Skip to main content

Alle faraonerne og guderne

egypten - papyrus elementer

Alle faraonerne og guderne

Der er mange hundrede guder i den egyptiske gudeverden. Nogle har tilsyneladende samme funktion, det vil sige, at den samme slags myte knytter sig til flere forskellige guder, og over tid har adskillige forandret sig, skiftet karakter eller smeltet sammen med andre.

Det er mytisk og spændende, og alt det bliver du meget klogere på efter en rejse til Egypten. Du vil høre om Ramses ll, Tutankhamon, Kleopetra, Amon, Ra, Osiris, Hator, krokodilleguden Sobek og mange flere. Både børn og vokse får utrolig meget ud af en rejse i Egypten.

Faraoniske dynastier

Regelmæssigheden og rigdommen i den årlige oversvømmelse af Nilen, parret med delvis isolation skabt af ørken øst og vest, gjorde det muligt for en af verdens største civilisationer at udvikle sig. Et forenet rige rejste sig ca. år 3.200 f.Kr. og strakte sig over tusind kilometer fra deltaet i nord til første katarakt ved Aswan i syd - og en lang række dynastier regerede Egypten de næste tre årtusinder. Det sidst indfødte dynasti faldt til perserne i år 341 f.Kr. Perserne blev afløst af grækerne, blandt anden Alexander den Store, som grundlagde byen Alexandria (denne periode inkluderede også den berømte og underskønne Cleopatra den VIII), og grækerne blev afløst af romerne og siden byzantinerne.

Tidlig dynastisk tid

1. dynasti (Menes var den første konge af et forenet Øvre og Nedre Egypten)

2. dynasti

Gamle rige

3. dynasti (pyramidernes tid)
4. dynasti (pyramidernes tid)
5. dynasti
6. dynasti

Første mellemtid

7. dynasti
8. dynasti
9. dynasti
10. dynasti

Mellemste rige

11. dynasti
12. dynasti
13. dynasti
14. dynasti

Anden mellemtid

15. dynasti
16. dynasti
17. dynasti

Nye rige

18. dynasti (tiden for Kongernes Dal og Dronningernes Dal)
Dette dynasti inkluderer dronning Hatshepsut, der udråbte sig selv som farao, og hvis søn senere ødelagde så godt som hvert eneste tegn på hendes regeringsperiode; Akhenaton og Nefertiti som forbød alle guder undtagen én - Aton; Tutankhamon, barnekonge og søn af Akenaton - Tutankhamon grav er den eneste, der er fundet intakt i vores tid. 

19. dynasti
Inkluderer Ramses II og hans yndlingskone Nefertari - han byggede blandt andet det enestående tempel Abu Simbel.

20. dynasti

Tredje mellemtid

21. dynasti
22. dynasti
23. dynasti
24. dynasti

Sentiden

25. dynasti
26. dynasti
27. dynasti
28. dynasti
29. dynasti
30. dynasti

Guder

Der er mange hundrede guder i den egyptiske gudeverden. Nogle har tilsyneladende samme funktion, det vil sige, at den samme slags myte knytter sig til flere forskellige guder, og over tid har adskillige forandret sig, skiftet karakter, er smeltet sammen med andre. Alt i alt er denne verden en anelse forvirrende. Men her er et par linjer om nogle af de mest kendte:

Amon og Ra

Amon og Ra (eller Re) var hver for sig meget vigtige, men smeltede på et tidspunkt sammen og blev Amon-Ra. De var begge solguder og myten om Ra var, at han hver morgen blev genfødt som skarabæ. Hen over dagen sejlede han så af sted over himlen sammen med flere andre guder i sin hellige båd, barquen. Ved solnedgang forvandlede hans sig til guden Atum, og blev slugt af gudinden Nut. Hun genfødte ham hver morgen som den lille skarabæ. Ra var tæt forbundet med Egyptens konge, farao, der blev opfattet som solgudens søn. Ra var altså herre over universet og lod så farao herske på jorden. Det fortælles om Amon, at han var Thebes (Luxor) beskytter. Og efterhånden som byen blev mere og mere betydningsfuld, voksede også hans betydning. Karnak templet var hans, og er den største religiøse bygning, der nogensinde er blevet bygget.

Geb

Geb (undertiden Seb) var jordens gud. Han var broder og ægtefælle til Nut, og sammen fik de Osiris, Seth, Isis og Nephthys. Hans hellige dyr var gåsen, og man mente, at han havde lagt det æg, som solen blev udklækket af. Han ses med grøn eller sort hud, der symboliserer livet som fx Nilen. Det mentes, at Geb holdt de sjæle i fangenskab, der var for onde til at komme i himlen.

Nut

Nut var himlens gudinde og ses med blå hud og stjerner, stående på alle fire over sin mand, som himmelhvælvet over jorden. Andre gange ses hun som en ko, hvis krop symboliserer himlen. Hun var den, der adskilte kaos fra kosmos på jorden. Ifølge nogle myter gik solguden Ra ind i hendes mund om aftenen for at blive genfødt af hende igen om morgenen.

Osiris

Osiris var hersker over Øvre Egypten (den sydlige del af landet) og var gift med sin søster, Isis. Sammen fik de sønnen Horus. Et sagn fortæller, at hans anden søster, Nephthys antog Isis' skikkelse og forførte ham, og det resulterede i Anubis. Osiris var symbol på genopstandelse og evigt liv, og den der sikrede frugtbarhed og velstand til de levende. Han vises ofte med Øvre Egyptens krone og med magtsymbolerne, plejlen og sceptret. Osiris afløste Ra som hersker af universet, da sidstnævnte trak sig tilbage. Osiris' bror Seth blev sur og misundelig og slog ham ihjel. Kort fortalt tryllede Isis ham levende igen, og han blev så konge i underverdenen i stedet for på jorden (nu da han havde været i dødsriget). Osiris blev vældigt populær, og fra 18. dynasti var han den mest tilbedte gud i Egypten.

