt af blandt andet en mur mellem den protestantiske Shankill Road og den katolske Falls Road.
Vi skal netop besøge Shankill- og Falls-vejene, der giver os et interessant indblik i, hvordan livet i Belfast var i denne periode. Heldigvis blev tingene langsomt bedre, og en aftale om våbenhvile blev underskrevet af begge parter i 1994.
Efter en begivenhedsrig dag med både ældre og nyere irsk historie, går vi til ro i den nordirske hovedstad.
- Morgenmad
Her skal i bo
Irlands historie strækker sig fra gamle gravhøje til mere nutidige gavlmalerier.
Dag 3
Belfast, besøg på Titanic-museet. Videre til nordkysten og smukke Giant’s Causeway
Formiddagen i Belfast er sat af til et besøg på museet for det berømte skib Titanic.
Efter morgenmaden begiver vi os mod museet, der ligger i hjertet af byen. Det genskaber historien om det verdensberømte skib i en imponerende seksetagers høj bygning lige ved siden af det sted, hvor det oprindelige skib blev bygget.
Museet åbnede i april 2012 – 100-året for Titanics søsætning. Vi går selv igennem bygningens gigantiske atrium, hvor den besøgende er omgivet af fire store haller, der huser ”The Titanic Experience”. Mens vi bevæger os gennem ni store rum i den interaktive udstilling, får vi fortalt hele historien om Titanic.
Skibet blev udtænkt og designet i Belfast i begyndelsen af 1900-tallet. Her blev det også bygget og søsat inden den skæbnesvangre jomfrurejse fra Southhampton til USA.
Vi sætter derefter kursen mod Nordirlands dramatiske og smukke nordkyst, hvor vi om eftermiddagen skal se Giant’s Causeway. Hvis en del af grunden til at rejse til Irland er at lære mere om landets glæde for eventyrlige historier om alfer og andre eventyrlige skabninger, så er Giant’s Causeway et must på listen over steder at besøge.
De særegne stenformationer langs kysten har forskellige historier knyttet til sig, hvor den mest sejlivede handler om kæmpen Finn McCool. Han ville bygge en bro over til Skotland for at slås med en anden kæmpe på den anden side af vandet. Den skotske kæmpe ødelagde dog broen, og Giant’s Causeway er det eneste, der er tilbage.
Selv uden den fantasifulde oprindelsesmyte så er stenformationerne et fascinerende landskab langs kysten. Det består af 40.000 stensøjler, som formodentlig er dannet for 60 millioner år siden efter et vulkanudbrud – selvom en vis arrig irsk kæmpe nok ville være uenig i den beskrivelse.
Stedets nye besøgscenter præsenterer os for en række temaer som mytologi, geologi, økologi, kultur og områdets social historie, og her er forskellige interaktive udstillinger.
Det selv-guidede besøg kulminerer med en spektakulær kortfilm med et vulkanudbrud, der flyder over væggene og ned på gulvet omkring én.
Godt mætte af historie og mytologi indlogerer vi os på hotellet Portrush Atlantic, der ligger ud til vandet langs den nordlige kyst af Irland.
- Morgenmad
Her skal i bo
Titanic blev bygget i Belfast, og byen huser et stort museum om det mytiske skib, mens der på den nordlige kyst ligger et ligeså mytisk landskab ved Giant's Causeway.
Dag 4
Portrush, besøg på fårefarm i The Sperrins og byrundtur i historiske Derry
Efter morgenmad på hotellet begynder vi vores dag på Glenshane Country Farm.
Turen dertil går forbi den lille landsby Maghera, inden vi når frem til gården, der ligger i hjertet af Sperrinbjergene. Gården har været familieejet i fire generationer af fåreavlere, og de byder inden for til en autentisk oplevelse på en aktiv irsk gård med over 250 får. Her får vi mulighed for at se fårehunde på arbejde, mens vi også får tid til at nyde det smukke landskab omkring gården.
Efter besøget hos familien af fåreavlere kører vi gennem The Sperrins, der er et relativt uberørt område af Nordirland, hvis man ser bort fra de mange marker, der fylder de flotte bakketoppe. Landskabet er blevet formet af gletcheres bevægelse igennem tiden, der har givet området dets unikke og meget kønne udseende.
