Nordatlantens grønne juvel
Download rejsebeskrivelse

6 dage fra 16.990 kr.

Bestil rejse
Skip to main content

Nordatlantens grønne juvel Dagsprogram

Rundrejse med dansk rejseleder 6 dage fra 16.990 kr.

4.6   (82 anmeldelser)
natur_01

Dag 1

Danmark – Færøerne, Saksun og Gjögv

Vi rejser fra Danmark midt på dagen og efter en dejlig kort flyvetur omkring de 2 timer, kan vi kigge ned på Færøernes 18 grønne øer. Lufthavnen er lille, og da der ikke er indrejseformaliteter, der skal overstås, er vi hurtigt ude i vores private bus og klar til eventyr.

 

faeroerne_nordatlantens groenne juvel_ny2
Gjogv 05 Saksun_by_02

Vi lægger ud med at køre fra øen Vagar, hvor lufthavnen ligger, til den lille bygd Saksun på Streymoy, der repræsenterer det klassiske og historiske Færøerne.

Saksun er en samling små, sorte træhuse med hvidmalede vinduer og græs på taget. Bygden ligger fantastisk smukt i naturen, ned til vandet og med fjeldet i baggrunden. Vi skal kigge nærmere på den gamle kongsgård Duvugardar.

Kongsgården har ca. 200 år på bagen og er i dag et udendørs museum. Vi kigger ind i det lille lokale på skift – der er ikke plads til alle på en gang – og ser til en svunden tid fra Færøerne.

Vi kører videre til den idylliske lille bygd Gjógv på Esturoy-øen (som udtales Djegv), og finder bygdens eneste hotel, beliggende med en femstjernet beliggenhed. Hotellet startede egentlig som et vandrehjem, men minder nu mere om et almindelig, men enkelt, hotel. De fleste værelser vil være små og uden udsigt, men værelserne er blot til at sove i, og jeres vågne timer i Gjögv skal nydes i hotellets femstjernede omgivelser, for her er virkelig en enestående mulighed for at bo i og opleve en lille bygd på Færøerne. Her kan vi virkelig mærke det ægte bygdeliv, som vi er heldige at være en del af i de næste par dage.
Vi spiser en velkomstmiddag i hotellets restaurant, som typisk serverer en fin buffet, og bagefter kan dem som har lyst tage med rejselederen ud på en lille aftentur. Vi går fra hotellet langs elven ned til vandet, hvor kløften åbenbarer sig.

Gjógv betyder ’kløft’, og det beskriver bygden helt perfekt, da den ligger kilet inde mellem to fjelde og ned mod en lille naturhavn. Hvis vejret ellers arter sig, ser vi måske de lokale børn lege i elven, og ellers nyder vi bare stilheden, den skønne natur, og måske udsigten til Kalsoy som vi besøger om nogle dage.

På vej ned til vandet i bunden af kløften betragter vi de fine træhuse malet i forskellige farver.

En del af husene i bygden bruges kun som sommerhuse, og det faste indbyggertal når således ikke meget over 30. Vi betragter den smukke udsigt fra ”Marys Bænk”, som blev opført i anledning af kronprinsparrets besøg i 2005, og på baggrund af idé fra to ældre indbyggere – Rita og Kristian – der ville give parret en mulighed for at nyde den pragtfulde udsigt til kløften og havet. Kronprinsesse Mary fik den ære at indvie bænken.

Gåturen tager en times tid, inden vi er tilbage på hotellet, hvor vi nok går til køjs efter en dejlig dag i naturens favn.

  • Middag

Her skal i bo

gjaargardur guesthouse_06 Inkluderet i prisen
Gjogv

Gjaargardur Guesthouse Gjógv

Dag 2

Tjørnuvik - frokost i privat hjem - besøg hos fårebonde – endnu en nat i smukke Gjogv

Vi har en pragtfuld dag foran os.
Vi starter med at køre mod bygden Tjørnuvik på øen Streymoy. Bygden ligger vidunderligt smukt i bunden af en dyb bugt og med stejle fjelde op til begge sider. Det er den rene idyl, og her tager vi en gåtur rundt i bygden og lidt op i fjeldet, og er vi heldige skinner solen måske ovenikøbet over udsigten til klippeformationerne Kæmpen og Kællingen. Vores rejseleder står naturligvis klar med sagnet om klipperne, som man kan se fra den sorte sandstrand.

