Tip en 13’er – hvor bæredygtig er du på rejsen?
Rejs bæredygtigt
Få ting er mere berigende end at rejse. Rejser bringer kulturer tættere sammen, skaber jobs og bidrager til økonomien i de lande, du besøger, men vi skal selvfølgelig ikke glemme bæredygtigheden.
Vi ser nærmere på 13 bæredygtige tiltag, der kan gøre en forskel, når du rejser.
Tænk på korallerne, når du køber solcreme
Vidste du, at visse solcremer kan blege og gøre stor skade på koraller?
Det er kemikalierne oxybenzone og octinoxate, som findes i omkring 3500 forskellige solcremer på verdensplan, der er synderne. Faktisk skal der intet mindre end en enkelt dråbe oxybenzone til en vandmasse svarende til 6,5 olympiske swimmingpools til at gøre skade. Vil du bidrage til, at både din hud og korallerne har lange udsigter, så tjek ingredienserne, inden du smører dig ind og hopper i vandet.
Køb svanemærkede solcremer, som altid er fri for oxybenzone og octinoxate.
Nok se, ikke røre
Hvor indbydende farverige koraller og fisk end kan være, gælder reglen: Nok se, ikke røre.
Koralrev er helt unikke økosystemer, der ikke tåler at nysgerrige turister blander sig, og det samme gælder fisk. Havet har sin helt egen elegante måde at få tingene til at fungere på, og det er helt aldeles unaturligt for fisk at blive fodret af mennesker. Så fingrene væk!
Lad emballagen blive hjemme
Det kan være meget rart at pakke kufferten med nyindkøbte ting og sager, men lad emballagen, især plasticemballagen, blive hjemme.
For det første er der ingen grund til at medbringe emballage, der alligevel skal smides væk. For det andet bør du være opmærksom på, at mange lande, særligt i Asien, er udfordret på affaldshåndtering. Således er der altså ikke nogen grund til at belemre disse turistmål med endnu mere plastic, de har svært ved at skaffe af vejen.
Havet har sin helt egen elegante måde at få tingene til at fungere på, og det er helt aldeles unaturligt for fisk at blive fodret af mennesker. Så fingrene væk
Betal for dine synder
Flyrejser udleder som bekendt en del CO2, og samtidigt vil de fleste af os gerne opleve verden.
Heldigvis mener eksperter, at det er muligt at købe sig CO2-neutral, og der findes allerede mange muligheder for at købe aflad for flyrejserne i form af grønne skove og vedvarende energi. Oven i købet er det slet ikke særlig dyrt. En returrejse til Bangkok, som udleder ca. 4 tons CO2 per person, kan faktisk kompenseres for omkring 300 kr. Så er der endda råd til at kompensere for et par venner, nu du er i gang.
Eksperterne råder dog til, at du ser udbyderne af klimaprojekterne efter i sømmene.
For det giver trods alt ikke meget mening at spytte penge i et stykke regnskov, hvis der bare bliver fældet et stykke regnskov et andet sted.
Eller kaste penge efter et vindmølleprojekt, der alligevel ville være blevet opført. Tjek, at projektet er certificeret, fx med Carbonfund.org.
Læs mere på carbonfund.org
Lad vilde dyr være vilde dyr
Uanset om du er på safari i Sydafrika, på junglevandring i Thailand eller på dykkerferie ved Galapagos, skal du ikke glemme, at det er dig, der bevæger dig ind på dyrenes territorium og ikke omvendt. Vær en lydig gæst og respekter dine værter.
Skåret ud i pap betyder det bl.a., at du skal holde dig langt væk fra tigertempler, holde fingrene fra havskildpadder, undgå delfinshows og andet gøjl med dyr – og ikke mindst droppe selfies med medicinerede aber og løver.
Skru ned for vandet
Nogle turistmål, fx Sydafrika og Australien, oplever til tider lange perioder uden regn, hvilket betyder, at vandreserverne nogle gange når helt i bund.
Prioritér derfor dit vand, så du har nok at drikke – uden at tømme reserverne, og tænk over, hvor længe du står under bruseren og drop karbadet helt og aldeles, hvis du befinder dig på et af disse fantastiske rejsemål i den tørre sæson.
Tag skraldet
For år tilbage var plastic slet ikke noget problem i mange asiatiske lande, hvor de fleste ting var lavet af naturprodukter og forgik af sig selv.
Men med turismen kom plastic også til, og ikke alle lande har endnu fået en veludviklet infrastruktur for indsamling og håndtering af skrald.
Sætter du pris på det paradis, du er landet i, så giv en hånd med. Brug en dag i selskab med lokale, frivillige grupper, fx Trash Heroes, der opererer i bl.a. Thailand og på Bali – eller saml det skrald op du ser, og statuer et godt eksempel.
