Din guide til Bali – 15 ting du skal opleve
Få det hele med
Bali er et stort sammensurium af herlige overraskelser, hvor den ene oplevelse overgår den næste.
Men hvad er det helt præcist, du skal opleve, når du tager turen til den indonesiske ø? Det ser vi nærmere på her!
De glemte rismarker
De fleste kender Ubuds rismarker, men det er nok de færreste, der har hørt om risterrasserne i Belimbing, som måske endda er Balis smukkeste.
Her finder du åbne vidder af kurvede, grønne trappetrin, der klæber sig op ad skråningerne, alt imens Mount Batur tårner op i baggrunden. Et fænomenalt syn og et af de smukkere symboler på menneskets samarbejde med naturen. Et syn, som kan opleves på en vandre- eller cykeltur i området, hvor du også får chancen for at stikke hovedet ind i en række små, autentiske landsbyer.
Besøg Belimbing på en klar dag i de tidlige morgentimer eller inden solnedgang - hvor den lave sol giver det smukkeste vue over landskabet.
Sæt skildpadderne fri
Er du på det vestlige Bali ved Perancak eller det sydøstlige Bali ved Sanur, kan du glæde dig til en dag med havskildpadderne i de gode gerningers tegn.
For årtier tilbage dalede bestanden af havskildpadder drastisk som et resultat af overfiskning, og det stod faktisk så grelt til på Bali, at man måtte etablere havskildpaddecentre for at sikre de små padders overlevelse.
På skildpaddecentrene ved Sanur samler man skildpaddernes æg ind fra strandene, venter på de bliver udklækket, hvorefter man beholder dem i en måneds tid for at styrke dem til det liv, der venter ude på det åbne hav.
Som besøgende får du indblik i skildpaddernes vilkår, og så kan adoptere din egen skildpadde.
Som besøgende kan du adoptere en skildpaddeunge, slippe den løs og ønske den held og lykke på livets vej
På cykeltur bag kulissen
Cyklen er ikke bare et transportmiddel, den er også genvejen til nogle af Balis største hverdagskulturelle oplevelser, som fx gemmer sig i landsbyerne uden for Ubud.
Med den rette lokale guide kan du få chancen for at trille helt ind i hverdagen, som den udspiller sig i den landlige idyl – langt fra turistmasserne.
På Stjernegaards kulturelle cykeltur uden for Ubud cykler du gennem bambusskov og videre til den lille, traditionelle landsby, Penglipuran, der skiller sig ud i både arkitektur og kultur. Du kommer forbi en skole og videre forbi et af Balis ældste templer, Kehen-templet fra det 13. århundrede.
Dagen afsluttes med en dukkert i et mere eller mindre hemmeligt vandfald, Dedari-vandfaldet, der gemmer sig som en smuk grøn oase i landskabet.
Cykelturen er en lille rejse ind i dagligdagen og en oplevelse af en kultur, der hverken er iscenesat eller forfalsket – en tur på lokale præmisser, og en oplevelse af det Bali, de fleste kun tør drømme om at opleve.
Oplev landsbyliv, templer, hverdagsliv og grøn natur på én og samme cykeltur.
Et møde med manta rays
Der er masser af gode snorkelmuligheder ud for Balis kyst, men skal det være helt vildt, skal du lidt længere væk.
Ved Nusa Lembongan eller Nusa Penida får du ikke bare fornøjelsen af at svømme rundt blandt fisk og koraller i koncentrerede mængder. Du får også chancen for at snorkle med manta rays, hvis vingefang kan nå op på 7 meter, mens kampvægten ligger på op til 3000 kilo.
Trods størrelsen og det brede gab er der ikke noget at frygte, når du snorkler med manta rays. Manta rays får nemlig stillet sulten gennem plankton og småfisk, og selv om de har rundt regnet 300 små tænder, kan du glæde dig over, at de er ganske uanvendelige. Særligt Manta Point ved Nusa Penida er kendt for sit pæne antal af kæmperokkerne.
Supplér snorkelturen med et stop ved Mangrove Point ved Nusa Lembongan, så du får det bedste af to snorkelverdener på én tur.
Canyoning a la Bali
Selv om du holder daseferie i Sanur eller omegn, er der ikke langt til naturoplevelserne.
Sukawati Canyon, også kendt under navnet Hidden Canyon, ligger bekvemt placeret sådan cirka mellem Sanur og Ubud, men det er langt fra alle turister, der har opdaget den eventyrlige kløft.
Kløften er skabt gennem tusinder af år af vandmasserne, der er fosset gennem den i regntiden, og det har resulteret i en god blanding af klipper, sten, pools og vandløb, der lægger op til den ultimative canyoningoplevelse. Men husk dry bag, skridsikre revsko og gerne et vandsikret kamera, så du kan forevige øjeblikket, hvor du krydser en flod og hopper ud fra en klippe.
