Eventyrlige Vestgrønland Dagsprogram
Rundrejse med dansk rejseleder 9 dage fra 29.995 kr.
Dag 1
Danmark – Kangerlussuaq
Vi rejser fra Danmark med kurs mod Kangerlussuaq i Grønland, tidligere kendt som Søndre Strømfjord. En tur på 4 timer og 40 minutter, der tager os tre timer tilbage i tiden, så vi ankommer tidlig aften.
Kangerlussuaq er Grønlands største bygd med 500 indbyggere, men trods det beskedne indbyggertal huser bygden Grønlands største lufthavn, og faktisk er lufthavnen så stort et omdrejningspunkt, at det også er her, vi tjekker ind på vores hotel.
Kangerlussuaq betyder ’den store fjord’, hvilket refererer til bygdens beliggenhed for enden af den 180 kilometer lange fjord af samme navn. Bygden er Grønlands største, og selv om der umiddelbart ikke sker det helt store på disse kanter, har den gjort sig bemærket på flere måder op gennem historien.
Efter ankomst samles vi i "kaffestuen" hvor rejselederen holder et lille foredrag om Grønland før og nu.
Vi spiser middag sammen i hotellets restaurant og går formentligt tidligt i seng, så vi er klar til morgendagens spændende program.
- Middag
Her skal i bo
Dag 2
Kangerlussuaq – Udflugt til Indlandsisen ved pkt. 660. og Russelgletsjeren
Vi spiser morgenmad på hotellet, og derefter skal vi ud på en uforglemmelig tur til indlandsisen, verdens næststørste iskappe, der dækker 80% af Grønlands areal. Vi tager kun en ganske lille bid af Indlandsisen på dagens udflugt, men vi kommer alligevel til at fornemme iskappens enorme omfang, der samlet set er 40 gange større end Danmark.
Vi kører langs Sandflugtsdalen, der følger den lange smeltevandselv, og ser det turkismælkehvide vand, som fosser afsted, mens vi nærmer os Indlandsisen
Fremme ved indlandsisen modtages vi af majestætisk natur. Isen blev skabt for 2-3 millioner år siden og rummer i dag 2,7 millioner kubikkilometer is, hvilket svarer til næsten halvdelen af alt ferskvand på den nordlige halvkugle. På sit højeste sted når isen op på 3.231 meter over havets overflade, og for de rette forskere kan den fortælle historier om tidligere tiders klima. Det fortæller vores guide alt sammen mere om på vejen derud.
Vi oplever også Russelgletsjeren, som vi går en tur ved i behørig afstand, så vi er i sikkerhed, hvis gletsjeren skulle kælve. Russelgletsjeren er en af de kanaler, hvorigennem isen siver væk fra Indlandsisen, og bagved gletsjeren begynder den enorme iskappe. Russelgletsjeren er en del af det UNESCO-beskyttede område Aasivissuit Nipisat, som allerede for mere end 4.000 år siden var jagtterritorie for mennesker.
Vi fortsætter til Punkt 660, hvor der venter et aldeles spektakulært syn af både Indlandsisen og gletsjerudløbere. Vi parkerer køretøjet og går en tur ind på selve Indlandsisen. En oplevelse, der i al sin enkelhed føles aldeles overvældende.
Vandreturen er ikke for gangbesværede, men det er ikke en svær tur, og der er masser af smuk natur at se. Hvis ikke man har lyst til mere vandring, kan man sagtens blive hjemme i den varme bus. Efter ca. halvanden time vender vandrerne retur, og vi kører tilbage mod Kangerlussuaq.
Klokken 19.00 bliver vi hentet og kørt til Restaurant Roklubben ved Ferguson-søen til en autentisk, grønlandsk madoplevelse. Her er dagens menu altid lavet af friske råvarer, og menuen varierer efter sæsonen. Bagefter bliver vi kørt retur til hotellet.
- Morgenmad
- Picnicfrokost
- Middag
Her skal i bo
Dag 3
Kangerlussuaq - Fly til Ilulissat
Efter morgenmaden på hotellet går vi ud i afgangshallen og tager på en kort flyvetur nordpå.
