
Den store Cubarejse Dagsprogram
Rundrejse med dansk rejseleder 18 dage fra 32.990 kr.

Dag 1
Danmark - Havana
Vi ankommer til Cubas smukke og stemningsfulde hovedstad, Havana.
Efter formaliteterne i lufthavnen er overstået, møder vi rejselederen og kører derefter til vores hotel i den gamle bydel, hvor vi bor tæt på mange af byens seværdigheder.
Kun få steder på kloden har gennemgået en så omskiftelig tilværelse som Cubas hovedstad. I år 1500 oprettede spanierne en handelsstation, der senere blev til byen Havana - og den udviklede sig hurtigt til områdets kulturelle metropol - en position Havana holdt fast i langt ind i det 20. århundrede.
I en lang periode var Havana det bedre amerikanske borgerskabs dekadente forlystelsesparadis. Her var eksklusive dansesteder, og spiritussen flød i rigelige mængder. Den berømte Cabaret Tropicana, der stadig spiller hver aften, er et levn fra den tid.
Amerikanerne har forlængst forladt Havana, men de karakteristiske amerikanerbiler, stemningen, musikken og livsglæden trives i bedste velgående.
Her skal i bo



Dag 2
Havana, byvandring til de fem pladser i den gamle bydel
Efter morgenmad på vores hotel er vi klar til at indtage Havana på gåben.
Vi skal se nærmere på det overdådige Havana Vieja, det gamle Havana, som UNESCO har udråbt til verdensarv. Vi går ned ad Pradoen – eller Paseo de Martí, som gaden rigtigt hedder – en smuk allé flankeret af træer og med spændende kolonistilsarkitektur fra spaniernes tid. Mange af de gamle huse er efterhånden sat fint i stand, mens andre henstår i en form for fotogent forfald.
Vi skal også besøge byens fem vigtigste pladser: Plaza de Armas, som blev grundlagt sammen med byen i 1519, og Plaza Catedral, en af de absolut smukkeste i byen med katedralen, der stod færdig i 1777 og tidligere har rummet de jordiske rester af Columbus. Herudover ser vi Plaza San Francisco, Plaza Vieja, og Parque Central.
Vi kommer også forbi nationalteatret, som efter en gennemgribende renovering er en af Cubas smukkeste bygninger, den gamle parlamentsbygning El Capitolio, som er en tro kopi af Kongresbygningen i Washington, og Revolutionsmuseet, der blev bygget som præsidentpalads.
På museets udendørsafdeling kan vi se et mindesmærke for ofrene ved invasionen i Svinebugten i 1961, vragdele fra et nedskudt amerikansk spionfly fra missilkrisen i 1962 og ikke mindst det berømte skib Granma, som Fidel, Raul og Ché Guevara brugte, da de i 1956 ankom til Cuba fra Mexico for at starte det endelige oprør mod Batistas diktatur.
Efter vores byvandring har vi resten af dagen på egen hånd til at nyde Havana.
- Morgenmad
Her skal i bo



Plaza Vieja er bare én af Havanas mange stemningsfulde pladser, som vi ser på vores byvandring i den gamle bydel.
Dag 3
Havana - Las Terrazas - Viñales-dalen
Vi tjekker tidligt ud og kører vestpå mod Viñales-dalen i Pinar Del Rio-provinsen, som er verdensberømt, fordi verdens fineste tobaksblade dyrkes her.
Undervejs passerer vi det usædvanlige naturreservat og socialistiske mønsterbysamfund, Las Terrazas, i bjergkæden Sierra Rosario, hvor vi skal gå en lille tur. Efter gåturen kører vi mod byen Viñales. Vi passerer de mange tobaksmarker, og vi nærmer os nu selve Viñales-dalen med de smukke Mogotes, der er nærmest surrealistiske bjergformationer formet af vejr og vind gennem millioner af år.
Dalen er uden tvivl det smukkeste og mest usædvanlige naturområde i Cuba.
Vi indkvarterer os i Viñales by på casas particulares som ligger tæt på hinanden, og vi spiser hver især middag på vores casas.
- Morgenmad
- Middag
Her skal i bo