På vejen til Londonderry stopper vi ved én af den danske skulptør Thomas Dambos kære trætrolde. Skulpturen består af to trolde, som hedder Nowanois 1 og Nowanois 2. De er lavet af genbrugstræ og forestiller en ældre trold, der peger mod himlen og fortæller den liggende, yngre trold om fremtiden. Skulpturen skal ses som en hyldest til landets glæde ved historiefortælling.
Om eftermiddagen når vi frem til historiske Derry - eller Londonderry, som den også kaldes - og her skal vi på byrundtur. Byen er den eneste i Irland, der stadig har hele sin bymur intakt. Den historiske mur går tilbage til det tidlige 17. århundrede og har modstået flere belejringer igennem historien. Med en fremragende udsigt omkranser muren den gamle bydel med en længde på ca. 1,5 km.
Mens vi går langs muren, nyder vi udsigten over byens katedraler og kirker samt lærer om byens historiske begivenheder.
Turen går også igennem Bogside, et udpræget katolsk nabolag i den protestantiske by, og vi når også forbi vægmalerierne ved The People's Gallery, krigsmonumentet The Diamond samt the Tower Museum og den flotte bygning Guildhall.
Efter rundturen i Londonderry vinker vi farvel til Nordirland og krydser igen grænsen til Irland for at køre ned til byen Donegal, hvor vi overnatter.
- Morgenmad
- Middag
Her skal i bo
Dag 5
Donegal, udflugt til Sliabh Liag Cliffs, som er Europas højeste kystklipper og Donegalbugten
Efter morgenmad på hotellet kører vi til Sliabh Liag-klipperne, Europas højeste kystklipper.
Sliabh Liag-klipperne rager næsten tre gange så højt op i vejret som de næsthøjeste kystklipper i Irland, hvilket giver et spektakulært syn for de besøgende.
Det er ikke tilladt for private busser at køre ud til klipperne, så vi tager en shuttlebus med en guide det sidste stykke fra besøgscentret. Det er et område, der er stort set uberørt af turisme, og hvor besøgende har en spektakulær udsigt over kysten og klipperne.
Den azurblå himmel med hvide skyer og det mere mørkeblå hav møder solens strålende lys i en myriade af nuancer, som reflekterer op på gamle klippeformationer, og det hele krydres med nuancer af grøn og lilla lyng.
Naturen har sjældent malet med så flot en pensel som her, hvor myter og legender, lokalhistorie og irske traditioner synes at være mejslet ind i det smukke og samtidig barske landskab.
Efter at have sagt farvel til klipperne tager vi en køretur rundt om Mullaghmorehalvøen for at få en god udsigt til Classiebawn Castle og Sliabh Liag-klipperne fra den anden side af Donegalbugten. Det lille slots række af ejere tæller flere udenrigsministre for Storbritannien – ikke mindst Lord Louis Mountbatten, der var flådeofficer og den sidste Viceroy af Indien. I 1979 blev Mountbatten snigmyrdet af IRA, mens han var på ferie ved Classiebawn Castle.
Herefter fortsætter vi til dagens hotel i enten Sligo eller Mayo afhængigt af rejsetidspunkt på året. Begge steder skal vi nyde en god middag på hotellet.
- Morgenmad
- Middag
Her skal i bo
Europas højeste kystklipper hedder Sliabh Liag og er endnu et naturligt højdepunkt på rejsen.
Dag 6
Aasleighvandfaldet, Killaryfjorden, Kylemore Abbey og videre til Galway
Dagens første punkt er morgenmad på hotellet, før vi rejser længere sydpå mod Connemara, hvor vi stopper ved Aasleigh Falls og kører forbi Killaryfjorden.
Connemara er et område af Irland fyldt med søer, floder, moser og bjerge. Det er en del af landet med flere små landsbyer, hvor gælisk stadig er det talte sprog, og hvor meget lidt har ændret sig igennem meget lang tid. Det er derfor også uden tvivl den vildeste og mest romantiske del af den irske ø.
Connemara er en stor halvø omkranset af den tørre og klippefyldte kystlinje i Galway Bay mod syd – et område karakteristisk for sine stenvægge og stråtækte hytter.
På den nordlige kyst er landet barskere med en spektakulær udsigt over havet og den smukke Killaryfjord, samt de stejle bjerge, talrige søer og store moseområder. Connemara er et sandt paradis for naturelskere.
På dagens tur skal vi også besøge Kylemore Abbey, som ligger fantastisk i Kylemore Pass i Connemara. Mitchell Henry, der var finansmand og politiker, etablerede bygningen i 1868 efter at have været på bryllupsrejse i området. Arkitekturen beskrives bedst som nygotisk, og bygningen er stadig et fint eksempel på periodens stil.
