Unikke oplevelser i Diskobugten Dagsprogram
Rundrejse med dansk rejseleder 8 dage fra 32.495 kr.
Dag 1
AFREJSE FRA DANMARK TIL GRØNLAND
Vi forlader Danmark og flyver cirka 4 ½ timer mod nordvest til Nuuk i det sydlige Grønland.
Her skifter vi fly og fortsætter til Ilulissat længere nordpå - en flyvetur på omkring 1 ½ time, der bringer os 300 kilometer nord for polarcirklen.
Allerede fra luften ser vi det uforglemmelige syn af de gigantiske isbjerge, som fylder Diskobugten. De er knækket af Sermeq Kujalleq-gletsjeren, der ligger i Ilulissats isfjord – og som er den ismasse, der flytter sig hurtigst i verden. Den bevæger sig med hele 40 meter om dagen og ”producerer” cirka 46 kubikkilometer isfjelde om året. Tøede man al den is op, ville det svare til mere end et års forbrug af drikkevand i USA. Sermeq Kujalleq-gletsjeren og Isfjorden er et storslået syn, og området har da også været på UNESCOs Verdensarvsliste siden 2004.
Det er de betagende smukke isfjelde, der kendetegner byen, og ’Ilulissat’ betyder også ’isfjeld’ på grønlandsk. Det siges i folkemunde, at man kan høre isen knage og buldre overalt i Ilulissat – så tæt er man på naturen. Det vil vi lade være op til jer at bedømme rigtigheden af.
Vi kører med hotellets minibus til vores hotel og tjekker ind på det moderne og komfortable Hotel Icefiord, der byder på en af Ilulissats absolut bedste beliggenheder lige på kanten af fjorden.
Her har vi mulighed for at opleve Diskobugtens smukke natur med hvaler og flydende isblokke på tæt hold fra første parket i vores respektive værelser.
Om aftenen er der booket bord i hotellets egen restaurant, hvor vi spiser en to-retters velkomstmiddag med lokale grønlandske specialiteter og kan nyde aftenen.
- Middag
Her skal i bo
Dag 2
ILULISSAT, SEJLTUR OVER DISKOBUGTEN TIL QERQERTARSUAQ PÅ DISKOØEN, ISBADNING OG SAUNA
Efter morgenmaden tjekker vi ud fra Hotel Icefiord og stiger på båden til Diskoøen – en smuk sejltur på omkring tre timer.
Vi har en frokostmadpakke med fra hotellet, og undervejs på sejlturen spiser vi en picnicfrokost, når maven begynder at rumle.
Vi sejler i en båd kaldet en Targa, som er velegnet til sejlads ved de grønlandske kyster. Targaen bringer os ind i den lille havn ved Qerqertarsuaq, den eneste by på Diskoøen, som ligger utroligt smukt på sydsiden af øen.
Ved ankomsten i havnen, bliver vi modtaget og kørt til Hotel Disko, som ligger midt i den lille by. Hotellet er lille og hyggeligt med godt tyve værelser fordelt over fem bygninger. En af disse er den gamle kolonibestyrervilla.
Qeqertarsuaq blev grundlagt i 1773 og tæller i dag cirka 860 indbyggere og hertil 35 indbyggere i Kangerluk, der er øens eneste bygd. Bagved byen hæver basaltfjeldene sig, der stammer fra vulkansk aktivitet mange millioner år tilbage i tiden. Den størknede lava danner sand naturkunst mange steder, og det er et spændende og næsten mytisk sted at gå på opdagelse.
Et af øens helt store trækplastre er de mange hvaler, der lever omkring Diskoøen, og på øen findes også en nyoprettet Hval lyttestation.
Om foråret er området et af verdens bedste, hvis man vil observere den fascinerende store grønlandshval. Inuitterne kalder dog ikke selv hvalen for grønlandshval, men derimod arfivik, som betyder ”den tøndeformede” – et meget sigende navn for denne kæmpehval.
Vi tjekker ind på Hotel Disko, og nu er vores rundrejse i Diskobugten ligesom rigtigt kommet i gang. For fans af det store kolde gys er der mulighed for noget af en kulde-kæberasler af arktiske dimensioner, når hotellet liner op til den vildeste gang vinterbadning! For de eventyrlystne har hotellet en fantastisk sauna, som har direkte adgang til isbadning, når det bliver et nummer for hedt indenfor.
