Skip to main content

Westernlandskaber og forfriskende åndehuller

Du kender sandsynligvis Niagara Falls, Grand Canyon og Everglades. Men der er meget mere til USA end disse seværdigheder.

Tag med os ind i landet – helt ind til det, der pudsigt nok kunne kaldes Udkants-USA – og lad dig overvælde af westernlandskaber og forfriskende åndehuller fra nord til syd.

usa - arizona_horseshoe bend_02
usa - cody wyoming_vilde vest_09 usa - wyoming_djaevelens taarn_01

Dead Horse Point

Grand Canyon er overvældende, men nogle vil måske også mene, at det store krater er lidt for populært.

Heldigvis er USA's største naturattraktion da heller ikke den eneste canyon i landet. Langt fra. Lidt længere nordpå i delstaten Utah finder du nationalparken Canyonlands, der med sine fladtrykte ørkentinder er som taget ud af en western.

Her er rødlige månelandskaber i alle retninger, men ét sted i særdeleshed gør et særligt væsen af sig, nemlig Dead Horse Point, der er et fladt plateau, der rager 600 meter op over Coloradofloden, som kringler sig gennem det røde landskab.

Et vue, der bør være på enhver naturelskers bucket list.

Besøg Dead Horse Point bl.a. på rejsen 'På eventyr i Yellowstone og Rocky Mountains'.

usa - arizona_horseshoe bend_01

Det var tæt på Dead Horse Point, at Thelma og Louise hamrede speederen i bund og kørte ud over skrænten og ind i døden på smukkeste vis

Grand Prismatic Spring

Yellowstone er et slaraffenland for alle med hang til smuk natur, ren luft og vilde dyr.

Men det er ikke bare de velkendte bjerge og grønne skove, den 8.990 kvadratkilometer store park i Wyoming disker op med. Grand Prismatic, der er parkens mest farverige spot, er en kogende kilde i kæmpeformat. 90 meter i diameter, helt nøjagtigt.

Farvespillet langs kildens bredder er resultatet af pigmenterede bakterier, og her er det forholdet mellem karotin og klorofylstoffer samt vandets temperatur, der afgør hvilke bakterier, og dermed hvilke farver, der dominerer.

I sommertiden vil man ofte se orangerøde nuancer i vandkanten, mens det om vinteren oftest er mørkegrønt med en blå midte.

En helt forrygende pallette af nuancer, du kan falde i staver over i timevis.

Besøg Grand Prismatic Spring på bl.a. rejsen 'På eventyr i Yellowstone og Rocky Mountains'.

 

usa - Yellowstone_grand prismatic spring_01

Få steder i verden kan du nyde synet af en tilsvarende pigmenteret kæmpepøl.

Badlands

South Dakota er et af de steder på det amerikanske landkort, vi sjældent gider at bruge energi på at forholde os til.

Men det burde vi måske alligevel gøre lidt mere. Her er nemlig ikke så få naturvidundere, og ikke mindst Badlands, der er et besynderligt månelandskab, er et særsyn.

Hvis du tænker, at landskabet er som taget ud af en film, har du fuldstændig ret. Det er nemlig her, man filmede asteroiden i Armageddon, og de rustikke bjerge sætter da også fantasien i fuld sving.

usa - badlands_nationalpark_south dakota_01
usa - badlands_nationalpark_south dakota_egern_01 usa - badlands_nationalpark_south dakota_02

Landskabet i Badlands nedbrydes med en hastighed på 2,5 cm. pr. år, og om en halv million år vil der således kun være en flad prærie tilbage.

Mount Rushmore

Vi bliver i South Dakota, men denne gang skal vi videre til De Sorte Bjerge, der ligger en times kørsel i vestlig retning.

Mount Rushmore er fænomenet, som de fleste af os kender, men hvis eksistens de færreste rent faktisk kan dokumentere. Ikke desto mindre findes de fire ansigter af hhv. George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln, og hver især måler de næsten 18 meter.

Trods det ærkeamerikanske symbol er det faktisk dansk-amerikaneren, Gutzon Borglum, der står bag værket.

Foruden det gigantiske stykke kunsthåndværk er Black Hills også en formidabel naturoplevelse i sig selv, som du ikke må gå glip af.

usa - south dakota_mount rushmore_06

Manden bag kunstværket i klipperne hed Gutzon Borglum, og hans forældre, Jens og Christine, emigrerede til Midtvesten fra Børglum i Nordjylland.