Det bliver aldrig rigtig koldt eller rigtig varmt på Færøerne, men der kan sagtens komme regn, så det er bare et spørgsmål om at have det rigtige tøj med foruden gode vandresko eller vandrestøvler – og har man regnbukser på, så kan man jo sagtens sidde på en bænk eller en grøn plet, selvom der skulle være lidt fugtigt.

Efter vores lille gåtur kører vi tilbage ad den samme vej, som vi kom, og denne gang stopper vi ved Fossa for at tage billeder af det imponerende lille vandfald, der plasker smukt ud over siden af fjeldet.

Frokosten i dag spiser vi i et privat hjem – og det er næste punkt på programmet. Det er en hyggelig måde at komme lidt tættere på færingerne og få en unik fornemmelse af det daglige liv i det forholdsvis lille samfund. Det er også en chance for at få en sludder – næsten alle færinger taler dansk – og ikke mindst for at smage en god færøsk frokost.

Godt mætte kører vi videre til endnu et indblik i den færøske kultur, når vi besøger en fårebonde ved bygden Toftir. Engang var fåreavl et af de bærende elementer i den færøske økonomi, men i dag er det fiskeri og fiskeindustri, der tjener flest penge hjem til øerne. Der er dog stadig mange får på Færøerne, og det er ikke ualmindeligt, at man ejer får eller har en andel i en fåreavl, selvom man ikke længere bor på landet.

Fårene går ude i fjeldet året rundt, og 4-5 gange om året er der ’fjeldgang’, hvor alle ejere møder op for at drive fårene ned i en fælles fold, hvor de får medicin og bliver øremærket, inden de slippes løs igen – det er en stor begivenhed på Færøerne. Der slagtes i oktober, og herefter fordeler familierne kødet og hænger lammekøllerne til tørre i udhuset. I løbet af foråret er det vindtørrede kød klar til at blive spist – det såkaldte skærpekød, som færingerne (og måske ikke så mange andre) elsker. 

Vores fårebonde fortæller om årets gang på fjeldet og har måske lidt skærpekød klar til de interesserede.

Vi kører igen tilbage til vores dejlige Gjógv, og vi sørger for at nyde køreturene på Færøerne, hvor vejret skifter for hvert et sving, og hvor hvert eneste fjeld og havudsigt føles smukkere end det forrige.

Vi spiser endnu en middag på vores hotel i Gjógv.

Har man endnu mere energi i benene, vil det igen være oplagt at tage med rejselederen på en aftenvandretur op i fjeldet, der tårner sig op lige ved hotellet. Vi tager os god tid og kommer stille og roligt op ad de gode trapper, som går næsten helt til toppen. Det sidste stræk til fjeldspidsen er på en lille sti, hvor fårene kigger forundret på os – og vi kigger forundret på deres evne til at balancere på de stejle skrænter.

Her stikker man ikke næsen for langt ud, men alle kan være med, og der er rækværk hele vejen.

Fra april til midt i august, kan vi ovenikøbet være heldige at se de ikoniske søpapegøjer, lunderne, men uanset årstiden nyder vi en fabelagtig og smådramatisk udsigt over havet og vinker over til naboøen Kalsoy, som vi jo kender ganske godt efter dagens udflugt.

  • Morgenmad
  • Frokost
  • Middag

Her skal i bo

gjaargardur guesthouse_06 Inkluderet i prisen
Gjogv

Gjaargardur Guesthouse Gjógv

Tjoernuvik_by_01
Får på Færøerne Gjogv_by_04

Vi besøger den smukt beliggende bygd Tjørnuvik, spiser frokost hos en privat familie og besøger en fårebonde, inden vi igen er tilbage i den meget fine lille bygd Gjógv

Vandreture på Færøerne

Rejsen til Færøerne er ikke komplet, før vandreskoene er snøret, og naturen udforsket til fods.