Vi skal nu til en af Grønlands mest populære destinationer, nemlig Ilulissat. Flyvningen tager cirka tre kvarter med udsigt til de vestgrønlandske fjorde, der snor sig ind i landet. Ilulissat er med sine 4.500 indbyggere Grønlands tredjestørste by og ligger cirka 300 kilometer nord for Polarcirklen.
Byen er nok mest kendt for den smukke isfjord, der har været på UNESCO's liste over verdensarv siden 2004, og allerede ved indflyvningen ser vi de store isfjelde, der flyder i Diskobugten.
De store blokke af is kommer fra gletsjeren Sermeq Kujalleq i Isfjorden – verdens hurtigste gletsjer, som producerer mere end 48 kubikkilometer isfjeld om året, hvoraf mange strander på den undersøiske morænekant ved isfjordens munding.
Vi bliver kørt til hotellet, der ligger smukt placeret i Ilulissat med udsigt til havet og forbipasserende isbjerge. Om eftermiddagen skal vi ud på en byrundtur sammen med rejselederen, der fortæller om byens historie, om den grønlandske kultur og det moderne liv heroppe 300 kilometer nord for Polarcirklen.
Vi møder fiskerne på havnen og de lokale kunstnere i kunsthåndværkstedet samt spadserer forbi polarforskeren Knud Rasmussens fødehjem og den gamle trækirke, Zionskirken.
Om aftenen kan vi se frem til en velkomstmiddag i hotellets restaurant.
- Morgenmad
- Middag
Her skal i bo
Dag 4
Ilulissat - sejltur på Isfjorden
Vi står op og mærker, hvordan den friske luft og en god morgenmad kvikker kroppen op fra morgenstunden.
Dermed er vi klar til dagens udflugt til et unikt stykke verdensarv. I dag, om eftermiddagen, skal vi nemlig ud at sejle på Ilulissats UNESCO-beskyttede isfjord. Det er et af de steder i verden, hvor der dannes flest isbjerge, og det får vi helt særligt indblik i, når vi med båd bevæger os ind og ud mellem de gigantiske isfjelde, naturligvis i behørig afstand til de blåhvide kæmper.
Æren for den store produktion af isfjelde kan tilskrives gletsjeren Sermeq Kujalleq i bunden af isfjorden. Det er en af de hurtigste og hyppigst kælvende gletsjere i verden, og når isen brækker af, flyder den ud i isfjorden, hvor vi oplever resultatet af det imponerende naturfænomen på klos hold. Her er isfjeldene flotte i al slags vejr. Solen får isen til at skinne og glimte, og hvis det er overskyet, får isen i stedet et skønt, blåligt skær.
Formiddagen er fri, og vi mødes og spiser sammen frokost på Hotel Hvide Falk, inden vi tager ud på en sejltur i Isfjorden på omkring 2,5 timer.
Vi sejler i certificerede turbåde sammen med en erfaren guide, der fortæller om området, mens vi lytter til den knasende is og driver roligt gennem vandet.
Om aftenen spiser vi middag sammen på én af byens gode restauranter.
- Morgenmad
- Frokost
- Middag
Her skal i bo
Ilulissat er mest kendt for Isfjorden, der har været på UNESCOs liste over verdensarv siden 2004. Allerede ved indflyvningen ser vi de store isfjelde, som fylder Diskobugten. Senere tager vi på rundtur i byen og ser bl.a. Zionskirken.
Dag 5
Ilulissat, vandretur til Sermermiut og besøg på Isfjordscenteret
I dag skal vi ud på en smuk vandretur på et par timer til Sermermiut-bopladsen uden for Ilulissat.
Området er inkluderet i UNESCOs Verdensarvsliste for Isfjorden her, og de smukke isfjelde danner da også et smukt bagtæppe for den gamle boplads, vi skal se i dag. Det er også her, at det nye Isfjordscenter ligger, som åbnede i sommeren 2021. Et imponerende bygningsværk, der er designet af den danske arkitekt Dorte Mandrup, og som spiller en central rolle i den grønlandske turismestrategi.
Forskellige inuitkulturer har boet ved Sermermiut gennem mere end 4000 år, og vi kan stadig se mange levn, der vidner om deres tilstedeværelse. Vores rejseleder fortæller om livet, før europæerne kom hertil, og vi ser rester af tørvehytter og mærker permafrosten med vores egne hænder.
