Mageløse oplevelser i Nuuk Grønland Tilkøb udflugter m/ dansktalende guide
Oplev Grønlands hovedstad Nuuk, hvor moderne byliv møder storslået natur. Nyd kultur og eventyr i en charmerende by omgivet af dybe fjorde og høje fjelde.
Nogle gange overser vi det, der ligger lige for næsen af os, og det er en skam. Norden er nemlig både ufattelig eksotisk, kynisk og ganske bedårende, og så er oplevelserne kun et par timer væk. Vi ser nærmere på 10 helt unikke oplevelser, du kun finder i Norden.
I Island finder du intet mindre end 200 navngivne vandfald og endnu flere uofficielle af slagsen.
Faktisk skønnes der at være op til 10.000 vandfald på øen, og utroligt nok bliver det aldrig kedeligt at gå på jagt efter de buldrende vandmasser. At der er så mange vandfald netop her, skyldes dels det våde klima, hvor nedbøren spiller en vigtig rolle, samt det faktum at smeltevand fra gletsjerne også skal løbe et sted hen.
Hertil er naturen indrettet med bjerge, vulkaner og klippesprækker, der skaber perfekte og dramatiske forhold for vandets rejse.
4 vandfald du skal lægge vejen forbi
Til venstre Skógafoss, øverst til højre Svartifoss og nederst Hengifoss.
Nogle gange er det de mest simple ting i livet, der udgør de største oplevelser, og det er lige præcis sådan, det er med hundeslæden.
Den er hverken speciel komfortabel eller hurtig, men du skal lede længe efter en oplevelse, der tager dig så tæt på menneskets samspil med naturen. En oplevelse hvor historie, kultur og en snert af adventure går op i en højere enhed, alt imens du nyder synet af landskabet, der glider forbi.
Grønland har en slædekultur, der går mange tusind år tilbage, og selv om snescooteren har gjort sit indtog, er slæden stadig populær blandt lokale fangere og jægere. Vil du køre på hundeslæde, bør du lægge din rejse i vinterhalvåret.
Flygtigt, abstrakt og uhåndgribeligt. Nordlyset minder os om, at der er noget derude, som vi ikke kan styre, og selv om videnskaben mener at kunne forklare det hele, er det finurlige lysshow til fri fortolkning.
I hvert fald blandt de grønlandske inuitter, der både tolker fænomenet som en visualisering af afdøde i fodboldkamp med et hvalroskranie og forbinder en undfangelse under nordlyset med en særlig intelligens. Selv om det er de færreste, der får chancen for at forevige nordlyset på en ordentlig måde, er det en af de oplevelser, du husker resten af livet.
Nordlyset spiller som oftest op i to til tre minutter ad gangen, men det er ikke ualmindeligt, at det står på i 15-30 minutter.
Drømmer du om at se de blågrønne lysslør, kræver det både tålmodighed og planlægning. Det er yderst sjældent, vi får et glimt af nordlyset i Danmark, men befinder du dig i Nordnorge, Island, Grønland eller på Svalbard, er chancerne ganske gode, hvis du tager dine forholdsregler. Lysforurening fra fuldmåne og byens lys kan nemlig udviske farvespillet, ligesom en overskyet himmel selvsagt heller ikke gør noget godt for sigtbarheden.
Planlæg derfor rejsen i vinterhalvåret i måneder med mindst nedbør og omkring nymåne, hvor måneskæret blænder himlen mindst muligt.
3 steder du kan opleve nordlys
Planlæg rejsen i vinterhalvåret i måneder med mindst nedbør og omkring nymåne, hvor måneskæret blænder himlen mindst muligt.
Du kan bl.a. opleve nordlys på Svalbard, i Grønland og i Island.
Naturen kan være nok så smuk at se på, men med lidt fantasi og en god portion sagn og myter, bliver den nærmest levende.
Rundt regnet halvdelen af alle islændinge tror på trolde og alfer, og det faktum kan hurtigt vise sig at blive et interessant krydderi til din rejse til Island.
Vi starter alligevel på Færøerne, hvor to enkeltstående klippesøjler tårner lodret op et stykke ude i havet vest for Esturoy. Skal vi tro sagnet, er der dog ikke tale om helt almindelige klipper, men derimod to kæmper, der i sin tid blev sendt fra Island til Færøerne for at trække øriget tættere på Island. Desværre magtede de ikke opgaven før solen stod op, og således blev de to kæmper forstenede og er i dag kendt som Kæmpen og Kællingen.
I Island er der endnu flere historier at komme efter. I Dimmuborgir i den nordlige del af landet, kan du se en række mærkværdige lavaformationer, der ifølge videnskaben opstod i forbindelse med et vulkanudbrud for 2.300 år siden. Men i Island er det ikke nødvendigvis videnskaben, der har svaret.
Skal vi tro sagnet, opstod landskabet nemlig i forbindelse med en julefest for områdets trolde, der ligesom Kæmpen og Kællingen ikke nåede hjem i seng inden solopgang… og således blev de foreviget som sten.
Det samme gør sig gældende for de tre klipper ved Reynisfjara, der i sin tid led en skæbne som trolde, der drog ud på havet for at hente skibe ind uden at nå tilbage før morgengry.