Man skal derfor huske de gode vandresko/støvler, hvis man vil have det fulde udbytte af rejsen. Vi går nemlig også i ujævnt terræn, op ad bakker og ad våde stier. Pak også den vind- og regntætte jakke, så du er forberedt på de typiske vejrskift.

Vi tager på vandreture hver dag i større eller mindre grad, og så har vi en lidt større vandretur, når vi tager til Kalsoy på Nordøerne, og skal vandre den fantastiske tur, ca. halvanden time hver vej, op til Kallur Fyret. Her vil man skulle gå decideret op og ned ad bakke, og det kan bestemt være udfordrende, men med fantastisk belønning. Vandreturen frem og tilbage er ad samme vej, så man kan altid vende om eller simpelthen sætte sig og nyde den smukke udsigt, indtil gruppen igen samles.

Dag 3

Kirkjubøur og byvandring i Tórshavn

Idag skal vi besøge den lille bygd Kirkjubøur, der ligger lidt syd for Tórshavn.

Det var her, Færøernes biskop boede, og stedet var altså landets altdominerende åndelige og kulturelle centrum. Vi kigger os omkring i bygden og ser resterne af Magnuskatedralen og en unavngiven kirke samt den velbevarede og hvidkalkede Olavskirke, som i dag fungerer som sognekirke.

I Kirkjubøur kommer vi også på besøg i Kongsgården, som i 17 generationer har hørt til den berømte Patursson-slægt. Der hører mange berømtheder til familien, og det gælder ikke mindst den nulevende kunstner Tróndur Patursson, der blandt andet har udsmykket porten til Olavskirken og Kongsgården. Vi hører den spændende familiehistorie over en kop kaffe og husker navnet Tróndur Patursson, som vi runder flere gange i de kommende dage.

Herefter kører vi til Tórshavn, og stiller vores bagage på vores hotel, for at komme tilbage og tjekke ind senere, Inden vores byrundtur i Torshavn, har vi tid til at spise frokost på egen hånd på en af de hyggelige caféer på havnefronten eller hovedgaden. Alt ligger heldigvis tæt på hinanden, så når alle har fået lidt at spise, tager vi på byvandring i den mikroskopiske hovedstad.

Vi kigger indenfor i Havnar Kirkja hvis den er åben. Det er den næstældste kirke på Færøerne, og  siden 1990 har Havnar Kirkja været sæde for biskoppen af Færøerne. Derefter skal vi gennem Uti a Reyni-kvarteret, et vidunderligt og meget fotogent kvarter med charmerende små, sorttjærede huse med græs på tagryggen. Mange af dem er private boliger, hvis ejere må finde sig i at havne i alverdens fotoalbums. I umiddelbar forlængelse af Uti a Reyni ligger Tinganes, det smukke område som siden år 825 har lagt jord til øernes parlamentariske forsamlinger. De første samlinger blev holdt under åben himmel, og i nyere tid kom de smukke røde huse til, som i dag huser Landsstyret og forskellige ministerier.

Vi slutter byrundturen ved Skansin, den historisk fæstning som ligger på en høj ved havnen.

Man kan spise middag på en af byens mange gode restauranter. F.eks. Restaurant Ræst der har et spændende menukort af særligt fermenterede specialiteter af hval- og lammekød, supper og oste. Etika-Sushi, der byder på de friskeste fisk fra Atlanterhavet, man kan tænke sig, ligesom den charmerende fiskerestaurant Barbara med sit græsklædte tag er et besøg værd.

Flere af de bedste restauranter ligger i en klynge historiske huse med få meter mellem sig.

Her ligger også en hyggelig bar, som er ejet af det danske bryghus Mikkeller. Mange af restauranterne er små, og det er derfor en god idé at bestille bord hjemmefra.