Efter besøget ved bopladsen fortsætter vi til Nakkaavik, også kendt som Kællingekløften. Her nyder vi udsigten med en kop varm te eller kaffe og får den dramatiske fortælling om stedet. I gamle dage, når man var blevet så tilpas gammel, at man ikke længere gjorde nytte, gik kvinderne op til kløften og kastede sig ud.
På samme måde var det blandt de gamle inuitkulturer ikke unormalt, at ældre mennesker blev "fjeldgængere", når de ikke længere kunne gøre nytte.
Efter vandreturen besøger vi Isfjordscentret, et besøgs- og formidlingscenter, der gennem udstillingen Fortællingen om is gør os klogere på historien om is, kulturen på og omkring isfjorden og klimaforandringer.
Centeret giver en god introduktion til både glaciologi, naturpleje og kulturhistorie.
Resten af dagen er til fri disposition.
- Morgenmad
Her skal i bo
I dag skal vi ud at sejle på Ilulissats UNESCO-beskyttede isfjord. Det er et af de steder i verden, hvor der dannes flest isbjerge.
Dag 6
Ilulissat, sejltur til Oqaatsut, inkl. frokost på H8 ELLER udflugt til Eqi-gletsjeren
Bemærk, at dagens udflugt afhænger af afrejsetidspunkt.
Afrejse i foråret:
Kom med på slalomsejlads mellem isbjergene i isfjorden på vej til til mikro-bygdelivet i Oqaatsut, hvor det autentiske Grønland blomstrer. Bygden Oqaatsut ligger godt 20 kilometer nord for Ilulissat, og det tager omkring en halv time at nå til bebyggelsen med båd tværs over isfjorden. Det er en fantastisk oplevelse at krydse det iskolde og klare hav, hvor isfjeldene glider forbi, mens båden finder vej til bygden, der blot huser omkring 50 indbyggere – og godt fire gange så mange slædehunde.
Fremme i Oqaatsut, der også er kendt som Rødebugt, går I en tur sammen med jeres guide i ’centrum’ af bygden, hvor I blandt andet runder skolen, kirken og fiskefabrikken, der er afgørende for tilværelsen her. I hører om livet langt uden for den civilisation, vi selv kender og er vant til, og får et fyldestgørende indblik i bygdelivet.
Rundturen i bygden ender ved restaurant H8 Explorer, der er en gastronomisk perle, selvom I befinder jer langt ude i den grønlandske natur. Frokosten består af lokale råvarer, og I kan godt glæde jer allerede.
Efter den dejlige frokost har I tid til at gå på opdagelse i byen, snuppe en kop kaffe med udsigt til Ishavet eller begive jer lidt ind i landskabet på vandreture. Der går hurtigt et par timer, inden båden igen sejler jer tilbage til Ilulissat efter en spændende dag i et vaskeægte, grønlandsk bygdemiljø.
Afrejse i sommer og efterår:
Efter morgenmaden sejler vi imod den mægtige Eqi-gletsjer, som vi anser for at være et af de allersmukkeste steder i hele Grønland. Og det er ikke bare noget, vi siger. Gletsjeren løber ud i fjorden cirka 80 kilometer nord for Ilulissat. For at se den ordentligt i al sin imponerende vælde, sejler vi ud i en båd for at komme helt tæt på og opleve, at gletsjeren kælver. Man siger, at en gletsjer kælver, når store stykker is bliver skubbet ud over kanten og tilsidst brækker af, når isen ikke kan holde sin egen vægt længere og glider ned i fjorden, og på den måde "føder" et nyt isbjerg.
Det er tydeligt at høre kælvingen, for den knager og brager i isen, og båden kan godt vippe lidt. Når et stort stykke is rammer fjordens vand, fremkalder det nogle store bølger, men vores båd er selvfølgelig så tilpas langt fra den egentlige ’action’, at der ikke er nogen risiko for at komme galt afsted. Synet af kælvingen er uden for enhver tvivl i Grønlands top 3 på listen af uforglemmelige naturoplevelser, så husk kameraet, da I helt sikkert gerne vil forevige det smukke motiv.