En af de mest berømte dele af Kylemore Abbey er dens lille kirke, der blev bygget i 1870 og lokalt kendt som ’den gotiske kirke’.
I dag er bygningerne hjemsted for den irske benediktinerorden. Den gotiske kirke er åben for besøg og fungerer også som et mødested for korgrupper at synge i.
Efter dagens tur igennem noget af Irlands flotteste natur vil vi med garanti sove godt på vores hotel i Galway.
- Morgenmad
Her skal i bo
Området omkring Kylemore Abbey og Killaryfjorden viser, hvor idyllisk og vild Irlands natur kan være på én og samme gang.
Dag 7
Galway, Clonmacnoise og besøg på whiskydestilleri. Videre til Dublin og afskedsmiddag
Vi spiser en god morgenmad på hotellet, før dagens tur går mod øst mod klosterruinen Clonmacnoise, der blev grundlagt af Sankt Ciarán i midten af det 6. århundrede.
Ruinerne af klosteret ligger på den østlige bred af floden Shannon. I de fantastiske omgivelser omfatter stedet ruinerne af en katedral, syv kirker fra det 10.-13. århundrede, to runde tårne, tre store kors og den største samling af tidlige kristne gravsteder i Vesteuropa.
Clonmacnoises lange historie fortælles i besøgscentret, hvor de tre store kors er blevet flyttet indenfor for at beskytte dem for vind og vejr. Der er også udstillinger, som omhandler flora, fauna og landskabet i området.
Efter besøget ved Clonmacnoise, fortsætter vi til Kilbeggan Distillery i hjertet af Irland, lidt over en time fra Dublin i byen Kilbeggan. Det er Irlands ældste aktive destilleri, etableret i 1757, og er et typisk irsk whiskydestilleri med hvidkalkede vægge, forvitret skifertag, murstenskorsten og knirkende vandhjul – der er endda regelmæssige spøgelsesobservationer.
I to hundrede år producerede den ydmyge by Kilbeggan en whisky elsket over hele verden. Men da hårde tider lukkede destilleriets døre, slog byen sig sammen, købte bygningen og fik gang i destilleriet igen.
I dag er destilleriet drevet af et hold af unge entusiastiske bryggere (og et par kloge gamle hoveder), der er trænet i de traditionelle måder at fremstille irsk "whiskey" på.
Efter et fornøjeligt besøg med smagsprøver fortsætter vi til hotellet i Dublin. Om aftenen mødes vi for at nyde en festlig afskedsmiddag med traditionel irsk underholdning.
- Morgenmad
- Middag
Her skal i bo
Det engelske ord "spirits" kan både referere til åndelighed og alkohol. På samme dag skal vi opleve både det første og sidste med et besøg ved klosterruinen Clonmacnoise og verdens ældste whiskeydestilleri. Dagen sluttes af med middag og irsk underholdning i Dublin. Sláinte!
Dag 8
Dublin, byrundtur og hjemrejse til Danmark
Efter morgenmaden mødes vi i hotellets reception og tager afsted på en byrundtur i Dublin
Vi udforsker først den del af byen, som ligger nord for floden Liffey, der deler Dublin i to. Dette område byder på store historiske bygninger som GPO (General Post Office) og Custom House langs kajerne samt Phoenix Park, der er den største offentlige park i Europa.
Den sydlige side af Dublin fremstår en anelse mere sofistikeret med sine store georgianske pladser som Merrion Square, hvor Oscar Wildes hus og dets farverige døre stadig kan ses (i dag er det ejet af et amerikansk universitet).
Vi kommer også forbi Grafton Street med en lang række af high-end butikker. Der er tid til at udforske området omkring St. Stephen's Green, hvor vi på Kildare Street finder huset, der tilhørte Bram Stoker, forfatteren til Dracula. Denne del af byen er også fyldt med studerende fra Trinity College, hvor den berømte Book of Kells er permanent udstillet på universitetets bibliotek.
Denne dag spiser vi ikke frokost sammen i gruppen, men I kan for eksempel nyde frokosten i selskab med de mange studerende i de små grønne parker midt i Dublin.
Resten af eftermiddagen er på egen hånd i byen, før vi mødes igen og kører mod Dublin Lufthavn, hvorfra der er flyafgang om aftenen.
- Morgenmad
Ring eller skriv til os
Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00.