Arches National Park

Tilbage i Utah venter en bizar ørken, hvor det ser ud til, at en række landskabsarkitekter har været på spil.

Nationalparken gemmer på intet mindre end 2.500 buer og porte, som naturen har skabt af helt egen vilje. I et landskab, der mest af alt ligner noget fra en tegneserie, rejser lodrette monumenter sig som var de fine skulpturer.

Der skal ikke meget fantasi til at forstå, hvorfor de har fået navne som De Tre Sladrehanke, Babelstårnet, Orglet og Paradisets Have.

Den største bue, Landscape Arch, er 32 meter høj og strækker sig over 93 meter. En mærkværdighed, du ikke må overse på livets vej.

usa - utah_arches nationalpark_02

Bryce Canyon

Er det keramik, dårlig grafik fra et ældgammelt computerspil eller noget dit barn har lavet i formning? Bryce Canyon er endnu et mystisk syn, som man ikke kan andet end at nyde.

Men samtidigt er det også et sted, du nok ikke ville ønske at lande med faldskærm. For spidst og djævelsk ser det ud, som de rødgule nuancer stritter op som søjler i ørkenlandskabet et sted i Utah.

Parkens udtryk mister lidt karakter midt på dagen, hvor farverne flyder ud, så besøg Bryce Canyon ved solopgang eller solnedgang, og få fuld farve og skyggespil på naturens bud på et stykke ørkenkeramik.

usa - utah_bryce_canyon_01
usa - utah_bryce_canyon_heste_01 usa - utah_bryce_canyon_11

Klipperne har mere end 65 millioner år på bagen. Alligevel antages det, at Bryce Canyon er den yngste af sin slags på Coloradoplateuet.

Hamilton Pool

Befinder du dig i nærheden af Austin i Texas, har du med stor sandsynlighed brug for en dukkert. Og det er lige hvad du kan få bare en halv times kørsel fra byen.

Hamilton Pool var oprindeligt en undergrundsflod, men da jordoverfladen kollapsede, blev der åbnet til et herligt forfriskende syn af blåt vand, hvor vandet fosser ud over kalkstensformationerne foroven og tegner et billede af et lille paradis – midt i Texas’ ellers jævne landskaber.

Bedst af alt er, at det er muligt at hoppe i og nyde herligheden på egen krop – hvis du blot husker at reservere plads på forhånd.

usa - Austin_hamilton pool_03

Et forfriskende åndehul i Texas.

The Wave

Det kræver lidt held, et kort og en rygsæk fyldt med vand og snacks, hvis du skal besøge The Wave, der ligger på grænsen mellem Arizona og Utah.

The Waves rødorange ørkenlandskaber er skabt af sanderoderinger gennem flere millioner år, og det er kun ca. 20 mennesker, der lukkes ind på området pr. dag, da der værnes om dette helt særlige naturfænomen. Lige så uberørt som området er, lige så besværligt er det at befinde sig her.

Du finder hverken skilte, butikker eller telefonforbindelse, så vær beredt på ørkenvandringen, men nyd at du bogstaveligt talt får området for dig selv. Er du ikke den heldige "vinder" af en entrébillet til The Wave, er der heldigvis et intet mindre end glimrende alternativ en times tid væk.

Antelope Canyon i Arizona minder på mange måder om The Wave.

Du kan besøge Antelope Canyon på rundrejsen 'På eventyr i det vestlige USA'.

usa - arizona_antelope canyon_the wave_04
usa - arizona_antelope canyon_02 usa - arizona_antelope canyon_the wave_05

The Wave blev langsomt skabt for 190 millioner år siden, hvor det løse sand størknede og ved hjælp af vind og vejr dannede det stribede ørkenlandskab. Øverst til højre: Antelope Canyon.

Andre læste også

usa - arizona_route 66_02
Guide

Guide: Her er verdens smukkeste roadtrips

Læs artikel

Ring eller skriv til os

Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00. 

4526 0000
Stjernegaard Rejser Stjernegaard Rejser KH
Like

91% af vores gæster giver topkarakteren 8, 9 eller 10

Happy

91% af vores gæster vil klart anbefale Stjernegaard

Trust

"Fremragende" 4,9 af 5 (2.300+ anmeldelser)