Dag 4
Viñales-dalen, på hesteryg ud i dalen og besøg hos tobaksbonde
Efter morgenmaden venter der os en helt særlig oplevelse. Vi skal på hesteryg ud i dalene sammen med et par kyndige "cowboys", som har fuldstændig styr på hestene.
Man kan således sagtens deltage, selv om man ikke har kendskab til heste.
Et af turens højdepunkter er et besøg hos en cubansk bondemand, som dyrker tobak, kaffe og meget mere. Han demonstrerer cigarrulningens kunst, og derefter dækkes der op til en god landfrokost med en formidabel udsigt til den særprægede natur. Efter frokosten rider vi tilbage til byen og har resten af dagen til egen disposition.
Hvis muligheden byder sig, kan de som har lyst, tage med rejselederen på et af byens gode musikhuse, hvor de lokale salsaorkestre spiller op til dans.
- Morgenmad
- Frokost
Her skal i bo



I Viñales venter os en særlig oplevelse. Vi skal på hesteryg ud i dalen, og vi ledsages af kyndige ”cowboys”, som har fuldstændigt styr på hestene. En af turens højdepunkter er besøget hos en rigtig cubansk bondemand, som dyrker tobak, kaffe og meget mere.
Dag 5
Viñales-dalen - Cienfuegos – Trinidad
Vi tjekker tidligt ud fra hotellet for at køre mod Cienfuegos, som vi ankommer til i løbet af eftermiddagen.
Her begynder vi med en lille rundvisning omkring den centrale plads. Cienfuegos blev grundlagt i midten af 1800-tallet, da mange franskmænd efter salget af Louisiana til englænderne i det nuværende USA søgte ud i verden for at starte forfra.
Den daværende spanske guvernør Cienfuegos gav en gruppe franskmænd lov til at bygge en by ved Jaguabugten, og som en tak for det, opkaldte de byen efter ham. I dag er centrum af Cienfuegos på UNESCOs Verdensarvsliste, og byen ligner ikke nogen anden i Cuba.
Ved den centrale plads ser vi blandt andet Cubas eneste triumfbue, som franskmændene byggede i umiskendelig fransk stil til minde om uafhængigheden fra Spanien i 1901. Vi ser også et af Cubas smukkeste teatre fra slutningen af 1800-tallet.
Vi kører videre mod Trinidad, en køretur på en halvanden time, hvor vi har Det Caribiske Hav på den ene side og Escambray-bjergene, Cubas næststørste bjergkæde, på den anden.
Fremme i Trinidad bliver vi indlogeret tæt på hinanden på casas particulares. Middagen i aften indtages på casa'erne.
- Morgenmad
- Middag
Her skal i bo



I Trinidads centrum skal man ikke bekymre sig om biltrafikken. Derimod kan man godt regne med, at hestevogne og legende børn fylder i gadebilledet. Musik og gallerier er Trinidads vartegn.
Dag 6
Trinidad, byvandring, besøg i Sukkermølledalen og en tur til stranden
Efter morgenmaden skal vi på byvandring i Trinidad.
På en rundvisning i en af de gamle rigmandsvillaer får vi et fint indblik i, hvordan en spansk sukkerbaron levede i 1800-tallet omgivet af kunst og møbler i fineste cubansk ædeltræ. En sukkerbaron havde omkring 20 husslaver til at opvarte sig selv og sin familie.
Efter byvandringen kører vi ud til Sukkermølledalen og besøger en sukkerbarons hacienda. Det er som en rejse tilbage til slavetiden i Cuba. På området finder vi også udsigtstårnet på mere end 40 meter, hvorfra vagtmændene kunne holde øje med slaverne ude på marken. Det er nu blevet tid til frokost, som med fordel kan indtages på en af de mange nye private restauranter, som er dukket op inden for de sidste par år. I kan også vælge at spise på jeres casa particular.
Efter frokost mødes vi igen og tager en tur ud til Det Caribiske Hav og nyder eftermiddagen på stranden i de azurblå omgivelser.
Gå eventuelt en tur langs vandkanten ud til pynten og tilbage igen. Om aftenen er der mulighed for at mødes i musikgaden igen.
- Morgenmad
Her skal i bo