Er det ikke lige jeres kop te, er det også sjovt bare at kigge på, når kuldechokket rammer de badende. Vandet er i sagens natur iskoldt, krystalklart vand med udsigt til isbjerge, så det er i sandhed vinterbadning i særklasse.
Om aftenen spiser vi middag på hotellets gode restaurant, hvor menuen er sammensat af råvarer, som er bestemt af sæsonen.
Måske kokken tilbereder nogle af de store snekrabber, som fiskerne heroppe hver dag hiver ind i deres garn.
De regnes for en arktisk delikatesse med en frisk sødlig og let salt smag af hav udover det karakteristiske let bitre strejf, som skaldyr også har.
- Helpension
Her skal i bo
Vi sejler over Diskobugten til fredelige Qerqertarsuaq, som er den eneste by på Diskoøen. Ved ankomsten i havnen, bliver vi modtaget og kørt til Hotel Disko, som ligger midt i den lille by med farverige huse.
Dag 3
QERQERTARSUAQ PÅ DISKOØEN, BYRUNDTUR OG BESØG HOS SLÆDEHUNDE MED FOREDRAG
Efter morgenmaden er det tid at udforske Qeqertarsuaq, som er den eneste by på Diskoøen og en velfungerende mindre en af slagsen.
Byen hedder Godhavn på dansk, hvilket refererer til byens beskyttede naturhavn, der til alle tider har været et tiltrængt ”helle” for søfolk, der har måttet søge i ly for de til tider voldsomme arktiske vejrsystemer.
Vi skal på en byvandring rundt i byen, og her får vi et indblik i byens ældre og nyere historie. Vi ser skolen, plejehjemmet, sygehuset, daginstitutionen og museet, mens vores guide fortæller os om hverdagen og livet på disse kanter, hvor fiskeri og fangst udgør hovederhvervene.
Vi har en frokostmadpakke med fra hotellet, som vi spiser midt på dagen et hyggeligt sted med en god udsigt. Efter frokosten fortsætter vi til en typisk grønlandsk hundegård, hvor vi hilser på slædehundene og får et foredrag om de hårdføre hunde af en lokal hundekusk. Det er en interessant oplevelse at se og høre om, hvilken rolle disse dyr har spillet i den grønlandske kultur igennem århundreder.
Guiden er både god til dansk og god til at fortælle, så der er lagt op til nogle timer i godt selskab.
Efter besøget vender vi hjemad til vores hotel, og kan slappe lidt af på egen hånd, inden vi mødes om aftenen og spiser middag sammen igen i hotellets restaurant, imens vi kan nyde udsigten over den lille havn i Qeqertarsuaq.
- Helpension
Her skal i bo
Vi kommer bl.a. på byvandring i Qeqertarsuaq og besøger en grønlandsk hundegård, hvor vi hilser på slædehundene og får et foredrag om de hårdføre hunde af en lokal hundekusk.
Dag 4
QERQERTARSUAQ PÅ DISKOØEN, SEJLTUR TIL QASIGIANNGUIT, BYVANDRING OG BESØG PÅ BYENS MUSEUM
Vi spiser morgenmad og tjekker ud fra hotellet, idet vi skal videre på vores færd rundt om Diskobugten.
Vi tager ned til havnen og hopper ombord på en båd, som skal sejle os tilbage over Diskobugten til Qasigiannguit, som oprindeligt hed Christianshåb, en sejltur på omkring tre timer. Hotel Disko har smurt frokostmadpakker til os, som vi kan spise undervejs på sejlturen.
På grønlandsk betyder Qasigiannguit "små spættede sæler", og her bor knap 1.300 indbyggere. Byen er grundlagt i 1734 og Grønlands næstældste by og ligger smukt over polarcirklen i det sydøstlige hjørne af Diskobugten.
Byen huser Royal Greenlands store hellefiskefabrik samt Grønlands første efterskole. Byen havde sin storhedstid i 1970’erne, da rejefiskeriet blomstrede her i området og tiltrak arbejdskraft fra hele Grønland. I dag er byen en populIær destination for krydstogtskibe.