  • Morgenmad

Her skal i bo

hotel brandan_02 Inkluderet i prisen
Torshavn

Hotel Brandan

thorshavn_01
Kirkjuboeur_01 thorshavn_uti a reyni_01

Vi besøger den charmerende lille bygd Kirkjubøur, hvor vi skal til kaffe hos Kongsbonden, og høre den spændende historie om bygden, og en familie der har boet der i generationer. Vi tager på byvandring i Tórshavn, og nyder aftenen i den lille fine hovedstad.

Dag 4

Heldagsudflugt til Kalsoy med en af Færøernes smukkeste vandreture

Endnu en herlig dag venter os, når vi efter morgenmaden kører til Klaksvik på Nordøerne for at tage færgen til Kalsoy, en ø med en dramatisk og smuk natur.

Hotellet har lavet en frokostmadpakke til os, som vi skal nyde senere på en smuk plet i naturen.

Fra Klaksvik sejler vi de ca. 20 min. med færgen til Kalsoy, hvor vi kører ad snørklede småveje og ind gennem smalle, ensporede tunneller – men fortvivl ikke! Chaufføren har prøvet det mange gange før og kender vigereglerne. Udsigten udenfor tunnellerne er formidabel, og efter en halv times tid er vi fremme ved Trøllanes på nordspidsen af øen.  

Her skal vi ud på en af Færøernes mest ikoniske vandreture – turen ud til Kallur-fyret, der står helt vanvittigt smukt og højt på den irgrønne, stejle slette. Vi tager turen i et tempo, hvor alle almindeligt gående kan være med, men det kræver igen gode vandresko eller vandrestøvler, da vi går i ujævnt terræn, og underfladen kan være glat og ruten op til fyret er en god opstigning. Vi regner med, at det tager halvanden time hver vej, og vi får måske følgeskab af områdets mange får. Turen er smuk fra start til slut, og man kan altid vende om og gå tilbage til udgangspunktet, hvis man synes, at man har fået nok vandring. Vel nede igen – eller undervejs, hvis vi har lyst – spiser vi vores madpakker, inden vi kører tilbage til færgen mod Klaksvik.

Klaksvik er Færøernes næststørste by, og det er svært ikke at få øje på den store kirke, Christianskirken, der er bygget i 1963, og blev viet til de færøske fiskere, der døde på havet under 2. Verdenskrig samt til Kong Christian X. Religion, og det vil for Færøernes vedkommende sige kristendommen, der spiller en forholdsvis vigtig rolle på øerne, hvor en stor del af befolkningen er flittige kirkegængere.

Tilbage i Torshavn er aftenen fri til at gå ud at spise, eller måske også baret tage en rolig aften og spise på hotellet, som også har en god restaurant.

 

  • Morgenmad
  • Picnicfrokost

Her skal i bo

hotel brandan_02 Inkluderet i prisen
Torshavn

Hotel Brandan

Vandreturen ud til fyret på Kalsoy er en af landets smukkeste - og udsigten ved fyrtårnet er enhver anstrengelse værd!

Kalsoy_05

Dag 5

Sejlads ved Vestmanna og mulighed for særlig middag

I dag skal vi for alvor opleve færøsk natur fra søsiden, og vi kører derfor mod nordvest på Steymoy ud til Vestmanna, hvor nogle af Færøernes højeste fjelde ligger.

Her går vi ombord i en båd, der tager os ud langs kysten, hvor fjeldene rager 700 meter lodret mod himlen.

I sommermånederne yngler lunder og lomvier på bittesmå hylder på de stejle klippesider, og man undres over, at de ikke falder ned – godt, at de kan flyve, hvis det skulle ske! Lunderne er dem, vi også kender som søpapegøjer. De har store, trekantede og orange næb, orange ben og smukke øjne, der ser ud som om, de har make-up på. En kikkert ville være god at medbringe. Vær opmærksom på, at lunden typisk yngler på Færøerne fra april til cirka midten af august, og resten af året opholder de sig ude på det åbne hav, hvor vi desværre ikke kan komme til at se dem. Det vurderes, at lundebestanden i Færøerne ligger omkring 1 million, men bestanden er desværre alvorligt truet på grund af knaphed af føde. Cirka slut august trækker lunderne mod syd, ud på det åbne hav og De Kanariske Øer, indtil fuglene returnerer til Færøerne næste forår.