Efter byvandringen kører vi ud til Sukkermølledalen og besøger en sukkerbarons hacienda. Det er som en rejse tilbage til slavetiden i Cuba.
Dag 7
Trinidad – Holguin, vi kører mod øst
I dag har vi turens længste køredag, når vi tager det lange stræk fra Trinidad til Holguin.
Vi forlader Trinidad relativt tidligt og sætter straks kursen mod Holguin i øst. Vi holder pauser undervejs, så vi kan komme ud og strække benene, og der er naturligvis også indlagt stop på ruten, så vi kan spise frokost. Vi ankommer til Holguin sidst på eftermiddagen.
- Morgenmad
Her skal i bo

Dag 8
Holguin – Baracoa, det smukkeste sted, noget øje har set
Vi tjekker tidligt ud fra vores hotel og kører mod Baracoa, som er så langt imod øst, man kan komme i Cuba.
Det er en tur på cirka 350 kilometer og rundt regnet 5 timers kørsel både langs kysten og ad grusveje gennem nationalparken Alexander von Humboldt. Vi stopper undervejs og spiser picnic-frokost.
Naturen omkring Baracoa er ren idyl. Byen ligger ved en naturlig bugt omkranset af bjerge fyldt med kokospalmer, som blandt andet leverer kokosnødder til den lokale kokosoliefabrik.
Efter en aftengåtur i byen giver vi middag på en af de lokale restauranter eller vores hotel.
- Morgenmad
Her skal i bo



Naturen omkring Baracoa er ren idyl. Byen ligger ved en naturlig bugt omkranset af bjerge fyldt med kokospalmer, som blandt andet leverer kokosnødder til den lokale kokosoliefabrik.
Dag 9
Baracoa, udflugt i smuk natur omkring byen og byvandring i Baracoa
Dagen byder på en udflugt til en smukt beliggende kakaoplantage.
Her bliver vi præsenteret for den spændende proces omkring dyrkningen af kakao. I plantagen er der også et bredt udvalg af forskellige cubanske frugttræer, som f.eks. mandarin, appelsin, grape og mango, og der bliver sikkert mulighed for smagsprøver. Den stolte kongepalme, som er Cubas nationaltræ, og som kan blive op til 30 meter højt, ser vi også i plantagen.
Vi spiser en solid landfrokost ved plantagen, og efter frokost kører vi ind til Baracoa by, hvor rejselederen tager jer med på en lille byvandring.
Herefter er der tid på egen hånd, inden bussen kører os hjem til hotellet.
- Morgenmad
Her skal i bo



Dag 10
Baracoa, sejltur på Yumuri-floden, og mulighed for en svømmetur i havet
I dag tager vi ud i den skønne natur øst for Baracoa.
Efter en smuk køretur langs kysten på cirka 25 kilometer ankommer vi til Yumuriflodens udmunding. Før vi stiger ombord i vores små både, går vi en lille tur op til et mangotræ, som normalt er fyldt med de skønneste farverige polimitassnegle (regnbuesnegle), som kun findes her.
Herefter skal vi på en halv times sejlads i robåde på Yumurifloden. Natursceneriet er fantastisk, og stejle skrænter tårner sig op på begge sider af floden. Efter sejladsen spiser vi frokost på en idyllisk beliggende restaurant ved stranden, og her vil der også være tid til en dukkert i det azurblå hav.
Vi er tilbage i Baracoa sidst på eftermiddagen.
- Morgenmad
Her skal i bo