Efter ankomsten tjekker vi ind på Hotel Diskobay, og begiver os straks derefter ud på en byvandring i den lille by, hvor vi også ser byens museum, som bl.a. består af flere af byens ældste kolonibygninger og inkluderer en traditionel tørvehytte, der viser, hvordan grønlandske hjem så ud frem til 1950’erne. Udstillingerne her giver os et godt indblik i grønlandsk kultur, historie og bygdeliv i området omkring Qasigiannguit tilbage i ældre tider.
Det er ikke for meget at sige, at Qasigiannguit er en af Diskobugtens skjulte perler. I sommermånederne er vejret stabilt, og i juni og juli spirer et væld af blomster, mens fjeldet i august og september bugner af sortebær.
Sommeren igennem kan man også nyde synet af pukkelhvaler i bugten uden for byen, og når mørketiden nærmer sig, begynder nordlyset at danse over himlen og sneen at falde. Fra slutningen af november til midten af januar er solen væk, og dagene er meget korte - det er en stor og glædelig begivenhed at byde solen velkommen tilbage i midten af januar.
Qasigiannguit er et yderst aktivt sted, og omgivelserne byder både på et stort bagland fyldt med fantastiske vandreruter, flokke af moskusokser, steder med ældgamle arkæologiske fund og imponerende gletsjere.
Og så er der stort set allevegne en fascinerende udsigt til den spektakulære Diskobugt med det glitrende hav, hvaler og hvide isbjerge i katedralstørrelse, som alt sammen sætter en fantastisk ramme om det grønlandske hverdagsliv, som det leves her i byen.
Qasigiannguit er desuden hjemsted for “Projekt Åben Bygd”, hvor museumsfrivillige året rundt arbejder på at genvinde og perfektionere de færdigheder, deres forfædre brugte til at overleve i det barske grønlandske klima.
I de varmere måneder bringes disse traditioner til live i fremvisninger og genopførsler, som er et centralt fokuspunkt for denne ellers moderne by.
Tilbage på hotellet er der tid til at hvile sig lidt på egen hånd eller sætte sig og nyde udsigten over bugtens isbjerge. Om aftenen spiser vi middag sammen på hotellet med en fantastisk udsigt over Isfjorden.
- Helpension
Her skal i bo
Dag 5
QASIGIANNGUIT, SEJLTUR TIL ILULISSAT, BYRUNDTUR OM EFTERMIDDAGEN
Vi spiser morgenmad og sejler derefter retur til Ilulissat. På sejlturen, som varer små to timer har vi fået frokostmadpakker med fra Hotel Disko Bay, som vi spiser undervejs.
Sejlturen til Ilulissat er i højere grad kystsejlads end de tidligere sejlture over Diskobugten.
Vel fremme i Ilulissat tjekker vi påny ind på det prægtige Icefiord Hotel, hvor vi kommer i stand på vores værelser. Om eftermiddagen tager vi på byrundtur med en guide, der giver os en god oplevelse af byen og dens historie, natur og betydning.
Ilulissat blev oprindeligt kaldt Jakobshavn, da byen blev grundlagt i 1741, og i dag er byen den tredjestørste i Grønland med 4.500 indbyggere. På den guidede gåtur får I historien om byen, om den grønlandske kultur og om det moderne liv, som det leves i dag her 300 kilometer nord for polarcirklen.
Undervejs stopper vi naturligvis flere steder, bl.a. ved fiskerne på havnen, sælgerne på ”Brættet”, hvor dagens friske fangster bliver solgt videre og ved Knud Rasmussens fødehjem og Ilulissats kirke, Zionskirken.
Efter byvandringen vender vi tilbage til hotellet, hvor vi har nogle timer på egen hånd, inden vi om aftenen mødes igen og spiser middag sammen i Hotel Icefiords glimrende restaurant.
- Helpension
Her skal i bo
Vel fremme i Ilulissat tjekker vi påny ind på det prægtige Icefiord Hotel. Senere tager vi på guidet byrundtur og oplever byen og hører om dens historie og naturen. Undervejs stopper vi flere steder, bl.a. ved fiskerne på havnen, sælgerne på ”Brættet”, hvor dagens friske fangster bliver solgt videre og ved Knud Rasmussens fødehjem (nederst th).
Dag 6
ILULISSAT, DAGSUDLUGT TIL ENTEN EQI-GLETSJEREN ELLER BOPLADSEN SERMERMIUT (AFH. AF AFREJSE-TIDSPUNKT)
Vi spiser morgenmad og derefter varierer dagens program alt efter om afrejsen er i maj eller september måned.