Kælvingen er en ærefrygtindgydende oplevelse, men også sejlturen til og fra Eqi-gletsjeren er mindeværdig, da panoramaet omkring os er helt usædvanligt. Vores tur til Eqi-gletsjeren er en heldagsoplevelse, da sejlturen til og fra gletsjeren tager mindst et par timer hver vej, og derudover opholder vi os en times tid ved gletsjeren. Der serveres frokost ombord, og vi kan på båden veksle mellem at være ude på dækket i den friske fjordluft eller indenfor, hvis vi føler, at vi har brug for at få varmen.
Undervejs på sejlturen skal vi huske at holde øje med hvaler - ellers skal kaptajnen nok gøre os opmærksom på det, hvis han ser noget fra broen.
Om aftenen spiser vi middag sammen på hotellet restaurant.
- Morgenmad
- Middag
Her skal i bo
Afhængigt af rejsetidspunktet på året besøger vi enten mikro-bygdelivet i Oqaatsut, hvor det autentiske Grønland blomstrer eller den mægtige Eqi-gletsjer, som vi anser for at være et af de smukkeste steder i hele Grønland.
Dag 7
Ilulissat - Nuuk, byrundtur og fjordsafari
Vi starter dagen med en kort flyvetur på cirka en time til Nuuk lufthavn. Her bliver vi modtaget i lufthavnen og kører direkte på byrundtur, inden vi tjekker ind på Hotel Hans Egede.
Nuuk blev grundlagt af missionæren Hans Egede i 1728 og er i dag Grønlands største by og hovedstad med lidt mere end 17.000 indbyggere. Her er butikker, gourmetrestauranter, høje bygninger, kulturhus og museer. Sammenlignet med de byer og bygder vi ellers oplever på rejsen, er her tale om en ”rigtig” by, men alligevel er der hverken langt til dovne sæler, dybe fjorde eller flotte fjeldlandskaber.
Efter frokost på egen hånd, skal vi på en smuk sejltur på fjorden uden for Nuuk. På sejlturen ud ad byen, ser vi de farverige huse, der ligger i flotte lag på klipperne. Havfugle cirkler over hovederne på os, og vi kan også se sæler, der boltrer sig i vandet og på klipperne hist og her. I takt med vi kommer lidt længere ud på åbent vand, kan vi være heldige at spotte pukkelhvaler, der titter op.
Vi kommer også forbi vandfald, der risler ned ad fjeldene og nyder dagen til søs.
Om aftenen er der fællesmiddag i hotellets restaurant.
- Morgenmad
Her skal i bo
Nuuk er med sine ca. 17.000 indbyggere Grønlands eneste "storby". Vi udforsker den gamle bydel og tager på sejltur i Godthåbsfjorden.
Dag 8
Nuuk - Besøg på Nationalmuseet, Kunstmuseet og Kulturhuset inkl. frokost
Dagens udflugter starter på Grønlands Nationalmuseum.
Her får vi serveret 4500 års historie om inuitterne, danskerne, amerikanerne, og naturen der har lagt rammer til den kultur, der har blomstret gennem flere tusind år.
Bagefter fortsættes turen i kulturens tegn, når vi besøger kulturhuset Katuaq, hvor vi også spiser frokost.
Katuaq er en arkitektonisk perle med stærke referencer til det bølgende nordlys og de grønlandske isfjelde.
Her kan lokale såvel som turister gå i biografen, se teater og gå til koncert, og kulturhuset er således blevet et af de vigtigste samlingspunkter for byens borgere. Efter frokosten går vi til kunstmuseet, hvor vi ser Grønlandsk kunst, både gammelt og nutidigt. Rundvisningen bliver foretaget af en af museets egne kunstformidlere der forklarer begejstret om især den moderne kunst der er på fremmarch i Grønland.
Efter turen på kunstmuseet, går vi der vil med en tur på byens Boardwalk, inden vi vender retur til hotellet. Resten af eftermiddagen er til fri disposition.
Om aftenen spiser vi middag sammen i byen på én af de gode restauranter, der findes her.
- Morgenmad
- Frokost
- Middag
Her skal i bo
Dag 9
Nuuk - København
Vi spiser morgenmad, og har formiddagen til fri disposition, hvor der bliver mulighed for at købe nogle souvenirs med hjem, inden vi kører til den nye flotte lufthavn og flyver direkte til Danmark, hvor vi lander om aftenen.
- Morgenmad
Rejselederen var fagligt kompetent og energisk og arrangerede ekstra vandreture.
Merete
Ring eller skriv til os
Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00.