I dag tager vi ud i den skønne natur øst for Baracoa, hvor vi bl.a. skal på en halv times sejlads i robåde på Yumurifloden. Natursceneriet er fantastisk, og stejle skrænter tårner sig op på begge sider af floden.
Dag 11
Baracoa – Santiago de Cuba, smuk køretur over bjergene
I dag kører vi videre til Santiago de Cuba, der er Cubas næststørste by.
Men inden vi når frem, venter der andre spændende oplevelser. Serpentinervejen La Farola, der løber hen over bjergene, blev indviet i 1963, men inden da var det kun muligt at sejle til Baracoa. På vores køretur ud af byen ad La Farola afløser den ene mageløse udsigt den anden.
Vi stopper evt. ved en af de historiske strande, hvor José Marti i 1895 gik i land for at starte den 2. Uafhængighedskrig mod Spanien, og senere passerer vi Guantanamo-bugten, som er kendt i hele verden på grund af den amerikanske militærbase. Her stopper vi ved et udsigtspunkt, hvor vi har et godt udsyn til selve bugten og Guantanamo-basen.
Før vi kører ind til byen, skal vi nyde udsigten over Santiago, bugten og bjergene fra det gamle spanske fort El Morro, som ligger højt og smukt ved indsejlingen til Santiago. Selve byen ligger smukt på en bakke ned til den naturlige havnebugt, som er en vigtig indskibningshavn for hele denne del af Cuba.
Både by og bugt er majestætisk omkranset af bjergkæden Sierra Maestra.
Efter indtjekning går vi en tur i denne meget livlige og sanselige by, som er vært for det største karneval i Cuba hver sommer.
De nyeste tendenser inden for musik og dans i Cuba starter altid i Santiago.
Rejselederen udpeger byens mange musiksteder, hvor livebands spiller son og salsa hele dagen.
- Morgenmad
Her skal i bo

Dag 12
Santiago de Cuba, Moncada-kasernen, kirkegården med spændende historie
Santiago de Cuba var landets første hovedstad, og vi skal i dag dykke ned i historien og se det bedste, som byen har at byde på.
Første stop er ved den berømte kaserne Moncada, som Fidel og Raul sammen med næsten 100 andre oprørere angreb den 26. juli 1953 for at fravriste Batista magten. Angrebet blev en stor fiasko, og de fleste af Fidels kammerater blev dræbt på stedet, men det lykkedes Fidel og Raul plus en lille håndfuld mere at flygte op i bjergene.
Turen går videre til Cubas flotteste kirkegård, Santa Ifigenia, hvor selveste Fidel Castro er stedt til hvile sammen med mange af heltene fra oprørskrigene mod Spanien og Fidels revolution. En anden stor seværdighed er oprørshelten José Martís gravsted, som er beskyttet af gardere fra det cubanske militær.
Også familien, der grundlagde romfabrikken Bacardi, er begravet her.
Resten af dagen er til fri disposition, men rejselederen kommer gerne med forslag til en indholdsrig eftermiddag og aften.
- Morgenmad
Her skal i bo


Dag 13
Santiago de Cuba – Camagüey, besøg i Cubas helligste kirke
Efter en tidlig morgenmad tjekker vi ud fra vores hotel, og så går turen til kirken Basilica de Nuestra Senora del Cobre.
Kirken er Cubas helligste sted og ligger eventyrligt i en dal i Sierra Maestra. Hele året foretager cubanerne pilgrimsrejser til kirken for at bringe ofre eller taksigelser til Cubas skytshelgen, La Virgen de la Caridad.
Efter besøget i kirken er der et par timers kørsel til Bayamo, hvor vi gør et stop og strækker benene. Byen har cirka 100.000 indbyggere, og folk undrer sig, når de kommer til Bayamo. Den fremstår meget mere velholdt end alle andre byer i Cuba.
Det siges også, at Bayamo er det socialistiske Cubas mønsterby. Befolkningen her er mere disciplineret og arbejdsomme, hvilket muligvis er årsagen til dens mere polerede fremtoning.
Bayamo lever sit liv næsten helt uden turisme, fordi turistbusserne blot kører gennem byen på vej mod Havana.
Efter stoppet i Bayamo går turen videre til Camagüey, hvor vi tjekker ind på vores hotel.
- Morgenmad
Her skal i bo

Dag 14
Camagüey, byvandring i UNESCO-verdensarv
Vi har hele dagen til rådighed i Camagüey - Cubas tredjestørste by med 300.000 indbyggere.
Før revolutionen blev byen rig på kvægavl, og byens gader og bygninger bærer stadig præg af fortidens rigdom. I 2009 kom dens spektakulære centrum på UNESCOs Verdensarvliste.
Vi tager på en spændende sightseeing i byen, som er kendt for sine krogede gader, smukke pladser og mange kirker. Cubas andet store balletkompagni holder også til i byen.
Vi starter dagen med et par timers spændende byvandring for derefter at stige på vores cykeltaxaer, der vil bringe os endnu mere rundt i denne pragtfulde by.
Derefter er der frokost, og resten af dagen er fri til selv at gå på opdagelse.
- Morgenmad
Her skal i bo