På afrejsen i september måned bruger vi dagen på en dagsudflugt til Eqi-gletsjeren. På afrejsen i maj måned tager vi på en smuk vandretur til resterne af en tidligere oldgammel inuitboplads ved Sermermiut, som i dag er UNESCO-verdensarv. På begge tidspunkter af året har vi også på denne dag fået en picnicfrokost med fra hotellet, som vi spiser undervejs.
Her følger først en beskrivelse af dagen, som den former sig på afrejsen i september måned, hvor vi oplever Eqi-gletsjeren:
I dag skal vi på en sejltur for at opleve den imponerende Eqi-gletsjer. På sejlturen sejler vi langs kysten igennem det smukke landskab, til vi er fremme ved kanten af bræen, hvor vi fra båden kan opleve, hvordan gletsjeren kælver store stykker af is. Bragene fra isen, der rammer havet, er enorme, og synet er intet mindre end betagende.
Sejlturen foregår i moderne og bekvemme turistbåde, der tilbagelægger distancen hurtigere end andre både til Eqi. Det giver kaptajnen mulighed for at følge evt. spor af hvaler i området, hvis det skulle opstå, da vi har motorkraften til at indhente den tid, som vi skulle bruge på at følge efter mulige hvaler.
Der er god plads på båden og rigeligt at se til fra stævnen, når vi bl.a. passerer bygden Oqaatsut og sejler igennem noget af det store fjordsystem Pakits, hvor hvaler og sæler boltrer sig. Vi er på sejlturen omkranset af høje, stejle fjelde med et rigt fugleliv og vandfald, inden vi når frem til bræen, hvor skibet ligger til og venter på kælvningerne.
Eqi-gletsjeren er den gletsjer på den nordlige halvkugle, som kælver oftest, og forskere mener, at gletsjeren over sommerperioden gennemsnitligt kælver intet mindre end 1 gang hvert 10. minut. Der er altså stort set garanti for, at vi oplever denne øredøvende begivenhed. Vi spiser picnicfrokost ombord undervejs på sejlturen gennem islandskaberne til et af naturens vilde vidundere!
Når vi er vendt tilbage til Ilulissat efter denne udflugt, har vi nogle timer på egen hånd inden middagen, som vi spiser på hotellet, mens der uden tvivl er meget at tale om efter en begivenhedsrig dag.
På afrejsen i maj måned former dagen sig som sagt anderledes, idet vi sammen tager på en smuk vandretur til resterne af en tidligere oldgammel inuitboplads ved Sermermiut, som i dag er UNESCO-verdensarv og har resten af dagen på egen hånd.
Her følger en beskrivelse af dagen, som den former sig på afrejsen i maj måned:
Isfjorden og de majestætiske isfjelde skaber en smuk kulisse for den gamle boplads, vi skal besøge i dag ved Sermermiut, og som ligger på nordsiden af Ilulissat Isfjord. Det er supernemt at nå til Sermermiut fra Ilulissat by.
Vi vandrer først til den gamle heliport i byens udkant, og herfra er der bygget en gangbro hele vejen ned til vandkanten, som fører os igennem det ufatteligt smukke landskab. Gangbroen er bygget for at beskytte de mange gamle kulturminder, der sammen med resten af området blev udnævnt til Grønlands første UNESCO Verdensarvsområde.
Her skal vi forestille os et scenarie, der foregik for over 4.000 år siden, da de første mennesker bosatte sig her. Historisk er indvandringen til Grønland sket både hurtigt og langsomt og på forskellige tidspunkter i historien – og her ved Sermermiut viser arkæologiske undersøgelser, at både den tidlige Dorsetkultur og Thule-kulturen bosatte sig her.
Vi kan stadig se mange spor, der vidner om deres liv her, og vores rejseleder vil fortælle om livet på bopladsen før europæernes ankomst, og vi vil se rester af tørvehytter og mærke permafrosten med vores egne hænder.
De tidlige inuitter bosatte sig bl.a. her på grund af den ideelle placering lige ved Isfjorden, hvor mulighederne for en god fangst var rigelige, fordi mødet mellem Indlandsisens ferskvand og havets saltvand giver gode næringsmuligheder til marinelivet her.