Kløften er skabt gennem tusinder af år af vandmasserne, der er fosset gennem den i regntiden
Go to Gili
Ligeså sprudlende almægtig Bali er, når det kommer til overdådig grøn natur og en charmerende kultur, er Gili-øerne Indonesiens absolutte elite, når det kommer til strandlivet.
For selv om Bali har en perlerække af skønne strande, er det svært at hamle op med Gili-øerne, der med lidt fantasi kan forveksles med Maldiverne.
De tre små koraløer, Gili Trawangan, Gili Air og Gili Meno ligger som tre dråber af sand i det turkisblå hav ud for Lomboks kyst, og det er her, du finder nogle af Indonesiens fineste snorkelforhold.
Flere steder skal du ikke mere end 5-10 meter ud fra vandkanten, før du kan se søde, store som små, havskildpadder, der padler rundt nede i det blå.
Andre steder kan du spotte undervandsskulpturer, der er placeret af en kunstner, og så er der naturligvis alle fiskene og korallerne, der i sig selv er en sand fryd for øjet.
Gili-øerne er måske en kompakt størrelse, men strandlivet er storslået og marinelivet brillerer.
Barat – Balis bud på safari
Bali har så meget at byde på, at mange stiller sig tilfredse med de oplevelser, der byder sig omkring de større turistområder på det sydlige og østlige Bali.
Men du skal ikke lade dig narre. Der er meget mere at komme efter. Barat National Park er rundt regnet så langt væk, du kan komme fra det hele, og således har naturen fået fine betingelser for at slå sig løs.
Her finder du regnskov, udslukkede vulkaner, savanne, strande, koralrev og mange forskellige arter, herunder den endemiske balistær og menjanganhjorten.
Drømmer du om safari, snorkling og Bali i ét fint miks, er det altså her, du skal hen.
Barat National Park er rundt regnet så langt væk, du kan komme fra det hele, og således har naturen fået fine betingelser for at slå sig løs
Vandfaldsturné ved Munduk
Bali er spækket med vandfald, men har du særlig hang til de brusende vandmasser, er der ingen vej uden om Munduk.
Et eventyrland for naturelskere, der er klar på at snøre skoene og begive sig ud i det grønne.
Hvert vandfald ved Munduk har sin charme, så snyd ikke dig selv på et besøg ved flere af faldene, nu du alligevel er i området. Der findes mange versioner af kort og ruter over vandfaldene, så brug altid vandfaldenes brølen som guide, hvis du er i tvivl om, hvilken retning du skal gå i.
Det er især Melanting-, Munduk- og Langaan-vandfaldene, der trækker folk til Munduk, men også mindre vandfald lokker til en svømmetur.
Vil du være sikker på at opleve de bedste vandfald, så tag turen med en lokalkendt guide.
Hang til vandfald? Munduk er et eventyrland for naturelskere, der er klar på at snøre skoene og begive sig ud i det grønne
Toppen af Bali på Batur
Du er ikke den eneste, der tager turen til toppen af Batur, men udsigten fra vulkanen i de tidlige morgentimer vil du aldrig glemme. Men også et syn, du gør dig fortjent til.
Turen starter midt om natten, hvor du hentes fra dit hotel, og fra kl. ca. 4 om morgenen vandrer du opad, til du et par timer senere når 1.717 meters højde, alt imens Bali langsomt vågner med et spektakulært farvespil. Særligt de sidste 800 meter trækker tænder ud, men der er lys forenden af gåturen. Bogstaveligt talt.
På toppen nyder du solopgangen og går en tur rundt om krateret, som sidst var i udbrud i 1994.
På en god dag kan du se helt til Mount Rinjani på Lombok, ligesom du også har en fremragende udsigt til Balis centrale højland.
Baturvulkanen måler måske 1.717 meter over havets overflade, men du bliver kørt et godt stykke op, og kan således nøjes med ca. 2 timers vandring til toppen.
Moderkager i trækronerne
Er du på udkig efter kulturchok, kan det varmt anbefales at lægge vejen forbi Bayung Gede, en lille landsby i nærheden af Mount Batur.
Her venter det traditionelle og nærmest uspolerede landsbyliv, men det er ikke alt. På Bali er det nemlig helt normalt, at man graver moderkagen ned efter fødslen, da denne tradtion repræsenterer det fødte barns tvilling.
Men i Bayung Gede gør man det på en anden måde.
Her pakker man moderkagen ind i kokosnøddeskaller, så den ligger gemt i en rund kugle, som hænges op i familiens træ.