Vi har hele dagen til rådighed i Camagüey - Cubas tredjestørste by med 300.000 indbyggere. I 2009 kom dens spektakulære centrum på UNESCOs Verdensarvliste. Vi tager på en spændende sightseeing i byen, som er kendt for sine krogede gader, smukke pladser og mange kirker.
Dag 15
Camagüey – Havana, stop i Santa Clara for at besøge Che Guevaras mausoleum på Revolutionspladsen
I dag går turen til Havana, men inden vi kommer så langt, stopper vi i Santa Clara, hvor vi besøger Revolutionspladsen, som blev bygget til ære for Che Guevara.
Da Che og hans guerillastyrker indtog Santa Clara i 1958, indså Batista, at kampen var tabt, og han flygtede nytårsnat til Den Dominikanske Republik. Under rundvisningen på Revolutionspladsen vil rejselederen i detaljer fortælle om Che Guevaras liv og virke. Herefter fortsætter vi til Havana, hvor vi ankommer hen på eftermiddagen og indlogeres på vores hotel i den gamle bydel.
- Morgenmad
Her skal i bo

Dag 16
Havana, i Hemingways fodspor og køretur i amerikanerbil
Dagen står i Ernest Hemingways tegn.
Papá Hemingway, som cubanerne kaldte ham, boede i over 20 år i Cuba, og vi skal besøge hans fornemme landsted, La Vigia, som ligger ti kilometer uden for Havanas centrum. Efter forfatterens død blev huset omdannet til et museum. Alt står, som da han forlod det, og huset indeholder bl.a. Hemingways bogsamling på 8.000 bind, jagttrofæer fra Afrika, hans gamle skrivemaskine og et kunstværk, som Picasso forærede ham.
Omgivet af sine 60 katte, mange hunde og kendte venner fra USA, lykkedes det ham at få skrevet Den gamle mand og havet og mange andre bøger i hans omfattende forfatterskab - stærkt inspireret af det lille fiskerleje Cojimar, hvorfra han også selv tog på fisketure med de lokale. I 1954 vandt han Nobelprisen i litteratur, hvorefter han skænkede medaljen til det cubanske folk.
På vej tilbage til Havana gør vi holdt ved det spanske fort El Morro, som ligger smukt ved indsejlingen til Havanas havn. Herfra har vi en fantastisk udsigt ind over byen. Fortet El Morro stod færdigt i 1630 og skulle beskytte byen mod sørøvere. Alle de rigdomme, som de spanske koloniherrer indsamlede i Latinamerika, blev først sejlet til Havana inden videre afskibning til Spanien, hvilket naturligvis var en fristende lækkerbidsken for pirater i området.
Vi besøger også et bilværksted, der passer og plejer de fine amerikanerbiler, der stadig ses i bybilledet overalt i Havana. Her arbejdes der med stor kreativitet for at opveje manglen på reservedele på de fine biler, der kom til landet før revolutionen i 1959. På mirakuløs vis lykkes det at holde bilerne på vejene, og det skal vi naturligvis nyde godt af, så vi fordeler os i et antal biler og kører ud i byen.
I de gamle flydere "cruiser" vi ned ad El Malecon, byens berømte havnefront, som er Havanas store samlingssted, hvor byens borgere mødes og synger, drikker rom og sender flirtende blikke.
Vi kører også gennem det gamle rigmandskvarter Miramar og den mere moderne del af Havana, Vedado, inden vi bliver sat af ved vores hotel.
Om aftenen spiser vi afskedsmiddag på en af Havanas gode restauranter.
- Morgenmad
Her skal i bo



Tilbage i Havana nyder vi byen påny, og om aftenen spiser vi afskedsmiddag på en af Havanas gode restauranter.
Dag 17
Havana - hjemrejse
Vi vågner op til vores sidste dag i Cuba og tjekker ud fra vores hotel.
I løbet af eftermiddagen kører vi til lufthavnen i Havana, og efter mange oplevelser i det farverige land finder vi vores pladser i flyet og påbegynder hjemrejsen.
- Morgenmad

Dag 18
Ankomst til Danmark
Efter et flyskifte ankommer vi til Danmark.

Ring eller skriv til os
Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00.