Køkkenmøddinger på stedet har ved udgravninger i både 1952 og 1983 bevist, at de mange forskellige kulturer boede her, så kulturelt og historisk er det et fascinerende område – men rigtigt mange kommer her nok først og fremmest på grund af den suveræne skønhed og beliggenhed med udsigt over isbjergene i Isfjorden.
Fortsætter vi til enden af gangbroen, er vi kommet helt nær Isfjordens bred, og herfra fortsætter vi lidt videre til Nakkaavik, der på dansk kaldes Kællingekløften, men på grønlandsk betyder ”stedet, hvor man falder”.
Navnet kommer af, at I tidligere tider var det ikke unormalt, at især ældre kvinder på bopladsen gik herop og kastede sig ud, hvis der opstod hungersnød. Det gjorde de, når de ikke længere kunne bidrage til fællesskabet, så de valgte at ofre sig, så de yngre kunne få mad og holde de nye generationer i live.
På samme måde var det blandt andre af de gamle inuitkulturer andre steder i Grønland ikke unormalt, at ældre mennesker blev "fjeldgængere" eller gik nøgne ind på Indlandsisen og simpelthen frøs ihjel, når de ikke længere kunne gøre nytte.
Kællingekløften er et must at besøge, når man er i Ilulissat, fordi her er en enestående udsigt over Isfjorden fra dette højt beliggende punkt, som vi nyder sammen med en kop varm te eller kaffe, mens vi får fortalt den dramatiske fortælling om stedets specielle historie.
Ved Sermermiut ligger også det nye smukke Isfjordscenter, som åbnede i sommeren 2021 og er tegnet af den danske arkitekt Dorte Mandrup. Efter vandreturen besøger vi Isfjordscentret, et besøgs- og formidlingscenter, der gennem udstillingen Fortællingen om is gør os klogere på historien om is, kulturen på og omkring isfjorden og klimaforandringer. Centret giver en god introduktion til både glaciologi, naturpleje og kulturhistorie.
Efter denne oplevelse vandrer vi tilbage til Ilulissat, hvor vi har resten af eftermiddagen til fri disposition, inden vi mødes om aftenen og spiser middag på hotellet, mens der uden tvivl er meget at tale om efter en begivenhedsrig dag.
- Helpension
Her skal i bo
Dag 7
ILULISSAT, FORMIDDAG PÅ EGEN HÅND, SEJLTUR I ISFJORDEN OM EFTERMIDDAGEN
Efter morgenmad på hotellet har vi formiddagen på egen hånd til at slappe af hotellet eller spadsere lidt rundt i byen.
I kan evt. besøge nogle af de dygtige kunsthåndværkere, hvor man kan se, hvordan de fremstiller deres smukke artefakter. Her kan I måske også gøre en god handel, hvis I er på udkig efter nogle lokale gaver eller souvenirs inden hjemrejsen.
Vi spiser frokost på hotellet, inden vi om eftermiddagen skal på en sejltur i Isfjorden mellem de mægtige isbjerge. Foruden en endeløs række af drømmemotiver for fotografer er Ilulissat Isfjord hjem for et rigt dyreliv, som kan opleves mellem isfjeldene. Vi sejler ud fra havnen i Ilulissat og befinder os med det samme i et af de smukkeste områder i hele landet.
Undervejs kan vi spotte havfugle og måske sæler og nogle hvaler, hvis vi er heldige – men alene synet af den arktiske kulisse, der ændrer karakter i takt med at isen flyder afsted, er hele oplevelsen værd og en oplevelse for livet.
Om aftenen spiser vi en tre-retters signatur-afskedsmiddag i Hotel Icefiords gode restaurant, og har resten af aftenen til at hygge os i en sidste gang med udsigt til den smukke isfjord.
- Helpension
Her skal i bo
I Ilulissat sejler vi fra byens havn (nederst th) og ud i Isfjorden mellem de mægtige isbjerge - et af de smukkeste områder i hele Grønland. Foruden en endeløs række af drømmemotiver for fotografer er Ilulissat Isfjord hjem for et rigt dyreliv, som kan opleves mellem isfjeldene.
Dag 8
ILULISSAT, HJEMREJSE TIL DANMARK
Det er desværre blevet tid til at lægge Isfjorden og Diskobugten bag os og rejse hjem til Danmark. Vi bliver afhentet på hotellet og kørt den korte tur til lufthavnen, hvorfra vi flyver hjem til Danmark.
- Morgenmad
Ring eller skriv til os
Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00.