Læs mere trashhero her
Brug en dag i selskab med lokale, frivillige grupper, fx Trash Heroes, der opererer i bl.a. Thailand og på Bali – eller saml det skrald op du ser, og statuer et godt eksempel
Pak let og shop lokalt
Jo mindre du pakker, jo mindre skal du slæbe på – og det samme gælder det fly, der skal fragte dig og din bagage. Tænk over, om du behøver 5 par sko til en strandferie på Mauritius, og om det er nødvendigt at medbringe shampoo, solcreme og sæbe hjemmefra.
Køber du diverse hygiejniske fornødenheder på stedet, slipper du ikke kun for en fyldt kuffert. Du får også chancen for at støtte de lokale – og det giver god karma på mange måder!
Spis lokalt
Ligesom det er en fin tanke at købe lokalt, bør du også spise lokalt. Dels er det skørt at rejse til Vietnam for at spise argentinske bøffer eller norsk laks, dels er du sikret lokale råvarer, der med stor sandsynlighed kommer fra en nærliggende mark, når du vælger de lokale køkkener. Ikke mindst er der noget særligt fornøjeligt og kulturelt berigende ved at nyde den mad, de lokale serverer og som de også selv spiser.
Spar penge og ressourcer
Selv om maden er billig i Myanmar eller Indonesien, er der ikke nogen grund til at købe 5 gange så meget, som du fortærer.
Madspild er ikke bare en klimasynd – i visse kulturer kan det også virke respektløst at fjolle rundt med maden. Så med mindre du med sikkerhed ved, at andre nyder godt af dine rester, så overvej, hvor meget du kan spise, inden du bestiller.
Det samme gælder overforbruget af sugerør, plastickrus og andre engangsmaterialer. Er der mere bæredygtige alternativer? Og hvad med håndklæderne på hotellet? Det kan virke tillokkende at pakke sig ind i 3-4 bløde, rene håndklæder, nu de alligevel ligger klar til at blive brugt, men er det nu også nødvendigt? Og kan det tænkes, at du kan bruge det samme håndklæde 2 eller 3 dage – ligesom du med sandsynlighed gør derhjemme?
Køber du diverse hygiejniske fornødenheder på stedet, slipper du ikke kun for en fyldt kuffert. Du får også chancen for at støtte de lokale – og det giver god karma på mange måder
Slet dine spor
Vidste du, at cigaretskodder er den absolut største synder, når det kommer til uønsket affald i havet?
Det siger næsten sig selv – du skal selvfølgelig rydde op efter dig selv. Cigaretskodder, brugte sugerør, tomme vandflasker og servietter hører ikke til på hverken fortovet eller på stranden – og slet ikke i havet. Det skal selvfølgelig alt sammen i skraldespanden eller genbruges, hvor det er muligt.
Bo på eco-lodges
Skal du opleve Amazonjunglen, Costa Ricas vilde natur eller Thailands nationalparker, kan det virke lidt skørt at indlogere sig på et højteknologisk hotel.
Heldigvis er der masser af spændende eco lodges og camps, der sikrer en nærværende og autentisk oplevelse af naturen og som oven i købet er bæredygtige.
Når du indlogerer dig på en junglelodge, får du en ufortyndet oplevelse af den natur, der omgiver dig. Alt fra bungalowens stolper og brædder til den mad, du spiser, vil som regel være ærkelokal, og det i sig selv kan bidrage til en mere intens oplevelse af den natur, du udforsker på de daglige udflugter.
Behandl de lokale med respekt
Husker du dengang, hvor miljøpolitik var en by i Rusland? Vi skal ikke mange år tilbage til tiden, hvor vi ikke selv havde styr på kemikalieudslip, forbrænding, osv., så undgå at dømme de kulturer, du besøger, selv om de måske ikke har helt styr på klimahåndbogen.
Vær i stedet et godt eksempel, når du rydder op efter dig selv, arbejder frivilligt, samler skrald på stranden og bakker op om miljørigtige tiltag.
Det kunne jo tænkes, at din sunde fornuft kunne inspirere både lokale og andre turister.
Behandl de lokale med respekt
Husker du dengang, hvor miljøpolitik var en by i Rusland?
Vi skal ikke mange år tilbage til tiden, hvor vi ikke selv havde styr på kemikalieudslip, forbrænding, osv., så undgå at dømme de kulturer, du besøger, selv om de måske ikke har helt styr på klimahåndbogen.
Vær i stedet et godt eksempel, når du rydder op efter dig selv, arbejder frivilligt, samler skrald på stranden og bakker op om miljørigtige tiltag. Det kunne jo tænkes, at din sunde fornuft kunne inspirere både lokale og andre turister.
Anavilhanas Jungle Lodge, midt i Amazonas.
Andre læste også
Ring eller skriv til os
Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00.