Øverst: De tre kæmper kendt som Reynisdranger i Island. Nederst tv: Kæmpen og Kællingen, som står trofast ud for Esturoys kyst på Færøerne. Nederst th: Forstenede juletrolde ved Dimmuborgir i Island.
Du behøver ikke fryse, blot fordi turen går nordpå. Island har knækket koden med en natur, der er en fryd for krop, syn og sjæl. Nu tænker du måske, at vi kaster en kliché som Blue Lagoon på bordet, og det geotermiske område i Den gyldne cirkel fejler absolut heller ikke noget, men søger du en lidt mindre turistet wellnessoplevelse, skal du sætte kurs mod Mývatnsøen i det nordvestlige Island.
Island skæres igennem af skellet mellem den nordamerikanske og den eurasiske kontinentalplade, og det er dette skel, der skaber al magien med en perlerække af vulkaner, der har udspring langs denne højderyg. Således er det også herfra Mývatnsøen varmes op, og du kan nyde en termisk spaoplevelse i 35-40 graders varmt vand med udsigt over de mange mineralholdige pools og det smukke landskab. God fornøjelse!
Du behøver ikke fryse, blot fordi turen går nordpå. Island har knækket koden med en natur, der er en fryd for krop, syn og sjæl.
Glem alt om landsbybesøg. Vores nordlige naboer tager autenticiteten til nye højder med lokaloplevelser i mikroformat i de små bygder i Grønland, Norge og på Færøerne.
I Grønland betragtes en bygd som et sted med op til 500 indbyggere, men så er der altså også tale om en stor bygd som eksempelvis Kangerlussuaq. Charmen ved en bygd er, at du får chancen for at komme helt tæt på noget ganske unikt, der som oftest emmer af en svunden tid. Her er tre bygder, du skal overveje, alt efter hvor rejsen går hen.
3 bygder du skal kende til
På Færøerne kan du hurtigt få fornemmelsen af, at du bevæger dig helt ude på kanten, og det er heller ikke helt usandt. Færøerne kan noget med dramatik i landskabet, som man ellers skal lede længe efter, og en vandretur gennem terrænet kan hurtigt ende med at blive dit livs naturoplevelse.
Færøerne byder på utallige smukke vandreture, bl.a. ved søpapegøjerne på Mykines, i den skønne natur omkring Gjógv og ved Múlafossur ved Gåsedalen… men ét sted går det lidt vildere for sig, nemlig på Kalsoy, hvor lodrette klippesider i 700 meters højde udgør skellet mellem land og hav. Gå turen til fyrtårnet og nyd udsigten – og husk en lommelygte, hvis du vil skyde genvej mellem tunnellerne.
Kalsoy brager op i havet omkring Færøerne. Glæd dig til en uforglemmelig travetur, der går op og ned.
Har du ikke oplevet isen tæt på, har du måske ikke tænkt over, at den forandrer sig dag for dag. Når du rejser til Grønland, er der ingen vej uden om Ilulissat – og således heller ikke Ilulissat Isfjord, hvor et hav af isbjerge i forskellige formationer og størrelser glider gennem fjorden med kurs mod Diskobugten.
Isfjorden er et kontinuerligt drama af vekslende former og farver, der skifter karakter, alt efter årstid og tid på dagen. Besøger du isfjorden om sommeren, vil du opleve, hvordan den lave midnatssol, bader isfjeldene i gyldent sollys og kaster skygger over fjorden, mens en gråvejrsdag kan hive isens blålige nuancer frem.
Isfjelde i alle størrelser og former, glider langsomt gennem fjorden, hvorefter nogle fortsætter ud i Diskobugten, mens andre strander ved den undersøiske morænekant.
Vidste du, at Island har et ben i både Europa og Nordamerika? Årsagen skal selvfølgelig findes i kontinentalpladerne, hvis skillelinje løber gennem Island, bl.a. i nationalparken Thingvellír, hvor jordens undergrund kommer helt op til overfladen i sprækken mellem kontinentalpladerne. Faktisk er Thingvellír det eneste sted i verden, hvor undergrunden stikker op over havoverfladen.
Thingvellír er dog ikke kun interessant på grund af flækken i Jordens indre. Nationalparken har nemlig også en hel særlig plads i Islands historie, da stedet er grundstenen i nationens fundament. Det var nemlig her, verdens ældste parlament opstod i år 930 e.Kr., da Altinget blev skabt. Alt det kan du bl.a. høre mere om på voresrundrejser til Island.
Det nordiske klima og den barske natur skaber rammerne for en række atypiske safarioplevelser.
Nordens dyreliv er både hårdfør og skrøbelig, og oplevelsen af at se en isbjørn eller en blåhval, kan meget vel blive en følelsesladet oplevelse, der vækker en vis respekt for Moder Jord.
3 vilde dyr du kan opleve i Norden
Isbjørne, rensdyr og hvaler. Glæd dig til en nordisk safari!
Tag en snak med vores eksperter om jeres drømmerejse.
Telefonerne er åbne mandag til fredag 10.00-15.00.