Vi sejler et par timer langs kysten ind i dybe grotter og gennem smalle sund, en virkelig smuk og dejlig oplevelse, der blot kræver noget varmt tøj. Vel tilbage på ’fastlandet’ spiser vi en frokost på restauranten på havnen i Vestmanna, og herefter kører vi tilbage mod Tórshavn, hvor der bliver tid til at gå lidt på egen hånd i byen. En anbefaling kunne være et besøg på Færøernes meget spændende Kunstmuseum eller et besøg i Nordens Hus, som er et kunst- og kulturhus der blev indviet i 1983.

Huset er en arkitektonisk perle med sine mørke stålkonstruktioner og græsklædte tag, der næsten får huset til at forsvinde i landskabet.

Nordens Hus har flere faste og mange midlertidige udstillinger og events. Hold øje med deres hjemmeside, hvis du vil besøge huset til eksempelvis koncert på egen hånd.

I aften har vi på forhånd reserveret bord på den gode restaurant Aarstova. Middagen er ikke inkluderet, og koster cirka kr. 550 plus drikkevarer. Rejselederen vil nogle dage før spørge, hvem som ønsker at deltage i denne middag. Specialiteten er en lækker fiskesuppe til forret og en langtidsbraiseret lammekølle til hovedret. En meget velsmagende servering. Vi kommer til at sidde tæt, da restauranten er beliggende i et af de smukke små historiske huse i den ældste gade i Tórshavn.

  • Morgenmad

Her skal i bo

hotel brandan_02 Inkluderet i prisen
Torshavn

Hotel Brandan

Vestmanna_01
thorshavn_03

På sejlturen ved Vestmanna ser vi Færøerne fra en ny og meget smuk vinkel. Vi kan være heldige at se lunderne fra slut april til august, hvor de søde søpapegøjer holder til og yngler på de stejle skrænter.

Dag 6

Gjógv – Gasadalur – Hjemrejse

Det er desværre blevet vores sidste dag på rejsen.

Men inden vi skal med det tidlige eftermiddagsfly mod Danmark, skal vi besøge den lille bygd Gasadalur (Gåsedalen). Køreturen tager godt halvanden time og fører os gennem den cirka 11 kilometer lange undersøiske tunnel Eysturoyartunnilin, der forbinder Eysturoy med Streymoy, hvor Torshavn ligger, samt begge sider af Skálafjørður. Det er et imponerende bygningsværk, og for os, der besøger Færøerne, er den helt store attraktion tunnellens rundkørsel, som helt sikkert er den eneste af slagsen i en undersøisk tunnel. Det er her, vi endnu en gang runder kunstneren Tróndur Patursson, der har skabt det imponerende kunstværk omkring selve rundkørslen.

Vi fortsætter over Streymoy til Vagar. Helt frem til 2004, hvor tunnelen åbnede, var Gasadalur isoleret fra resten af landet, og den eneste vej til bygden var en vandrerute henover bjerget til nabobygden Bøur. En tur, som postbudet gik tre gange om ugen. Udsigten fra Gasadalur er mageløs: Vi kigger ud over havet fra de grønne fjelde, der rejser sig lodret op ad havet, og hvis vejret er klart, kan vi længst ude mod vest skimte Mykines, den yderste ø i riget.

Ved Gasadalur ligger også det berømte Mulafossur – et af verdens smukkeste vandfald, der brager ud over klippekanten og ned i Atlanterhavet, et fald på ca. 30 meter.

Dette syn er en værdig afslutning på vores rejse til Nordatlantens grønne juvel. Efter denne smukke salut på vores rundrejse på Færøerne, kører vi til lufthavnen, hvor flyet mod Danmark venter.

  • Morgenmad
Gasadalur_04

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

91% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,9 af 5 (2.200+ anmeldelser)