Er man ikke forberedt, vil man som turist nok undre sig over de mange dinglende kugler fra træerne – er du derimod forberedt, er det en ganske interessant indgangsvinkel til at lære lidt om den balinesiske kultur.
Templet i naturen
Nogen vil nok gå så vidt som at sige, at der er flere templer, end der er huse på Bali, men i virkeligheden er der nok ikke nogen, der har det præcise tal.
Hvert tempel sin historie, så det er bare med at gå på eventyr blandt helligdommene – også de små af slagsen. Kommer du helt ud til det nordvestlige Bali, er der god grund til at tage turen til Batu Kursi-templet i Pemuteran – og det er faktisk ikke så meget på grund af templet, som det er på grund af den omkringliggende natur. Her skal du op ad mange hundrede trappetrin, før du når templet og på en klar dag møder en formidabel udsigt til Java.
Undervejs kommer du gennem landskaber af grønne bakker og dale, og vel fremme ved templet, kan du på en god dag se helt til Java.
En skøn kombi af natur, motion og udsigt tilføjet et strejf af guddommelighed.
Templet er i sig selv ikke noget særligt, men det er gåturen hertil - og udsigten over bjerge og kyst.
Det hemmelige vandfald
På Bali finder du et utal af steder, der går under navnet ’secret garden’, og denne oase er ingen undtagelse.
Bag Aling Aling-vandfaldene, syd for Lovina, gemmer sig nemlig lidt mere vandfald, end man umiddelbart skulle tro. Fortsætter du et stykke vej langs vandfaldet, åbner sig pludselig endnu en fin oase af naturlige pools, omringet af klipper og grønne planter og træer.
Langt de fleste kommer ikke længere end til selve Aling Aling, så du kan sandsynligvis se frem til at have vandfaldet mere eller mindre for dig selv. Spring i vandet fra klipperne eller tag naturens rutsjebane og nyd en forfriskende dukkert.
Pludselig åbner sig en fin oase af naturlige pools, omringet af klipper og grøn beplantning. Velkommen til Secret Garden
En tur i infinity poolen
Nusa Penida er lidt mere øde og vild end storesøster Bali, og med det følger også et par overraskelser, når man mindst venter det.
Med det sagt er det indimellem nødvendigt, at du krydser lidt terræn, når du skal på eventyr på Nusa Penida. Det er bl.a. tilfældet med Angel’s Billabong, der er et smukt eksempel på, hvordan naturen har indrettet sig med en infinity pool med havudsigt.
Timing betyder alt, når vi taler om Angel’s Billabong. Først og fremmest skal du time dit besøg efter tidevandet, da stedet ikke er optimalt at besøge ved højvande. Passer det oven i købet med, at lavvande ligger tidligt om morgenen eller umiddelbart inden solnedgang, får du den bedste oplevelse af stedet uden for mange turister, mens poolen midt på dagen nærmest kan få karakter af pool party.
Oplevelsen af Angel’s Billabong afhænger også af vejret, så hvis du kan få solen med i din planlægning, får du fornøjelsen af Angel’s Billabong fra sin mest farverige side.
Angel's Billabong er et smukt eksempel på, hvordan naturen har indrettet sig med en infinity pool med havudsigt
Bad og sjælefred
Også balineserne kan få brug for aflad for deres synder, og det kan gøres med et renselsesritual ved Tampak Siring-templet ved Ubud.
Turister er meget velkomne, så klæd dig anstændigt og tag en tur forbi templet.
Her går du i vandet, fuldt påklædt, hvor du vasker dig med det hellige vand, der fosser ud af hanerne. Når det er gjort, går du – hvis du vil gøre som balineserne – ind i templet, giver en offergave til præsten og tager en tår af det hellige vand. Samlet set skal ritualet ses som en indre og ydre renselse i ét.
Besøg maskemageren i Batuan
Skyggedukketeatret på Bali er en tradition, der har mere end 1000 år bag sig.
I templerne kan teaterformen stadig opleves i sin traditionelle form, mens du i forbindelse med underholdning kan blive vidne til ”lightversionen”.
Skyggedukketeatret er en fortællingsform, der skildrer hinduskikke og balinesiske traditioner, både som komedie, kærlighedsdrama og eventyr.
Det er ikke svært at finde et show, særligt omkring Ubud, men vil du bag kulissen og opleve, hvordan det hele bliver til, kan det anbefales at besøge byen Batuan, hvor du kan se, hvordan maskerne fremstilles.
Kunstværket går i arv, og de maskemagere du møder, har altså mange generationers visdom at trække på.
Skyggedukketeatret skildrer hinduskikke og balinesiske traditioner, både som komedie, kærlighedsdrama og eventyr
Andre læste også
Ring eller skriv til os
Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00.