Isis

Isis var den vigtigste gudinde i den egyptiske mytologi. Udover moderskabet var hun gudinde for helbredelse af syge og mester af magien. Og som skrevet vækkede hun sin mand til live igen ved hjælp af sit kendskab til solguden Ras hemmelige navn.

Seth

Seth var hersker over Nedre Egypten (den nordlige del af landet), og da Øvre Egypten erobrede Nedre Egypten, og 1. dynasti blev grundlagt, blev Seth vanvittig af jalousi og myrdede og parterede sin bror. Det var ikke helt nok til at stille raseriet, så også Horus, søn af Osiris, blev forsøgt snigmyrdet. Men Horus overlevede, og tog en grusom hævn, da han blev voksen, ved at overtage magten over hele Egypten og fange, kastrere og myrde Seth. Seth blev også forvist til ørkenen for evigt. Men sådan går det, når man er hersker for kaos og uorden! Pudsigt nok tog man i det 19. dynasti Seth til nåde og gjorde ham til en god gud, der skulle beskytte Egypten mod fremmede.

Horus

Horus er en af Egyptens vigtigste guder, idet han forener Øvre Egypten og Nedre Egypten omkring år 3.000 f.Kr. Til hans ære blev det store Horus tempel bygget ved Edfu, ca 100 km syd for Luxor.

Anubis

Anubis var den egyptiske underverdens gud og beskytter af de dødes ånder. Almindeligvis afbildes han som sjakal eller mand med et sjakalhoved. Anubis havde ansvaret for at veje den dødes hjerte og afgive dommen om, hvorvidt afdøde havde fortjent et evigt liv eller ej.

Maat

Maat var en af Ras døtre og stod for sandhed, retfærdighed, balance, orden og harmoni. Hun afbildes som et høj kvinde med en strudsefjer i håret, og hendes fjer blev lagt i den ene vægtskål og den afdødes hjerte i den anden for at afgøre, om den afdøde har levet et godt og hæderligt liv. Ved Karnak ligger ruinerne af et mindre tempel, som er indviet til Maat. Templet menes at være bygget af Dronning Hatshepsut og siden rekonstrueret af Thuthmosis d. III.

Thot

Thoth var gift med Maat og registrerede og arkiverede dommen over den døde. Han var visdommens gud, og han opfandt skrivekunsten - hieroglyffer betyder egentlig gudernes ord. Han herskede over videnskaberne astronomi, geometri og medicin, men var også gud for magi. Han menes at have skrevet mange af de religiøse tekster, herunder dødebogen. Han afbildes enten som en ibis, eller en mand med Ibis-hoved og så godt som altid med skriveredskaber i hånden.

Bastet

Bastet menes at have været endnu en datter af solguden Ra. Hun var kattegudinde og beskytter af katte og katteelskere. Senere fik hun fornøjelsen af også at blive udnævnt beskytter af luksus og fornøjelser. Den græske historiker, Herodot skrev i sin bog om de årlige fester til ære for Bastet, som tiltrak over syv tusinde deltagere. Udgravninger har afsløret store kattekirkegårde med mumificerede katte og kattefigurer.

Aton

Aton, solgud, og den eneste gud, der var tilladt under Akhenaton (far til Tut Ankh Amon) og Nerfertiti.

Hathor

Hathor, var gudinde for glæde, moderskab og kærlighed og ses som en ko, som kvinde med kohoved, eller som kvinde med kohorn. Mellem hornene er der tit tegnet en solskive. Det fortælles, at Hathor dansede for Ra, når, når han var nedtrykt. Hun kunne også tyde drømme og give inspiration til de, der havde brug for det.

egypten - giza pyramiderne_og_sphinx_02

Sobek

Sobek med krokodillehovedet, var både frygtet og beundret for sin vildskab. Han er guden Ras tjener, og en af hans opgaver var at fange Horus' fire sønner i en lotusblomst, når de kom op fra vandet (blev født). Han assisterede også ved Horus' fødsel og hjalp ham i kampen mod Seth. I Egyptens eneste dobbelttempel er den ene halvdel viet til Sobek og i det allerhelligste af templet har man fundet mumificerede krokodiller.

Satet

Satet var gudinde for Nilen og for frugtbarhed. Hun var jagtgudinde, og med sin bue og pil var hun også beskytter af Egypten og landets farao. Hun ses ofte med antilopehorn, Øvre Egyptens krone, scepter og med ankhsymbolet. Satet betyder 'hun, som øser', og med Isis' tårer, som Satet havde samlet i krukker, satte hun Nilens oversvømmelse i gang, hver gang Sirius viste sig på himlen.

Hapi

Hapi var Nilgud og gud for frugtbarhed. Han ses i farverne blå eller grøn og nogle gange med med barm, som symbol på frugtbarhed. Som hersker over den nordlige Nil vises han med papyrus på hovedet, som hersker over den sydlige Nil ses han med lotus på hovedet. Han boede ved Nilens første katarakt i Aswan, hvor han ledte Nilens vande videre fra de dødes rige og ind i Egypten.

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

91% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,9 af 5 (2.300+ anmeldelser)